“Hög avkastning viktigare än låg avgift”

Med 3 procentenheter högre årlig avkastning får pensionsspararen dubbelt så mycket i månaden som pensionär. Vägen dit är att sprida risken och inte stirra sig blind på avgifterna, råder experter.

Den som lyckas få 3 procentenheter högre årlig avkastning på pensionssparandet kommer att få dubbelt så mycket i månaden som pensionär efter 40 års sparande, säger Ulf Torell, portföljförvaltare på Alfred Berg Kapitalförvaltning till DI.

Karl-Fredrik Hall, finansiell rådgivare Max Matthiessen
Karl-Fredrik Hall, finansiell rådgivare Max Matthiessen

Han får medhåll av Karl-Fredrik Hall, finansiell rådgivare på Max Matthiessen, som tycker att avkastningens betydelse för pensionens storlek hamnat i skymundan i debatten.

– Debatten är ibland lite förenklad i så måtto att man väldigt sällan tittar på aspekter som avkastning, utan enbart fokuserar på avgifternas betydelse för hur stor den framtida pensionen blir.

Högre avkastning är generellt sett viktigare för pensionens storlek än låga avgifter, menar han, men inser problematiken:

– Ingen kan garantera en viss avkastning, medan avgiften ju är satt en gång för alla.

Du får vad du betalar för
Karl-Fredrik Hall ser avgiften som ett pris och inte en kostnad:

– Ett pris är något du är villig att betala för en tjänst du uppskattar och förvaltningsavgift är helt enkelt det pris du betalar för att nå en högre avkastning. Spelar avgiften egentligen så stor roll om du uppnått högre avkastning som resultat? Jag brukar fråga kunden om denne tror att aktiv förvaltning av historiskt skickliga förvaltare ger ett mervärde? I så fall ska inte förvaltningsavgiften ses som en kostnad utan som ett pris.

Han tillägger att det naturligtvis är viktigt som pensionssparare att se till att du får vad du betalar för.

– Att ta ut höga avgifter för fonder vars innehav över en längre tid följer index tycker jag är fel. Du betalar för aktiv förvaltning, vilket innebär ett mandat och en ambition att avvika från index. Då kan man som förvaltare inte över tiden vikta sitt innehav på samma sätt som indexfonder.

Det allra viktigaste för individen är dock att hitta en placeringsprofil som passar dennes intresse, engagemang och riskvilja, påpekar Karl-Fredrik Hall, som talar om fyra olika personlighetstyper:

– Många människor är inte så riskvilliga som de tror. Ett exempel är Trygghetssökaren, som vill att pensionen ska ticka på utan eget engagemang. Han eller hon väljer kanske traditionella livbolag som historiskt sett uppvisar en bra avkastning, och triggas av en stabil ökning på värdebeskedet.

Inte lika djupa fall
Att ta lägre risk kan innebära att värdeökningen inte ligger i topp under goda år, men omvänt att fallen inte blir lika djupa under dåliga.

En annan mer konservativ personlighetstyp är Avgiftsminimeraren, som i huvudsak söker sig mot indexfonder och liknande, eller traditionell förvaltning, berättar Karl-Fredrik Hall.

– De triggas av vetskapen om att de inte betalar ”för mycket” för andra personers skicklighet – eller oskicklighet. Detta är viktigare för dem än hög avkastning.

Till de mer engagerade sparartyperna hör Utbudssökaren och Hållbarhetsprioriteraren, som vill vara mer aktiva i sina portföljval, själva eller i samråd med sin rådgivare.

– Ingen typ är per definition bättre än de andra, men vi är olika i vårt sätt att välja och mitt jobb är att hjälpa kunden hitta det alternativ som mest ökar NAV-värdet på insatta pengar, givet kundens egna preferenser i fråga om riskvilja och engagemang.

Vilken sparartyp man tillhör varierar också över livet.

– Ju kortare tid till dess du ska börja ta ut pensionskapitalet, desto viktigare är det att se över riskspridning och grad av exponering mot volatila tillgångsslag.

Sprid riskerna
Ulf Torell på Alfred Berg håller med i DI:

– Generellt kan man säga att den som har långt kvar till pension bör ha större uthållighet och hålla en högre risk för att nå högre avkastning. Ju närmare pension du kommer, desto mindre risk vill du ha. Man vill inte riskera att förlora 50 procent av pensionskapitalet med bara ett par år kvar till pension.

Både Ulf Torell och Karl-Fredrik Hall framhåller vikten av att sprida riskerna i sparandet och regelbundet rebalansera sin portfölj för att bibehålla sin valda riskprofil.

– När det gäller branscher rekommenderar jag till exempel att man fördelar innehavet mellan branscher som ligger i olika skeden i en konjunkturcykel, som fastigheter, läkemedel, råvaror och private equity. Eller mellan geografiska marknader som historiskt inte samvarierar, till exempel mogna marknader och tillväxtekonomier, säger Karl-Fredrik Hall och påpekar att flera försäkringsbolag erbjuder automatisk rebalansering av innehavet med olika intervall.

Många har i dag sina pensionspengar placerade i olika pensionsförsäkringar med olika villkor och löptid. Då gäller det för sparare som närmar sig pension att välja rätt försäkring först, och anpassa riskspridningen i de olika portföljerna därefter:

– I de försäkringar som man tänker utnyttja först bör aktieexponering och volatilitet vara lägre. När du väl påbörjat uttag av en försäkring kan du inte pausa det. Däremot fortsätter du tjäna avkastning på det kapital som kvarstår i försäkringen, förklarar Karl-Fredrik Hall.

Jonas Rehnberg

Innehållet i denna artikel är inte avsett att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar.