Varannan företagare saknar pensionssparande

Egenföretagare_newsroom

Nästan hälften av landets småföretagare sparar inte till sin pension, enligt en färsk undersökning från Swedbank och Sifo. Och bland de som ändå sparar finns många som väljer riskabla alternativ, varnar nu Max Matthiessens experter.

Nästan hälften av företagarna utan anställda sparar inte till sin framtida pension. Andelen är högre bland de som driver sitt företag som enskild firma och något lägre bland de som driver det som aktiebolag. Det visar en undersökning som Swedbank och Sifo har gjort bland 1 000 företagare.

De vanligaste orsakerna till att företagare inte sparar till pensionen är enligt undersökningen att de inte tycker sig ha råd, samt att de tycker att det är kort tid kvar till pensionen. Per Hässler, ansvarig för ägarledda bolag på Max Matthiessen, ser även andra bakomliggande orsaker:

– Många är helt enkelt inte insatta i hur låg deras pension kan komma att bli. Det bottnar delvis i att de gick miste om rådgivning i frågan när revisionsplikten för mindre bolag slopades.

Och bland de som fortfarande tar in revisorer är det inte alltid som rådgivningen mynnar ut i vad som är bäst för den enskilda företagaren, menar Per Hässler:

– Många revisorer menar att det bästa sättet för egenföretagare att spara till pension är att spara i sitt aktiebolag, eftersom fåmansbolagsreglerna gör det mer skattemässigt fördelaktigt att bunkra pengar i bolaget. 3:12-reglerna gör det dessutom möjligt att lyfta en del av intäkterna till 20 procents skatt. Men också för att man efter 66 år fyllda har ett större jobbskatteavdrag på den lön man tar ut ur företaget, samt lägre arbetsgivaravgifter.

”De är ju entreprenörer”
Per Hässler instämmer i att detta är det mest skatteffektiva sättet att spara för den disciplinerade egenföretagaren, men menar att råden inte alltid tar hänsyn till hur företagarna är som individer.

– Som de entreprenörer de är kan egenföretagarna inte alltid låta bli att ta ut pengarna i förtid för att de hellre vill satsa dem i verksamheten. De prioriterar i många fall bolagets bästa framför sin egen pension. Om de har satt av pengar via pensionsutfästelser och så kallad direktpension är det heller inget som hindrar dem från att riva utfästelsen och ta tillbaka medlen in i bolaget för att täcka upp i sämre tider. Men resultatet av detta kan i värsta fall bli att företaget ändå går omkull och att han eller hon dessutom går miste om en vettig pension.

Trots att alternativet att spara i sitt aktiebolag ger det absolut mest skatteoptimala alternativet kan det för vissa företagare finnas en poäng i att spara i mer inlåsta alternativ. Pensionsförsäkring är ett av dessa och kan i vissa fall vara ett lämpligt komplement, menar Per Hässler och förklarar varför:

– Medan avdragsrätten för privat pensionssparande numera helt slopats för anställda med pensionsrätt så finns den kvar för företagare, som själva styr detta genom avsättning i tjänstepension. Avkastningsskatten är dessutom väsentligt lägre i pensionsförsäkringar än andra, för företagaren, friare sparformer.

Företagare får dra av för pensionsavsättningar som uppgår till 35 procent av den bruttolön han eller hon väljer att ta ut, upp till 10 prisbasbelopp.

Maxa den allmänna pensionen
Att se till att den allmänna pensionen blir så hög som möjligt är viktigt, menar såväl Swedbanks ekonomer som Max Matthiessens experter.

– Gränsen för intjänande till allmän pension, inklusive premiepension, går i dag vid drygt 39 000 kronor i månaden, och därför bör man som egenföretagare ta ut den summan i lön om man kan, säger Per Hässler.

Bankens ekonomer ger rådet att ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt, det vill säga omkring 37 000 kronor i månaden. Men Per Hässler anser att den allmänna pensionen är så viktig att det lönar sig att – om man kan – lägga på ett par tusenlappar till.

– Den stora fördelen med allmän pension är att den, till skillnad från många andra pensionspåsar, är livsvarig. Och det betyder allt mer i takt med att vi lever allt längre. Det sägs att av de svenskar som är 1 år i dag kommer varannan att uppleva sin 100-årsdag. Då är det bra att ha full pott i den allmänna pensionen och det kan vara värt de extra 20 procent i statlig skatt som man får betala på mellanskillnaden mellan 37 000 och 39 000 kronor, avslutar han.

Jonas Rehnberg