Sentimentet på topp

Veckobetraktelser

  • Stark start på året
  • Räntor på uppåtgående

Det nya året har inletts betydligt mer positivt än väntat, främst drivet av estimatrevideringar på den positiva sidan i den amerikanska marknaden som en följd av den stundande skattereformen. Apple annonserade till exempel under veckan att bolaget under de kommande fem åren planerar att investera närmare 30 miljarder USD i USA som en följd av återhämtandet av vinster utomlands i spåren av skatteförändringarna. Aktiemarknaderna generellt har inlett året starkt, även om Sverige har känts något mer volatilt på grund av ett antal vinstvarningar, däribland byggbolaget Skanska. Bolaget genomför även en storstädning i såväl ledning som i organisation vilket fick många att reagera. Marknaden har varit tydlig i sitt missnöje med stora korrigeringar i aktierna som följd, vilket kan vara en viss fingervisning inför de kommande kvartalsrapporterna och frågan huruvida det finns utrymme för positiva överraskningar eller ej. I skrivande stund ser mycket ut att gå verkstadsbolagens väg, vilken till en hög utsträckning är en global historia. Den inhemska konjunkturen är mer ifrågasatt och kommande rapporter från framför allt bankerna där eventuell påverkan från den avkylda fastighetsmarknaden kommer vara av högsta intresse och ge vidare vägledning.

 

Amerikanskt fokus inledningsvis

Den amerikanska ekonomin har varit i fokus under veckan och då närmare bestämt avgörandet kring en eventuell nedstängning av den amerikanska statsapparaten som en följd av budgetunderskottet och fonderingen därav. En sista omröstning väntar i senaten under eftermiddagen svensk tid, där utgången är långt ifrån given men ett första steg togs under torsdagsnatten då kongressen röstade igenom en förlängning till och med den 16 februari. Man kan föreställa sig att verklighetens Frank Underwood i ”House of Cards” har haft en sömnlös natt i jakten på röster inför avgörandet. Republikanerna behöver hjälp från minst nio demokrater för att driva igenom förslaget.

Även om aktiemarknaderna inte lägger allt för stor vikt kring detta i den mening att det driver kurser initialt så är det viktigt att ha med sig för den vidare utvecklingen för framför allt räntan. Mer om det nedan. För marknaderna har det mer handlat om positiva estimatrevideringar och inkommande kvartalsrapporter där amerikanska banker har inlett säsongen som traditionen bjuder. Bankrapporterna har så här långt varit blandade med aktieutveckling därefter, där de nya skattereglerna rör om i redovisningen och orsakar engångsposter. Övriga bolag som har rapporterat är bland andra American Express, där aktien föll på en svagare utblick trots en bra rapport. Även IBM, som levererade den första omsättningstillväxten på 23 kvartal fick se sin aktie falla initialt om än att ledningen lyckades prata upp kursen under det efterföljande konferenssamtalet.

 

Tryck uppåt på amerikanska räntor

1981 toppade den amerikanska 10-årsräntan på 15,8 procent för att under de följande 36 åren falla till som lägst 1,37 procent under sommaren 2016. Under veckan har tioåringen återigen nått 2,6 procent som tidigare har pekats ut som en brytpunkt rent tekniskt för den fallande trenden och som har utgjort motstånd på uppsidan under de senaste tre åren. Den tidigare obligationskungen Bill Gross annonserade också slutet för bull-marknaden i räntemarknaden under veckan, något han har gjort vid tidigare tillfällen för att endast se räntan falla tillbaka. I detta läget utgör inte räntenivåerna något hot för amerikanska aktier utan visar snarare på en förstärkt tro på den ekonomiska utvecklingen där vidare ränteuppgång är att vänta. Intressant är också att allt fler amerikanska strateger nu har börjat tala om att det faktiskt finns ett värde i att hålla kontanter, något vi inte har hört på länge.

 

Eufori nästa?

Sentimentet överlag är otroligt positivt och vissa marknadsbedömare menar att marknaderna nu befinner sig i den euforiska fasen, vilken historiskt har varit den avslutande fasen i en längre uppgång. Vi ser inte riktigt det ännu. Även indikatorer så som CNN Money Fear & Greed Index, som är en sammanvägning av en rad mätpunkter i marknaden och som vi har skrivit om i tidigare betraktelser, visar på höga nivåer. Momentumindikatorer så som RSI noterade till exempel den högsta nivån på 20 år för S&P 500 under föregående vecka, vilket dock snarare indikerar att marknaden befinner sig i ett tillfälligt överköpt läge än att vi har en mer utdragen nedgång att vänta. Även om extremt negativt sentiment ofta sammanfaller med bottennivåer i marknaderna, så gäller inte det omvända förhållandet vid eventuella toppar. Kurserna kan fortsätta upp trots sentiment på extremnivåer på den positiva sidan.

Den dominanta trenden förblir uppåt, stärkt av alltjämt positiv makroutveckling, positiva estimatrevideringar och en ökande bredd i uppgången i marknaden. Viktigt dock att ha i åtanke är att utrymmet för besvikelser minskar allteftersom marknaderna klättrar. Även rörelser som den vi såg i den amerikanska marknaden under tisdagskvällen, det vill säga en initialt kraftig uppgång som mer eller mindre raderas, indikerar ofta oro bland investerarkollektivet.

Kommande vecka väntar en rad centralbanksbesked, den årliga sammankomsten i Davos som drar mycket uppmärksamhet samt den fortsatta rapportsäsongen.

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

 

 

 

 

 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.