Italien pressar marknaderna

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Sverige: Konjunkturbarometern föll i maj, BNP kl. 9:30
  • USA: BNPQ1 kl. 14:30, PCE-index (tor), Jobbsiffror (fre), ISM (fre)
  • Eurozonen: KPI (tor)

Den politiska utvecklingen i Italien pressade de amerikanska marknaderna när de igår öppnade efter långhelgen. Storbolagsindexet Dow Jones föll 1,6 procent medan det bredare indexet S&P500 backade 1,6 procent. Det var framförallt bankerna som tyngde och finanssektorn (-3,37%) ledde 9 av elva sektorn index nedåt inom S&P. Marknadsräntorna sjönk när investerare sökte säkra hamnar samtidigt som oljepriset var under press efter OPEC-spekulationer.

Igår publicerades konjunkturbarometern som sjönk från 110,4 till 108,8 enheter. Nivåer över 100 signalerar att aktiviteten i ekonomin är starkare än normalt. Indikatorn tyngdes av bygg- och anläggningsverksamheten som föll till den lägsta nivån på nästan tre år. Hushållsbarometern sjönk under 100-strecket mot bakgrund av en mindre optimistisk inställning till hushållens egna ekonomi.

Idag släpps BNP-siffror för både Sverige och USA. Under det första kvartalet föll både konjunkturbarometern och PMI. Riksbankens senaste prognos pekar mot att tillväxten landar på 0,6 procent och 3,5 procent i kvartals- respektive årstakt. Den preliminära beräkningen indikerade att USA:s ekonomi växte 2,3 procent i årstakt under det första kvartalet – en bra start på året givet att siffran för det första kvartalet brukar vara svag.

Imorgon väntar inflationssiffror från både Eurozonen och USA. I april föll kärninflationen från 1,0 till 0,7 procent i Eurozonen. I USA har dock trenden pekat mot stigande inflation. I mars steg Core PCE-index till 1,9 procent, strax under Federal Reserves inflationsmål.

Veckan avslutas med inköpschefsindex PMI för en rad regioner och länder. På fredag släpps även amerikanska jobbsiffror. Föregående månad var jobbrapporten från U.S. Bureau of Labour Statistics svagare än förväntat. Antalet sysselsatta ökade med 103K i mars – en bra bit under medelprognosen kring 200K. Arbetslösheten var oförändrad på 4,1 procent och lönerna steg i genomsnitt 2,7 procent i årstakt.

Nu på morgonen är det även röda siffror i Asien. Förutom situationen i Italien följer investerare handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Under gårdagen meddelade Vita huset att de går vidare med tullar motsvarande 50 miljarder USD riktade mot Kina. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring nollstrecket. Under gårdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att ett italienskt nyval kan komma att ske så tidigt som i juli. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-1,6% -1,2% -1,4% -1,1% -1,5%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,0% -1,3% -0,1% -0,1%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.