Hur pensionerna kan påverkas av Brexit

Anders Aronsson Analyschef Max Matthiessen
Anders Aronsson, Analyschef Max Matthiessen

Pensioner är långsiktiga och långsiktigheten tillåter oftast pensionssparare att vara passiva även i tider av finansiell och politisk oro. Så även nu.

Även om Brexit kan innebära att det blir skakigt på kort sikt, under det närmaste året, så är det för de flesta pensionssparare bättre att inte överreagera kortsiktigt utan att istället bibehålla den långsiktiga strategin och inte göra allt för stora kursändringar i portföljerna. Det är dock viktigt att risknivån i placeringarna är anpassade till placeringshorisonten och om kapitalet är placerat för offensivt i förhållande till den kvarstående tiden till pension är det läge att justera ned risknivån.

Så påverkas livbolagen av det oroliga marknadsläget
Det låga ränteläget som har rått de senaste åren är en utmaning för livbolagen och deras traditionella pensionsprodukter. Bolagen har historiskt utlovat garantier till sina kunder, som ligger långt över dagens räntenivåer. Det innebär att bolagen inte kan placera kapitalet i säkra räntepapper för att trygga garantier.

Med fredagens besked finns en betydande risk att det låga ränteläget kan bestå längre än tidigare befarat och det är negativt för livbolagen. Detta kombinerat med volatil finansmarknad kan på sikt bli en utmaning för ett antal bolag. Kortsiktigt klarar livbolagen av situationen och problemen som kan uppkomma kommer att visa sig först på sikt. De bolag som idag har svagast solvens (andelen tillgångar genom garanterade åtaganden) är sannolikt även de bolag som kommer lida mest av en förlängd lågränteperiod.

Bra att tänka på när det gäller pensionen 
Överreagera inte kortsiktigt om du har långt kvar till pensionen. Vill du minska risken i ditt sparande bör du i så fall göra det stegvis genom att trappa ned aktieandelen. Glöm inte att du bör återgå till din tidigare risknivå i framtiden och att det beslutet kan vara minst lika utmanande.

Är du nära pension eller om du kanske redan tar ut pension så se till att du inte har för hög risk i dina fondförsäkringar. Du har kanske inte sett över dina placeringar på länge. Är du osäker på vilken risknivå som är lämplig, vänligen kontakta din rådgivare. Vad som är rätt risknivå beror på flera faktorer men det kan till exempel vara olämpligt att ha alla tillgångar i aktierelaterade placeringar kort innan pensionen, speciellt i ett oroligt marknadsläge.

Har du en traditionell pensionsförsäkring är det troligt att du inte kan ändra risknivå och kan därmed inte påverkar din investering. Då är det viktigt att du vet hur finansiellt starkt ditt livbolag är och vilka förutsättningar de har att klara av en lång period av låga räntor.

Anders Aronsson
Analyschef Max Matthiessen

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.