Bostadsoro

Veckobetraktelser

  • Räntekurvans lutning
  • Ekonomins uthållighet i fokus

I Sverige har fokus den gångna veckan framför allt legat på fastighetsmarknaden, där det för närvarande råder en perfekt storm. I övrigt handlar det om inkommande kvartalsrapporter som skapar en hel del rörelser i marknaderna och även om de på marginalen är något starkare än väntat så är det generellt ett mjukare sentiment.

 

Den perfekta stormen  

Den svenska fastighetsmarknaden befinner sig just nu i den perfekta stormen där de senaste årens lånedrivna prisuppgång nu verkar ha nått vägs ände. Makroekonomiskt är det få faktorer som har förändrats; vi har alltjämt en stark konjunktur, fallande arbetslöshet och låga räntor. Men bostadsutvecklare har uppvisat en allt lägre försäljningstakt fram till att marknaden nu står still och antalet osålda lägenheter ökar. Det är svårt att peka ut en utlösande faktor, men ett alltför aggressivt byggande och åtstramande banker vad gäller utlåning har till slut gett effekt i kombination med amorteringskrav och ett utökat utbud generellt. Vinstvarningen från Oscar Properties och Wallenstams skifte från bostadsrätter till hyresrätter i ett pågående projekt skakar om marknaden. En viss utslagning i sektorn är att vänta då högbelånade projekt kräver höga försäljningspriser vilket inte kommer vara fallet framöver. Även bankerna får känna av denna sättning via marknadens oro för bolåneaffären framöver, vilket visat sig i kursreaktionerna på kvartalsrapporterna. Swedbanks VD försökte i samband med rapporten att prata ned oron i marknaden, men då talar de också ur en position som en av de största på bolånemarknaden.

Drevet går och även om det främst är relaterat till bostadsutvecklare så tenderar marknaden att vara urskillningslös i ett första skede. Precis som vid oljeprisraset under 2014 och 2015 säljs allt närbesläktat till sektorn av utan närmare eftertanke vilket innebär att det kommer finns intressanta tillgångar att plocka upp på sikt. De större fastighetsbolagen kommer kunna köpa såväl projekt som markrättigheter till betydligt lägre priser framöver. Just nu dominerar psykologin, vilket spär på osäkerheten och det kommer antagligen att ta tid innan marknaden hittar ett nytt jämnviktsläge.

 

Räntefokus i närtid

Räntekurvans utveckling står alltjämt i fokus, där vi den senaste veckan har kunnat urskönja en viss brantning i USA, vilket kan tyda på att marknaden börjar diskontera skattelättnader alternativt en starkare tillväxt. Det är den inverterade räntekurvan, där Fed trycker upp den korta räntan medan marknaden börjar tvivla på makroutvecklingen och sätter press på den långa räntan, som indikerar om annalkande lågkonjunktur. Där är vi alltså ännu inte. På denna sidan Atlanten lämnade Riksbanken styrräntan såväl som räntebanan oförändrad under torsdagen, där beroendet av ECB är uppenbart. Mario Draghi och ECB lämnade även de styrräntan oförändrad under torsdagen och efter mycket spekulationer annonserade centralbanken också en nedtrappning i de månatliga tillgångsköpen från och med januari samt en förlängning till och med september 2018.

 

Hur mycket mer uppsida finns det i ekonomin?

Inkommande PMI-siffror visar återigen nya toppnivåer i såväl USA som Europa, även om service drar ned totalen för eurozonen. Det är framför allt tillverkningsindustrin som överraskar på den positiva sidan, något som också bekräftats i rapporter från Atlas Copco, Volvo och Caterpillar i USA. Caterpillar slog förväntningarna inom alla områden och brukar ses som en god indikator för den globala tillväxten. Frågan marknaderna ställer sig nu är dock hur mycket högre vi kan komma. Tittar vi på ISM i USA så har 60-nivån historiskt indikerat toppen varefter det vänt neråt och Goldman Sachs pekar på att ISM har överstigit 60 under åtta separata episoder, där fyra av dessa endast sträckt sig en månad ut. Goldman menar vidare att investerare som köpt S&P 500 vid ISM på 60 eller högre har haft negativ avkastning de kommande tre till sex månaderna i genomsnitt när ekonomin taktat av. En synkroniserad global tillväxt idag ökar också risken för en synkroniserad avmattning i morgon.

Nordeas strateger menar att det börjar komma tecken på att ledande indikatorer som globala PMI-siffror är på väg att tippa över, vilket om vi tittar på estimaten över företagens intjäning under kommande år med största sannolikhet innebär att de ligger för högt idag. Detta är något som marknaden kommer att börja fokusera på framåt sommaren nästa år där nedrevideringar kommer medföra en mjukare utblick för aktier generellt. Deutsche Banks europeiska aktiestrateger argumenterar också för att de höga PMI-nivåerna inte är hållbara då de indikerar en BNP-tillväxt som endast uppnåtts två gånger historiskt, 1999/2000 och 2006 och då endast under ett kvartal. Utveckling i europeisk PMI-data och europeiska aktier har historiskt följt varandra väl, det vill säga korrelationen är hög där PMI är ledande. Samtidigt handlar det endast om ett tillfälligt momentumtapp enligt Deutsche.

 

Trump tvistar vidare

President Trumps personliga sammanstötningar verkar öka i antal och frågan är hur många till han kan driva utan att äventyra framtida beslut, med skattereformen högst på agendan. Även om marknaden, enligt vår mening, inte har diskonterat skattesänkningar fullt ut i dagens värderingar, utan makro och företagsvinster har varit drivande, så bör nedsidan vara betydlig om detta inte faller väl ut för Trump-administrationen.

Nästa vecka väntar besked från Fed, Bank of Japan och Bank of England samt amerikansk sysselsättning utöver en strid ström av kvartalsrapporter från framför allt USA och Europa men även SKF för svensk del.

 

Med detta önskar vi en trevlig helg!

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.