Fortsatt trevande marknad

 

Veckobetraktelser

  • Italienska och amerikanska räntor i fokus
  • Olja upp och inflationsförväntningarna på topp

Med den amerikanska 10-årsräntan på sjuårshögsta, brentoljan runt 80 dollar fatet och tillfällig topp i italienska räntor lämnar vi en svajig vecka bakom oss.

Oljepriset mätt i såväl Brent som WTI har stigit närmare 20 procent under året. Utöver OPEC-ländernas tidigare minskade produktion har detta drivits av en stark efterfrågan, potentiella sanktioner mot Iran, avbrott i den nigerianska produktionen och produktionstapp i Venezuela. Ett starkare oljepris bör tyda på en positiv vy på konjunkturen, vilket teoretiskt innebär stigande vinster för energisektorn och därmed ett positivt bidrag till marknaden överlag. Men inget sker isolerat och en tillfällig topp i oljepriset är hanterbart, men frågan är vad som händer vid vidare uppgång och uthålligt höga nivåer.

Ränta och dollar upp

Den amerikanska tioåringen har tydligt tagit sig över den psykologiska 3-procentgränsen och ränteplaceringar är ett alltmer legitimt placeringsalternativ i den amerikanska marknaden, där direktavkastningen i S&P 500 är 2,1 procent i dagsläget. Dollarn har också fortsatt stärkts efter en lång tids försvagning och de senaste månadernas sidledes rörelse, vilket har medfört viss turbulens i valda delar av tillväxtmarknaderna. Negativ bytesbalans i kombination med stora dollar denominerade lån är inte att föredra i denna miljö. Dock skall sägas att fler tillväxtmarknadsländer står betydligt bättre rustade idag än 2013 när den så kallade ”taper tantrum”, när Fed flaggade för neddragning av tillgångsköpen, slog hårt mot marknaderna. Det är framför allt Turkiet och Argentina som drabbats hårt den senaste tiden, men vidare uppgång för råvaror och en alltjämt stark konjunktur talar än så länge fortsatt för tillväxtmarknaderna överlag.

Italien ger marknaden tillfällig hicka

De italienska räntorna steg kraftigt under veckan till följd av den potentiella koalitionsregeringen mellan Femstjärnerörelsen och Lega Nord, vilket också bekräftades under fredagen med ett slutligt regeringskontrakt. Rykten om skuldavskrivningar och euroutträde skakade italienska tillgångar tillfälligt, men återfanns inte i fredagens deklaration. Detta utesluter dock inte vidare osäkerhet och rörelsen i den italienska räntan visar på viss nervositet i marknaden, även om vi har tagit oss igenom större osäkerheter tidigare.

Fondförvaltarna tror på inflation och stigande råvaror

Den månatliga förvaltarundersökningen från Bank of America Merrill Lynch visade på ett neutralt sentiment bland förvaltarkollektivet, om än att kassapositionerna har stigit ytterligare på bekostnad av aktieallokeringarna. Förvaltarna är inte längre lika positiva som tidigare, medan inflationsförväntningarna är på 14-årshögsta. Historiskt har detta inneburit en fallande amerikansk 10-årsränta de kommande månaderna enligt analyser i marknaden. Allokeringarna mot råvaror ligger på sexårshögsta, vilket är i linje med inflationsförväntningarna och räntor är alltjämt en undervikt. Inom aktier är USA fortsatt en undervikt, medan Europa och Japan är övervikter. Förväntningarna på den globala ekonomins utveckling har kommit ned från tidigare högre nivåer under januari och kollektivet är nu relativt negativt i termer av makro. Den här undersökningen, vilket vi skrivit om tidigare, ska ses ur ett contrarianpersektiv, det vill säga att amerikanska aktier bör gå starkare än europeiska och att makro kan komma att utvecklas positivt härifrån.

Invertering eller ej, det är frågan

Lutningen på den amerikanska räntekurvan har varit i fokus under veckan. En inverterad räntekurva, det vill säga högre kort- än långränta, har historiskt varit en god indikator på att sämre tider är i antågande. I takt med att Fed har höjt styrräntan och marknaden har prisat in fler höjningar har uthålligheten i konjunkturen alltmer ifrågasatts och räntekurvan har därmed fått en flackare lutning. Vi har haft stigande långräntor, men den korta räntan har stigit mer. Fed-ledamot Bullard lyfte detta faktum i ett tal under veckan och antydde att det kan komma att bli ett diskussionsämne under hösten alternativt under 2019, även om han inte tror på en så snabb förändring. Han återupprepade också sin syn på en något mindre aggressiv räntehöjningstakt, givet inflationsläget. Bullard poängterade att han inte ser någon risk i kraftigt stigande inflation i den nuvarande prognosen och att han inte har några problem med en tillfälligt högre inflation än målet om två procent. Han fick även medhåll från ledamot Bostic i Atlanta rörande risken att det är Fed som potentiellt driver på en invertering av kurvan.

Fokuspunkter inför den kommande veckan

Nästa vecka väntar de månatliga PMI-siffrorna för såväl Europa som USA, där förväntansbilden är en sidledes utveckling från föregående månad. Under onsdagskvällen släpps även protokollet från det senaste FOMC-mötet, där fokus ligger på formuleringarna rörande inflationsutvecklingen bland annat. Utöver detta har vi en rad Fed-ledamöter som är ute och talar som vanligt samt mötet mellan Sydkoreas president och president Trump i Washington under tisdagen inför det eventuella mötet med Nordkorea. I dagsläget ser vi inga tecken på någon tydlig riktningsförändring utan förväntar oss en fortsatt trevande marknad.

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.