Årets julklapp? Ge bort din premiepension!

Par_pa_rygg_newsroom

Tjänar du mer än din livskamrat? Eller planerar han eller hon att jobba deltid eller studera? Då kan det finnas anledning att överlåta din premiepension på din partner.

Avgiften för överföring av premiepension till maka, make eller registrerad partner sänks till sex procent från tidigare åtta procent från november i år. Stefan Sundin är finansiell rådgivare på Max Matthiessen och kallar avgiftssänkningen en god nyhet för många hushåll.

– Nu blir det ännu fördelaktigare att ge bort sin premiepension i syfte att stärka pensionen för den i hushållet som av olika skäl har lägre pensionsavsättningar.

Orsaken till varför den ena parten har lägre pensionsavsättningar är oftast att han eller hon tjänar mindre än sin partner, vilket i sin tur kan bottna i olika skäl.

– Antingen för att man valt en yrkesbana där lönerna är lägre, eller för att man valt att jobba deltid eller inte alls, för att i stället studera eller ta hand om barnen, förklarar Stefan Sundin.

Att överlåta sin premiepension för en längre eller kortare tid kan dessutom innebära att hushållets skattebelastning på äldre dagar blir lägre.

– Om en av parterna har större pensionsavsättningar kan man förutse att han eller hon efter pensioneringen hamnar över brytpunkten för statlig skatt när de samlade pensionsavsättningarna börjar betalas ut. Då kan det vara vettigt om premiepensionen tillfaller en medlem av hushållet som inte behöver betala statlig skatt.

”En hel del pengar”
Avsättningen till premiepension – som är en del av den allmänna pensionen – utgör i dag 2,5 procent av lönen och tjänas in upp till ett tak på 7,5 inkomstbasbelopp, drygt 39 000 kronor i månaden.

– Det motsvarar maximalt drygt 11 000 kronor om året och innebär en hel del pengar över ett helt yrkesliv, närmare bestämt över en halv miljon kronor i pensionskapital för den som är 30 år i dag, givet 4 procents avkastning på kapitalet, förklarar Stefan Sundin.

När pensionen betalas ut beskattas den, vilket gör att en person med hög tjänstepension och allmän pension (inklusive premiepension) får betala statlig skatt om utbetalningarna överstiger brytpunkten, för närvarande knappt 37 000 kronor. Om premiepensionen istället tillfaller en närstående vars samlade pensionsutbetalningar inte överstiger brytpunkten minskar alltså hushållets samlade skattebelastning.

En del av kapitalet äts upp
Haken med att överföra premiepensionen är att en del av kapitalet äts upp av en avgift. Vid beräkning av procentsatsen för minskningen tas hänsyn till att 98 procent av överföringarna går från män till kvinnor och att kvinnor förväntas leva väsentligt längre än män, förklarar Pensionsmyndigheten:

”Enligt lagen så ska de som tar emot överförd pensionsrätt svara för utebliven arvsvinst på grund av överföringen. Den uteblivna arvsvinsten beror på att de som tar emot överförd pensionsrätt förväntas leva längre – i genomsnitt – än de som ger. Storleken på minskningen, det vill säga 6 procent, motsvarar den uteblivna arvsvinst som blir följden av en längre förväntad livslängd.”

”Vid beräkning av procentsatsen för minskningen tar vi hänsyn till att 98 procent av överföringarna går från män till kvinnor och att kvinnor förväntas leva väsentligt längre än män. Minskningen tillämpar vi sedan lika för kvinnor och män, det vill säga oberoende av kön på mottagare och givare, i enlighet med de könsneutrala principer som gäller för allmän försäkring”, konstaterar myndigheten.

”Avgiften går åt rätt håll”
Drygt 9 000 pensionssparare har ändå, enligt Privata Affärer, valt att utnyttja möjligheten och Stefan Sundin tror intresset kommer att öka.

– Jag tror det kan bli betydligt fler, och att avgiften går åt rätt håll, det vill säga ned, är bara positivt. 2 procents avgiftssänkning innebär 145 000 kronor mer i premiepensionskapital att överlåta, om mottagaren är 30 år i dag, givet 4 procents avkastning.

Jonas Rehnberg 

*******************

Fakta

  • Det hela går till så att du senast i januari begär att Pensionsmyndigheten för över det aktuella årets intjänade premiepension. Hela årsbeloppet förs över och överföringarna fortsätter kommande år så länge du inte meddelar annat. Tidigare överförd pension kan inte tas tillbaka.
  • Du kan bara föra över pensionsrätter som du tjänar in under äktenskapet eller partnerskapet. Du måste föra över hela den årliga pensionsrätten för premiepension.
  • Det går inte att föra över pensionsrätter du redan har tjänat in, utan bara pensionsrätter du tjänar in under det år du begär överföring och åren därefter. Pengar du har fört över kan du inte få tillbaka.

Källa: Pensionsmyndigheten