Räntevolatilitet i veckan

Veckobetraktelser

  • Det italienska dramat fortsätter
  • Viss konjunkturoro i veckan

Veckan har till stor del präglats av utvecklingen i Italien, men president Trump lyckades även denna vecka skaka om marknaderna med nya handelstullar. Veckan avslutas dock i en muntrare ton med en alldeles lagom positiv utveckling för den amerikanska arbetsmarknaden.

Det italienska dramat har fortsatt under veckan där föregående helgs kollaps av den tilltänkta koalitionsregeringen blev startpunkten för en minst sagt volatil utveckling för framförallt italienska tillgångar, men även resten av världen drabbades. I skrivande stund ser det dock ut som att regeringen nu kan röstas igenom under inledningen av nästa vecka med Guiseppe Conte som premiärminister efter ett antal vändor. Mycket återstår ännu och vi kan räkna med en sommarföljetong.

För endast några veckor sedan hade Italien negativa räntor, men rädslan för en skenande statskuld och spänningar i eurosamarbetet har lett till nivåer norr om tre procent vilket är den högsta nivån sedan 2014. Även om accelerationen har varit anmärkningsvärd så kan man fråga sig vad räntorna gjorde nere på dessa nivåer. Italiens stora statsskuld är inget nytt, vilket i kombination med en svag banksektor borde ha förärat landet med högre nivåer. Det vill säga en investerare borde ha fått bättre betalt för att ta risk i landet. Men givet Italiens storlek i obligationsmarknaden har den europeiska centralbankens tillgångsköp pressat räntenivåerna till artificiellt låga nivåer.

 

Trumpet utspel kring handelstullar

Europa, som tidigare var undanhållna de amerikanska handelstullarna på stål och aluminium, drabbas nu likväl som Kanada och Mexiko. Ett besked som Trumpadministrationen levererade under torsdagen, med omedelbar respons från EU i form av hård retorik. De amerikanska indexen föll på bred front i likhet med räntorna, medan dollarn steg mot framför allt den kanadensiska dollarn och den mexikanska peson under torsdagskvällen. President Trump sätter prestige i att vara oförutsägbar, något som marknaden inte förespråkar då det förknippas med osäkerhet. Men Trump lär fortsätta agera på detta sätt, då det enligt honom själv har varit mycket framgångsrikt historiskt.

 

Osäkerhet kring den globala ekonomin och amerikansk sysselsättning

Cykliska sektorer har tagit stryk under veckan som en reaktion på oron över en avtagande global tillväxt, delvis i spåren av utvecklingen i Italien. Den svenska verkstadsjätten SKF annonserade neddragningar i produktion som en följd av potentiellt svagare utsikter för den globala efterfrågan, vilket pressade stockholmsbörsen överlag under veckan.

Den amerikanska tioåringen attraherade återigen köpare som en följd av veckans oroligheter och handlade tillfälligt under 2,8-procentsnivån under onsdagen. Så sent som i mitten av maj månad befann den sig över 3,1 procent och debatten kring antalet kommande räntehöjningar från Fed har gått varm under veckan.

Den amerikanska sysselsättningssiffran under fredagen visade på en fortsatt stark arbetsmarknad med 223 000 nya arbetstillfällen mot väntade 188 000. Den viktiga siffran för löneutvecklingen i form av genomsnittlig timlön steg några tiondelar, vilket var i linje med förväntansbilden. Fed-ledamöter har sedan tidigare indikerat att ytterligare två räntehöjningar är att vänta utöver den redan genomförda i mars och dagens siffra bör inte förändra något. En fortsatt stabil utveckling med räntehöjningar i en väl avvägd takt är vad marknaden premierar i detta läget.

 

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.