“Det är här det växer på sikt”

Asien

Många Asienfonder har backat i år, vilket oroar sparare men gör värderingen attraktiv, menar Max Matthiessens analytiker.

Den asiatiska marknaden har varit under press en längre tid och Jon Arnell, analytiker hos Max Matthiessen, ser den kinesiska utvecklingen som en starkt bidragande faktor.

– Det finns en underliggande oro bland investerare kring hur Kinas ekonomiska stabilitet kan komma att påverka regionen som helhet, eftersom Kina är en stor handelspartner.

Marknaden tenderar, enligt Jon Arnell, att fokusera på avmattningen inom den tillverkande industrin, även om han personligen ser vissa ljuspunkter:

– Den kinesiska ledningen har sedan länge en uttalad strategi att gå mot en konsumtionsdriven ekonomi, vilket också är den del av ekonomin som växer. Landet har en tydlig femårsplan med en förväntad BNP-tillväxt om 6,5-7 procent, och man kan förvänta sig stimulansåtgärder för att målen ska uppnås. Det är något som tenderar att favoriseras av marknaden.

Under helåret 2015 ökade Kinas BNP med 6,9 procent, den svagaste tillväxttakten på 25 år, att jämföra med 7,3 procent för 2014. Kreditvärderingsinstituten Standard & Poor’s (S&P) och Moody’s nedgraderade tidigare i år sina utsikter för Kinas kreditbetyg. S&P menar att myndigheternas reformagenda kan ta längre tid att genomföra än vad som tidigare har förväntats.

Jon Arnell ser även andra riskmoment:
– En högt belånad statlig företagssektor bidrar till oron, liksom hanteringen av den inhemska valutan.

Föredrar bredare Asienfonder
Hur ska man som pensionssparare tänka i nuläget?

– Att enbart fokusera på rena Kinafonder tycker vi inte är rätt väg till att erhålla exponering mot regionen, utan vi föredrar bredare Asienfonder, vilka ger en bra diversifiering och något lägre risk relativt sett.

Vad gäller regionen i stort så tycker han att Asienfonder är intressanta ur ett värderingsperspektiv då nivåerna generellt är attraktiva.

– Det är också i denna del av världen vi finner tillväxt på längre sikt. Vill man öka risken i sin portfölj väljer man mer specifika landsfonder, där flertalet gått starkt i år, men volatiliteten tenderar också att vara högre i denna typ av investeringar.

Landfonder inriktade på Thailand, Filippinerna och Pakistan har till exempel utvecklats positivt hittills i år.

Jonas Rehnberg

Innehållet i denna artikel är inte avsett att utgöra ett råd eller rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar.