Generation Y – blåsta på pensionskonfekten?

Den statliga pensionen krymper samtidigt som medellivslängden blir allt längre. Hur kommer pensionen att bli för 00-generationen och vad kommer att krävas av den enskilde individen? Det diskuterades vid ett frukostseminarium som Max Matthiessen arrangerade på onsdagsmorgonen i Almedalen.

Det var en energisk panel som intog scenen i Clarion Hotel Wisbys trädgård denna morgon och det råder ingen tvekan om att intresset för pensioner är stort även bland den yngre generationen. Anders Lundström, vd på Min Pension, målade i sitt inledningstal upp en ganska dyster bild av verkligheten med växande klyftor och pensionspengar som inte kommer att räcka till i samma utsträckning för kommande generationer. Dessutom ökar medellivslängden med 1,5 månad för varje årskull, vilket innebär att när det är dags för 00-talisterna att gå i pension, kommer livslängden i genomsnitt att vara drygt fem år längre. Det kommer alltså att krävas betydligt mer pengar för att kompensera den ökade livslängden. Nästan 25 procent mer kapital, förklarade Anders Lundström. Och om man lever längre än genomsnittet? Ja, då krävs ytterligare kapital och försäkringar.

Anders passade också på att dela med sig av sitt framgångsrecept till en bra pension. Med sex ingredienser kan man som privatperson öka sin pension:

  • börja arbeta tidigt
  • arbeta länge
  • ha en bra tjänstepension
  • inte ignorera premiepensionen
  • ha ett regelbundet sparande
  • maximera kapitalet med god avkastning och låga avgifter.

Men hur kan staten och branschen ta ett större ansvar? Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, menar att vi har ett bra system och får medhåll av Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv. – I grund och botten fungerar systemet bra men vi behöver bli bättre på att förklara det på ett enkelt sätt och få upp intresset för pensionen, säger han. Christoffer Folkebo, vd och koncernchef på Max Matthiessen är enig. – Vi behöver hitta kanaler där vi kan kommunicera direkt med pensionsspararna och inte låta medias löpsedlar styra budskapen. Bristen på korrekta fakta bidrar till att man blir passiv, fortsätter han. Isabella Löwengrip, entreprenör, bloggare och författare, ser gärna att branschen blir bättre på att kommunicera på ett sätt som tilltalar unga. – Det finns idag ingen bra kommunikation på de plattformar där yngre befinner sig, säger hon.

Att det kommer att krävas större avsättningar och fler arbetade timmar per enskild individ för att finansiera det nuvarande systemet råder ingen tvekan om. – Det är uppenbart att det kommer att behövas ökade avsättningar till pensionen. Vilken påse det tas ifrån är sekundärt, säger Christoffer Folkebo. Alice Teodorescu, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, ser ett annat problem med systemet. – De stora förlorarna är de som inte kommer in på arbetsmarknaden, säger hon och fortsätter: Vi håller på att skapa större skillnader mellan grupper och en splittring mellan inrikes- och utrikesfödda.

Att intresset för pensioner bland unga skulle vara lågt är en myt som Isabella Löwengrip vill slå hål på. – Det finns ingen person under 26 år som jag har anställt som inte har frågat efter tjänstepension. Däremot är det oerhört dyrt att anställa personal. Höga arbetsgivaravgifter drabbar den anställde som får lägre lön och i slutändan lägre pension. Att regeringen har valt att ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för unga för att istället satsa resurser på annat håll, är inget hon ser positivt på.

Även den slopade avdragsrätten för privat pensionssparande skapade debatt i en tid när det privata pensionssparandet får en allt större betydelse.  – Vi behöver hitta ett sätt att stimulera sparandet som slår fördelningspolitiskt rätt, förklarar Tomas Eneroth. Men han får varken medhåll från panelen eller publiken där hela 95 procent anser att avdragsrätten borde ha varit kvar.

Du kan följa Max Matthiessens närvaro i Almedalen på vårt newsroom och i våra sociala kanaler. Läs mer om programmet på www.maxm.se/almedalen