November 2013: Marknadsanalys

Amerikanska politiker lyckades som väntat hitta en kortfristig lösning på skuldtakskrisen i sista stund men redan i januari går den nya budgeten ut. Den tillfälliga budgetlösningen i kombination med att centralbanken Federal Reserve har skjutit upp nedtrappningen av obligationsköpen har gett ökad riskvilja på marknaderna. I Europa har europeiska centralbanken ECB överraskande sänkt styrräntan efter att inflationen i euroområdet sjunkit till den lägsta nivån på fyra år.

Världens börser gick bra även i oktober med nya rekordnoteringar i USA bland annat. Den tyska börsen gick bäst bland större marknader med en uppgång på 5 procent under månaden. Den svenska börsen hade gått upp 18 procent sedan årsskiftet vid slutet av oktober efter knappt 2 procents uppgång under månaden.

Marknadsöversikt

Sverige har visat blandad statistik under senare tid och BNP-utvecklingen under innevarande år kommer att bli svag. Under nästa år bör dock tillväxten ta fart igen och sannolikt är det hushållen som kommer att driva på utvecklingen. Konsumtionen bör kunna öka understödd av politiska stimulanser som nytt jobbskatteavdrag och högre disponibla inkomster för hushållen.

Industrin i Sverige står och stampar för närvarande med svag statistik för både produktion och orderingång på sistone. En svag omvärld påverkade orderingången negativt men också på hemmamarknaden sjönk nivån under september.

Den svenska exporten befinner sig fortfarande på en låg nivå men bör kunna förbättras framöver. Ett hot mot svenska exportföretag är att konkurrenskraften försvagas när ECB sänker styrräntan samtidigt som Riksbanken är ovilliga att sänka den i jämförelse höga svenska styrräntan. Även en stark krona ger visst motstånd för svensk exportindustri. Positivt för svensk ekonomi är åtminstone att det lär dröja länge innan den svenska räntan kan höjas igen när ränteläget i omvärlden är så pass lågt som det är.

Europa har den lägsta inflationen sedan krisåret 2009. Detta föranledde den europeiska centralbanken ECB att sänka styrräntan i november vilket tog marknaden på sängen. ECB visade därmed handlingskraft samtidigt som man signalerade att man har fler åtgärder att ta till om återhämtningen i Europa hackar.

Trots de låga inflationssiffrorna finns det tecken på att den europeiska konjunkturen långsamt är på väg att förbättras även om återhämtningen ännu är i sin linda. De europeiska bankerna har börjat att redovisa lägre kreditförluster under senare tid samtidigt som huspriserna börjar att visa mindre uppgångar i krisländer som till exempel Spanien.

Den relativa styrkan hos euron har inneburit en viss tröghet för europeiska exportbolag men efter ECB:s räntesänkning bör euron försvagas framöver mot exempelvis dollarn vilket underlättar för exportindustrin i Europa.

USA behövde inte ställa in betalningarna i oktober efter att politikerna inte helt oväntat kom överens om en budget och att höja skuldtaket i sista stund. Därmed kunde de offentliganställda som fick gå hem från sina jobb i början av månaden återvända till sina arbetsplatser och den amerikanska statsapparaten fungerar nu fullt ut igen. Fristen för USA är dock kortsiktig då den nya budgeten bara gäller till i mitten av januari och skuldtaket kommer sannolikt att uppnås redan i februari. Nya förhandlingar mellan demokrater och republikaner i högt uppskruvat debattläge lär därmed äga rum runt årsskiftet precis som förra året.

Centralbanken Federal Reserve har fortfarande inte tillkännagett någon nedtrappning av sina massiva obligationsköp vilket glädjer marknaden så länge det fortgår. I februari kommer den nya centralbankschefen Janet Yellen att efterträda Ben Bernanke vilket skapar en viss osäkerhet över hur Federal Reserve kommer att agera framöver. Janet Yellen var dock marknadens favorit och har hittills stått bakom en expansiv penningpolitik. Därför talar mycket för att Federal Reserves penningpolitik kommer att fortsätta som tidigare även efter ledarskiftet.

Senare tids statistik från USA har varit relativt stark och särskilt övertygande var jobbrapporten i början av november som visade på att sysselsättningen hade ökat väsentligt mer än förväntat. Så pass god statistik ökar dock sannolikheten för att Federal Reserve ska inleda minskningen av sina obligationsköp och de amerikanska börserna reagerade också med att sjunka markant efter rapporten. Nedgången hämtades dock igen redan nästa dag och jobbrapporten är trots allt ett friskhetstecken för USA:s ekonomi som tycks vara på rätt väg.

Asien påverkas av att det kommer åtskilliga positiva signaler från den ekonomiska motorn Kina just nu. Industriproduktionen ökar starkt i Kina liksom investeringarna och överskottet i handelsbalansen har varit större än väntat. Den kinesiska centralbanken har ambitionen att föra en klok och långsiktigt hållbar penningpolitik vilket dock kortsiktigt kan bromsa tillväxten något. Centralkommittén i Kina förväntas också driva igenom en stor mängd reformer framöver, bland annat väntas en avreglering av finansmarknaderna.

I Japan fortsätter återhämtningen och inflationen är på väg uppåt efter över två decennier av en deflationsekonomi. Den japanska centralbanken har uttalat att landet är på god väg att uppnå inflationsmålet på 2 procent. Regeringen har satsat stort på stödåtgärder som nu tycks få verklig effekt på den japanska ekonomin vilket är välbehövligt. Tillväxten i Japan pekar uppåt och höstens statistik har varit övervägande positiv. Den mycket viktiga exportindustrin gynnas också av den nedpressade yenen. Tokyobörsen har varit den starkaste av större börser under 2013 med en uppgång på närmare 38 procent under årets första tio månader.

Tillväxtmarknader har kunnat andas ut något under hösten efter att den amerikanska centralbanken ännu inte meddelat att man bromsar in sina finansiella stödåtgärder. Indiens valuta har repat sig en del under senare tid men inflationen är fortfarande ett problem. Den indiska centralbanken har därför valt att höja styrräntan två gånger i höst.

Brasilien har problem med sjunkande tillväxt tillsammans med en hög inflation som är över 6 procent. Den brasilianska styrräntan är redan idag 9 procent men den brasilianska centralbanken kommer troligen behöva höja räntan ytterligare under de kommande månaderna.

Vid frågor, var god maila mmanalys@maxm.se eller ring på telefon 08-613 02 00.

Utgiven av Max Matthiessen Värdepapper AB.