Aktiv förvaltning vs indexfonder – en nyanserad bild

ANALYS. Den starka trenden för indexnära fonder under senare år ser ut att leva vidare, med fortsatt stora inflöden för denna typ av produkter. Utvecklingen drivs av faktorer som ökade affärsmöjligheter för fondbolagen, efterfrågan om exponering mot delar av eller hela marknader men också en debatt kring huruvida aktiv förvaltning lyckas överträffa index över tid eller ej. ”Smygindexfonder” som utger sig för att vara aktiva och tar betalt därefter, men som i praktiken följer index – vilket många av storbankerna har blivit anklagade för – har bidragit till en mer negativ inställning till aktiv förvaltning.

En grundtanke med indexförvaltning är att skapa en exponering mot en underliggande marknad till en låg kostnad. En indexfond investerar utifrån en förutbestämd modell, ett börsindex, där hänsyn kring värderingar, sektorvikt eller generella trender inte beaktas. En aktiv förvaltning bygger på det motsatta, det vill säga möjligheten att skapa högre avkastning än marknaden via analys och investeringsprocesser.

Målsättningen för en indexfond är att avkastningen ska överensstämma med det underliggande index som följs och att kostnaderna kan reduceras när inga resurser läggs på bolagsanalys. Den aktiva förvaltaren å andra sidan agerar utifrån var hen ser störst potential och allokerar sitt kapital därefter, och lägger stor vikt vid olika former av analys och värderingsfaktorer.

En investering i en indexfond benämns ibland felaktigt som ett mindre riskfyllt alternativ än en aktivt förvaltad fond med argumentet att investeraren erhåller en avkastning i paritet med index. Till att börja med är detta inte helt sant, eftersom även indexfonder har en avgift som innebär en belastning på avkastningen.

Och det är svårt att acceptera argumentationen i framför allt en fallande marknad, där en aktiv förvaltare har möjligheten att avvika från index för att skapa en överavkastning, alternativt en mindre negativ avkastning i förhållande till index. Givet det sistnämnda bör en aktiv förvaltare snarare ses som en form av riskhantering där en opportunistisk strategi kan tillvarata möjligheter som uppstår i marknaden.

”Marknaderna skulle bli mycket sårbara och enkelriktade om allt kapital sökte sig till tillgångar utifrån indextänk.”

Det finns en mängd forskning på området kring aktiv förvaltning och indexförvaltning med olika argument som talar för och emot respektive strategi. Att välja rätt aktiva förvaltare och alternativkostnaden därav är en självklar fråga utöver prisargumentationen. Rätt val är dock även viktigt när det gäller indexfonder, det vill säga vilken den underliggande exponeringen är, något som ofta förbises i debatten. En annan fråga gäller ägarstyrning, där tidigare bara aktiva förvaltare bidrog. Men med ett större fokus på framför allt hållbarhet driver nu även flertalet indexförvaltare dessa frågor. Den generella trenden för indexförvaltning är i dagsläget stark, men samtidigt skulle marknaderna bli mycket sårbara och enkelriktade om allt kapital sökte sig till tillgångar utifrån indextänk och kapitalförsörjningen till mindre bolag skulle begränsas.

Den svenska fondmarknaden

Den svenska fondmarknaden – vilken enligt forskningen uppfyller en hel del kriterier som borde tala för passiv förvaltning såsom en väl genomlyst och effektiv marknad – är ett intressant exempel som ger en mer nyanserad bild än den som framställs i medierna, där kostnader ofta är enda fokus och inte lika mycket själva exponeringen.

En analys av närmare 80 aktiefonder som återfinns inom Morningstarkategorin Sverigefonder, där vi har tittat på avkastningen under de senaste fem åren för såväl aktiva som indexfonder, visar att den första indexfonden återfinns på plats 37. Ingen indexfond matchar avkastningen för det bredare SIXPRX-indexet (plats 27), vilket är ett vanligt jämförelseindex för många aktiva fonder. En förklaring är att ett antal stora bolag, med stor indexvikt, under senare år har haft en trevande utveckling, vilket har hämmat indexfonderna, som ofta baseras på smalare index fokuserade på de större bolagen.

Under de senaste fem åren har det varit ett generellt sett gynnsamt klimat för aktier, vilket borde tala till indexfonders fördel, men så har inte varit fallet för svensk del. Det är viktigt att poängtera att det i debatten ofta inte framgår vad det innebär att investera i en indexfond eller vad för typ av exponering en investerare erhåller utöver att det är billigare.

Vår syn är att marknaden är mer nyanserad än vad den ibland framställs som i medierna och att det finns utrymme för såväl aktiv som indexförvaltning. Även om vi har en grundtro på aktiv förvaltning och att denna form fyller en viktig marknadsfunktion så finns det marknadsklimat och marknader där argument finns för både aktiv och indexförvaltning. Utgångspunkten bör vara vetskap om vad man investerar i och varför.

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.