Ny standard för koldioxidredovisning

Isbjornar_newsroom

Försäkringsbranschen har enats om en gemensam branschstandard för redovisning av koldioxidavtryck. Det är goda nyheter – både för dig som sparare och för branschen, som nu får tillgång till mer jämförbara siffror, menar Max Matthiessens experter.

Svensk Försäkrings styrelse beslutade i början av juni om en gemensam rekommendation för hur försäkringsföretagen ska beräkna och redovisa koldioxidavtrycket i sina investeringsportföljer. Syftet är att öka trycket på de bolag de investerar i för att dessa ska minska sina växthusgasutsläpp.

Kaj Elfgren är hållbarhetsanalytiker på Max Matthiessen och välkomnar beslutet:

– En rad svenska försäkringsbolag och kapitalförvaltare har redan skrivit under PRI Montreal Pledge och därmed förbundit sig att redovisa koldioxidavtryck. Max Matthiessen tycker dock att de är positivt att försäkringsbranschen kollektivt tar ställning i frågan. Förhoppningsvis får det stor spridning, samtidigt som en gemensam branschstandard och inte minst en kontinuerlig utgivning underlättar jämförelser för kunder och andra aktörer.

Branschrekommendationen följer till stora delar AP-fondernas modell för att redovisa koldioxidavtryck, med den skillnaden att man använder ett, istället för tre, nyckeltal. Det mått som har valts är koldioxidavtryck i förhållande till portföljföretagens intäkter och syftet är att mäta hur koldioxideffektiva företagen i försäkringsföretagens aktieportföljer är.

Det viktigaste med förändringen är, enligt Kaj Elfgren, att man har enats om ett visst mått som alla kommer att följa:

– Tidigare har olika aktörer använt sig av delvis olika nyckeltal, vilket naturligtvis försvårar jämförelser. Koldioxidavtrycket togs fram på samma sätt, men redovisades sedan i förhållande till olika parametrar som vinst, omsättning eller investeringar.

Stora möjligheter påverka
Med portföljer i storleken av hundratals miljarder kronor har pensionsbolagen stora möjligheter att påverka vilket ansvar portföljbolagen tar för miljö och människor. I flera fall är dessa pensionsbolag även icke-valet för de omfattande pensionsavtal som arbetsmarknadens parter förfogar över.

Kaj Elfgren påpekar att koldioxidavtryck emellertid bara är en, om än viktig, aspekt av hållbarhet.

– Det finns andra miljöaspekter och det finns hållbarhet på det ekonomiska och sociala området. Men till följd av klimatförändringarna är koldioxidavtryck högt upp på agendan just nu, både hos portföljbolag samt investerare och sparare.

Sedan 2013 har Max Matthiessen utvärderat och följt Sveriges största pensionsförvaltare i deras arbete med ansvarsfulla investeringar. Syftet med undersökningen – som mynnar ut i den årliga rapporten Ansvarsfullt ägande – är att guida sparare som söker en hållbar förvaltning av sitt pensionskapital.

– Max Matthiessens hållbarhetsrating utgår från fler aspekter än just koldioxideffektivitet, såsom en bedömning av vilka resurser, processer, strukturer och system bolaget har på området. Vi utför även en rad kontroller för att säkerhetsställa att bolagen uppfyller vad de utlovar.

Sverigefonder kommer generellt bra ut
Sverigefonder har enligt Kaj Elfgren generellt ett lågt koldioxidavtryck.

– Det beror till stor del på att Sverige har en välutvecklad industri med fokus på förädling och tjänsteproduktion snarare än resurs- och koldioxidintensiv verksamhet. Samtidigt har Sverige en hög andel fossilfri el i energiförsörjningen. Andra regioner såsom tillväxtmarknaderna men även USA har generellt ett högre avtryck.

Mätningarnas utformning påverkar emellertid också utfallet, påpekar han.

– I dagsläget omfattar inte koldioxidmätningarna alla led av indirekta utsläpp, till exempel omfattas inte utsläpp vid tillverkningen hos underleverantörer och transporter via fordon som inte är direkt ägda av företaget. Vid en mättning av dessa indirekta utsläpp – vilket inte är praktiskt genomförbart i dag – skulle den regionala fördelningen förmodligen vara något jämnare, eftersom den industrialiserade världen i mångt och mycket importerar resursintensiva varor från andra regioner.

Jonas Rehnberg