26 maj springer vi för Alzheimerforskningen

26 maj går den tredje upplagan av Alzheimerloppet av stapeln i Hagaparken i Stockholm. Max Matthiessen har som samarbetspartner fått en pratstund med de båda grundarna, systrarna Julia och Felicia Falck.

I Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demenssjukdom. Om 30 år beräknas antalet drabbade ha fördubblats om inget botemedel har utvecklats innan dess. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen, som främst drabbar äldre människor men även allt fler yngre får sjukdomen, redan i 40-årsåldern eller tidigare. Det betyder att många barn och ungdomar växer upp med en demenssjuk förälder. Det var detta som hände systrarna Julia och Felicia Falck, som var bara 14 och 17 år när deras mamma insjuknade i Alzheimers sjukdom, endast 50 år gammal.

– Det blev en drastisk vändning i livet. Vi hade ingen kunskap om sjukdomen och visste inte vart vi skulle vända oss. Man har ofta en bild om att Alzheimer endast innebär att man blir lite glömsk, men i takt med att hjärnan förtvinar slutar också kroppens funktioner att fungera. Under mammas sista fem år i livet kunde hon varken prata, gå, sitta eller knappt äta, säger Felicia, som i dag är 28 år.

”I takt med att hjärnan förtvinar slutar också kroppens funktioner att fungera.”

Mamma Carina gick bort i sviterna av sin sjukdom i november förra året, endast 62 år gammal och tolv år efter insjuknandet. Systrarna har i sin kamp mot sjukdomen engagerat sig på flera olika sätt för att sprida kunskap och samla in pengar till forskningen. I samband med en insamling inför mammans 60-årsdag slog de rekord i antal insamlade kronor under ett dygn till Alzheimerfonden. Det blev startskottet till Alzheimerloppet. Med ett otroligt driv och entreprenörskap ville de skapa något som hade ett högre syfte och idrotten har alltid legat dem varmt om hjärtat. Det första loppet 2015 genererade 120 000 kronor i överskott till forskningen och man har totalt samlat in drygt 200 000 kronor till Alzheimerfonden. I år hoppas man på över 500 deltagare och ännu mer stöd till forskningen.

Läs mer på alzheimerloppet.se och bidra du med.