3 procent och marknaden handlar vidare

 

Veckobetraktelser

  • Tech sätter tonen i marknaden
  • Mjuka tongångar från Riksbanken och ECB

Den gångna veckan har ränteutvecklingen och inkommande bolagsrapporter, i kombination med centralbanksbesked, styrt marknadens humör. Den psykologiska 3-procentsnivån på den amerikanska tioåringen passerades under veckan. Det medförde ett säljtryck överlag men det handlar snarare om en ryggradsreaktion än att något större har förändrats. LPL Financial skrev i ett marknadsbrev att S&P 500 har utvecklats starkt under längre perioder av ränteuppgång. Statistiken baserades på elva olika perioder sedan 1996 där tioåringen stigit under tre månader eller mer.

 

Tech-bolagen alltjämt marknadsledare    

Gällande bolagsrapporter har vi i den svenska marknaden haft svaga kursreaktioner i banksektorn så väl som verkstadssektorn drivet av bostadsmarknads- respektive konjunkturoro. Undantagen var SKF och Alfa Laval som målade upp relativt optimistiska utsikter med starkare kursutveckling som följd. En rad bostadsutvecklare har även rapporterat stora besvikelser. De tidigare svaga korten Ericsson, som inkom föregående vecka med en starkare rapport än befarat och HM har agerat stöd till marknaden som på veckan marginellt noteras på den positiva sidan.

De amerikanska tech-bolagen såg en revansch under veckan med kraftiga uppställ i såväl Facebook som Amazon, efter betydligt starkare rapporter än väntat. Amazon redovisade en vinst som var mer än dubbelt så hög som förväntat och noterade en uppgång om närmare 7 procent, Facebook noterades 9 procent högre. Även Intel och Baidu steg ordentligt på sina respektive rapporter liksom Boeing efter en höjd helårsprognos. På den negativa sidan handlade Alphabet (Google) och inte minst Caterpillar som vände en initial uppgång om 4 procent till en stängning om minus 6 procent efter att VDn indikerat att det första kvartalet antagligen var toppen på året. Detta spädde på konjunkturoron överlag och tyngde de cykliska sektorerna.

 

Inköpscheferna något mer positiva

Flash-estimatet för PMI i mars som släpptes under veckan för Europa kom in något starkare än förväntat drivet av servicesektorn. Denna utveckling präglade även de landspecifika siffrorna i Tyskland och Frankrike. För amerikansk del var det industrisektorn som låg bakom den något starkare siffran för mars där det även noterades att kostnadsinflationen på insatsvaror har börjat ta fart samt att handelstullarna har medfört högre råvarukostnader generellt.

 

Centralbanksbesked på den mjuka sidan

Riksbanken var först ut under veckan att leverera räntebesked och trots en relativt duvaktig förväntansbild lyckades Ingves och Co att överraska på nedsidan. Styrräntan står oförändrad kvar på minussidan, men man valde att justera ned räntebanan vilket innebär att en första räntehöjning väntas i december istället för som tidigare i september. Det här är mer i linje med marknadens förväntansbild, även om allt fler ser 2019 som året då en första höjning kommer. Riksbanken har svårt att finna styrka nog i inflationsutvecklingen för att motivera en höjning och minusräntan som tidigare sades vara temporär riskerar alltmer att ligga kvar in i en konjunkturvändning framöver. Ingves fick under den efterföljande presskonferensen motstå ett hårt tryck från en minst sagt skeptisk presskår.

Senare under torsdagen var det ECBs tur att leverera en mjukare bild, där beskedet var att styrräntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer under en utdragen period. Programmet för tillgångsköp kommer i dagsläget att fortsätta till minst slutet av september 2018. Denna prognos är knuten till inflationsutvecklingen, vilken ännu inte visar uthållighet. Marknaden förväntar sig alltjämt att centralbanken avslutar de stimulerande åtgärderna mot slutet av året och att en första höjning av styrräntan kommer under 2019.

BOJ lämnade även de styrräntan oförändrad under fredagsmorgonen, där de också valde att stryka formuleringen kring inflationsförväntan om 2 procent för 2019 vilket ytterligare visar på svårigheten att få upp inflationen.

 

Fed och löneutvecklingen i fokus under kommande vecka

Nästa veckas höjdpunkt är Fed-mötet med räntebesked på onsdag. Denna gång med en förväntansbild om oförändrad ränta och utan en efterföljande presskonferens. Marknaden har alltmer börjat prisa in ytterligare tre höjningar det här året och sannolikheten ligger nu över 40 procent, upp från tidigare 18 procent vid starten av april. I övrigt väntar en amerikansk sysselsättningssiffra och löneutveckling utöver den fortsatta rapportfloden som dock för svensk del börjar gå mot sitt slut. Höjdpunkterna kommer att vara Apple under tisdagskvällen, Tesla på onsdag och Alibaba på fredag, utöver en rad klassiska bolag som McDonalds, Heinz, BP och Pfizer. Hälften av bolagen i S&P 500 har nu rapporterat, där leveransen har varit god i termer av att överträffa vinstförväntningarna i relation till historiken, men vi kan inte annat än att fråga oss om det kan bli så mycket bättre i denna fas av konjunkturen.

Vi har även Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow i Kina för överläggning kring bland annat handelsfrågor så räkna med en strid ström av Twitterkommentarer under veckan.

Med detta önskar vi en trevlig valborg!

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.