November 2013: Räntor, valuta och bostad

Ränteutveckling

Europeiska centralbanken ECB överraskade med att sänka styrräntan i början av november till 0,25 procent. Beslutet överraskade marknaden och ledde till att euron försvagades och en kortvarig uppgång på börserna som dock snart klingade av. Räntesänkningen motiverades med att inflationen i EMU-området nu är den lägsta sedan krisen 2009 och att ECB vill understödja den bräckliga ekonomiska återhämtningen i Europa. Under de två första åren som ECB-chef har Mario Draghi redan hunnit med att sänka styrräntan tre gånger. Draghi passade även på att signalera att ECB har fler åtgärder att ta till om den europeiska ekonomin behöver stimuleras ytterligare som till exempel nya obegränsade långa lån av den typ som infördes förra årsskiftet.

ECB:s räntesänkning ökar ytterligare trycket på den svenska riksbanken att sänka styrräntan. Trots att Sverige har en av de lägsta inflationstakterna i Europa är den svenska räntan nu fyra gånger så hög som ECB:s styrränta. Allt fler uppmanar nu Riksbanken att sänka styrräntan för att Sveriges konkurrenskraft inte ska försämras när majoriteten i Riksbankens styrelse fortfarande lägger störst vikt vid hushållens skuldbörda. Även om Riksbanken håller fast vid sin kurs kan ECB:s sänkning av räntan göra att det dröjer längre innan en höjning av den svenska styrräntan kan bli aktuell.

Valutautveckling

Euron har utvecklats bättre än väntat under hösten och i slutet av oktober noterades den högsta nivån gentemot dollarn på två år. Delvis berodde detta på budgetbråket i USA som tillfälligt sänkte dollarn mot andra större valutor. Den akuta skuldtakslösningen i USA kombinerat med att ECB sänkte styrräntan har gjort att euron återigen har tappat något mot dollarn.

Den svenska kronan har försvagats en del mot både dollarn och euron under den senaste månaden. Även om det inte förvånar när det gäller dollarn så är eurons relativa styrka något överraskande. Men på lite sikt bör kronan ta igen förlorad mark gentemot euron och stärkas igen, inte minst efter ECB:s räntesänkning.

Bostadsmarknad

Bostadsrättspriserna fortsätter att stiga och har nu ökat med 16 procent på ett år i hela landet vilket får betraktas som en hög tillväxttakt. Ett faktum som motsäger att det finns en större bostadsbubbla i Sverige är att innerstadspriserna i de tre storstäderna bara har ökat med ungefär hälften så mycket som i riket totalt. Villapriserna har ökat med mer måttliga 4 procent under det senaste året. En anledning till att bostadsrätter ökar mer är att konkurrensen är större än bland villor och att det råder snabbare omsättningshastighet på bostadsrätter vilket ger större prissvängningar.

I den senaste Boprisindikatorn som presenteras av SEB är hushållen mer optimistiska än på sex år. 64 procent av de tillfrågade tror på stigande priser medan endast 11 procent tror på lägre priser. Någon större rädsla för stigande räntor finns inte bland hushållen enligt undersökningen.

Vid frågor, var god maila mmanalys@maxm.se eller ring på telefon 08-613 02 00.

Utgiven av Max Matthiessen Värdepapper AB.