Trump vs. Kim

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna över nollan

New York-börsen avslutade måndagens handelssession strax över nollstrecket, inför dagens möte i Singapore och efter helgens turbulenta G7-möte. G7-mötet slutade med att Trump tog avstånd från konferensens gemensamma uttalande.

I natt svensk tid inleddes mötet mellan den amerikanska presidenten och Kim Jong-Un. Tidigare på morgonen signerade Trump och Kim ett dokument. Några närmare detaljer är ännu inte kända även om förväntningarna på riktigt stora genombrott är ganska lågt ställda så här tidigt i processen. Senare på morgonen/förmiddagen är en presskonferens inplanerad, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Veckan är fullpackad med intressanta släpp och event. Imorgon kväll lämnar Federal Reserve räntebesked. Marknadens prissättning indikerar en mycket hög sannolikhet för att centralbanken höjer styrräntan till 1,75-2,00 procent. Eftersom en höjning är mer eller mindre given kommer marknaden fokusera på centralbankens prognoser för kommande räntehöjningar.

På torsdag är det dags för räntebesked från europeiska ECB. Föregående vecka sade centralbankens chefsekonom att de nu är redo att diskutera om tillräckliga framsteg har nåtts för att inleda en nedtrappning av stödköpsprogrammet. På torsdag publiceras också svenska inflationssiffror. Riksbanken räknar med att inflationstakten prickar 2-procentsmålet samt att inflationen rensat för energipriser ökar från 1,4 till 1,6 procent. På fredag väntar även räntebesked från Bank of Japan, som mött motstånd av den senaste svaga inflationssiffran. Enligt lokal affärspress spekuleras det huruvida centralbanken kommer att sänka inflationsprognosen. Under slutet veckan kan nya amerikanska tullar komma att presenteras/specificeras mot Kina.

Nu på morgonen pekar de japanska och kinesiska börserna uppåt något. Så gör även de europeiska aktieterminerna. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
0% 0,1% 0,3% 1,3% 0,4%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,2% 0,2% 0,6% 0,9%

Uppgifter per klockan 08:30

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.