November 2013: Fondkommentar

Budgetbråket i USA tolkades som att perioden med låg styrränta fortsätter vilket tryckte ned långräntorna. Detta resulterade i att både aktie- och räntemarknader steg på bred front. De volatila tillväxtmarknadsfonderna fortsatte uppåt med Indien i topp. HSBC’s Indian Equity steg drygt 15 procent under oktober men har backat nästan18 procent sedan årsskiftet.

USA-fonderna på Maxfonder.se visade upp blandade resultat där småbolags- och de mer aktiva fonderna tenderade att utvecklas sämre än breda index som avkastade drygt 5 procent.

Den breda fondkategori på Maxfonder.se som förutom Indienfonderna avkastade bäst var europeiska aktier. Efter att den amerikanska aktiemarknaden avkastat bättre än den europeiska under en ganska lång tid minskade skillnaden under oktober och det skiljer nu endast 4 procentenheter sedan årets början.

Den svenska aktiemarknaden konsoliderade under oktober och index avkastade svagt positivt. Det fanns dock några ljusglimtar i Danske Invest Sverige Fokus och Didner & Gerge Småbolag som steg runt 6 procent under månaden.

På räntesidan steg de flesta fonder och den något mer stabila makrosituationen bidrog till att räntefonderna med tillväxtmarknadsfokus tog tillbaka ytterligare en del av tappet från i somras. Även High Yield-fonderna gynnades av den något lugnare situationen och minskade spreadar och steg på bred front. Det är också denna tillgångsklass som många bedömare ser som mest intressant framöver. Man bör dock vara förberedd på den högre risk som följer med High Yield och att de senaste årens avkastning varit exceptionellt bra.

Bland de alternativa fonderna på Maxfonder.se fortsatte Atlant Sharp och Stability att leverera. Relativt tydliga trender under året gynnar de flesta hedgefondstrategier och har lett till positiva avkastningar med endast några få undantag.

Vid frågor, var god maila mmanalys@maxm.se eller ring på telefon 08-613 02 00.

Utgiven av Max Matthiessen Värdepapper AB.