Centralbanksfokus

Veckobetraktelser

  • Tillfälliga uppgångar i veckan
  • Sentimentsvändning dröjer

Den gångna veckan har inneburit en viss utplaning i det tidigare negativa sentimentet med tillfälliga uppdagar och förnyad press på volatiliteten. Uppgångarna kan dock härledas till nya spekulationer kring eventuell kommande skattereform i USA såväl som generellt låga volymer och viss översåldhet. Trump har delvis lyckats lägga sorti på stämningen genom att hota om nedstängning av statsapparaten om inte finansiering av muren mot Mexico blir av samt genom att leverera hot om att lämna NAFTA-samarbetet. Debatten om skuldtaket har ännu inte tagit riktig fart och talmannen Paul Ryan uttalade sig under veckan att han inte känner någon oro över att man inte kommer att komma fram till någon överenskommelse där taket höjs. Skuldtaket måste lyftas någon gång mellan september till mitten av oktober, för att undvika en teknisk default. Kongressen återvänder efter sitt sommaruppehåll under inledningen av september, vilket borgar för ett antal intressanta veckor framöver.

 

Mario Draghi och Janet Yellen i strålkastarljuset  

Aktiviteten i den europeiska ekonomin fortsätter att takta på i rätt riktning, där inköpschefsindex kom in något bättre än väntat för eurozonen som helhet under veckan. Den tyska ekonomin visade upp starkare siffror inom såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn. Fokus ligger nu på eurons starka utveckling och ECB:s syn på valutan i relation till den underliggande ekonomiska aktiviteten. Draghis framträdande vid Jackson Hole under fredagskvällen kommer att nagelfaras där eventuella kommentarer kring kommande åtstramningsplaner är av största intresse. Ekonomins styrka talar för ett mer hökaktigt ECB, men bristen på inflation verkar i motsatt riktning än så länge likväl som uppgången i euron. UBS skrev i en analys under veckan att de ser ett tapp om tre procent på företagsvinsterna som en följd av eurons uppgång.

 

För Janet Yellen handlar det om i vilken takt den redan påbörjade åtstramningen skall fortskrida, om det är läge för en paus och när bantningen av centralbankens balansräkning ska inledas. Veckan har bjudit på blandade uttalanden från ett antal Fed-ledamöter, men där inflationens utveckling har varit i fokus. Marknaden prissätter alltjämt inte samma lutning på räntekurvan som Fed, och trycket den senaste tiden har snarare varit på nedsidan där tioåringen nu är på samma nivå som innan sommaren. Makromässigt är läget intakt, dvs. överraskar föga och veckan har bjudit på inköpschefsindex som kom in marginellt svagare än väntat för tillverkningsindustrin, medan tjänstesidan steg något. Försäljningen av nya hem föll drastiskt under juli månad och även om snittsiffran fortfarande är upp sett över de senaste månaderna så är det tecken på en viss avmattning.

 

Amerikanska förvaltare har tagit ned förväntningarna

Enligt en analys över amerikanska förvaltares aktiepositioner, gjord av Goldman Sachs, framkom det i veckan att förvaltarkollektivet har en mer avvaktande inställning till inflation och ränteuppgång än tidigare under året. Och även om förvaltarna fortsatt tror på skattereformer, så har förväntningarna kommit ned och exponeringarna mot infrastrukturrelaterade aktier har också minskats under det andra kvartalet. Detta är i linje med den tilltagande tveksamheten till Trumpadministrationens potentiella förmåga att realisera vallöftena.

 

Alltjämt dystert sentiment

Även om sentimentet generellt sett är på den negativa sidan för tillfället och att vissa röster höjts om en kommande korrektion eller något ännu värre, är det svårt att motivera då den underliggande ekonomin alltjämt går åt rätt håll om än långsamt och att företagsvinsterna uppvisar en stabil utveckling. Ok att marginalexpansionen är begränsad i den amerikanska ekonomin så här sent i cykeln, vilket också är en del i värderingsproblematiken för amerikanska aktier, men så länge räntorna förblir låga är alternativen till aktier få. Med detta sagt är det just nu sentimentet som styr i kombination med en valutamarknad som går på tvärs med centralbankerna i kombination med en allmänt stökig politisk arena. Enligt klassiskt mönster ser vi potential till en god avslutning på året, men vi tror att det är en tid kvar innan sentimentet vänder runt.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.