Veckobetraktelser: Historisk uppgång

  • Handelsoron dominerar
  • Neutralt sentiment

Den senaste veckan har bjudit på mycket skriverier kring den längsta ”bullmarknaden” någonsin där amerikanska S&P 500 har klättrat en bra bit över 300 procent sedan botten i mars 2009. Vi har sagt det tidigare och säger det igen, tidsaspekten är inget egentligt skäl till att uppgången skulle vända mer än möjligtvis psykologisk. En annan frågeställning är också huruvida vi faktiskt har haft en uppgångsfas sedan 2009 eller om den ska räknas från 2011 då marknaderna föll kraftigt i och med den då rådande eurokrisen.  

Vi kan konstatera att det är många som vill förutspå toppen, men historiskt är det väldigt få som lyckas. Momentummässigt talar mycket för en vidare uppgång med starka siffror från den amerikanska detaljhandeln under sommaren likväl som fortsatt styrka i industriproduktionen. Vi har även erhållit starka kvartalsrapporter under sommaren, speciellt från de amerikanska bolagen där förväntansbilden har skruvats upp mer än aktieuppgången, vilket resulterat i en justering på nedsidan för värderingarna. Aktiemarknaden toppar normalt innan ekonomin som helhet vänder ned och en rad makroekonomiska indikatorer så som arbetsmarknaden, husmarknaden och konsumtionen vänder historiskt sett ned före aktier. Det finns därmed en hel del som indikerar att den ekonomiska expansionen fortsätter minst en bit in i 2019.

Frågan en del ekonomer ställer sig är huruvida den amerikanska ekonomin kan bli så mycket bättre. Arbetslösheten är redan rekordlåg och under 4 procent har historiskt varit en negativ faktor för aktiemarknaden. Flera drivkrafter bakom den starka aktieutvecklingen så som en förbättrad ekonomi, låga räntor, stigande värderingar och bolagsresultat och en generellt sett låg konkurrens från andra placeringar börjar nå vägs ände. Utöver detta finns en oro för att Fed höjer räntan för snabbt i en potentiellt ”svag” ekonomi.

Det historiska mönstret är annars en sidledes rörelse under augusti och september för aktiemarknaderna, där en lågpunkt inträffar under oktober för att sedan avsluta året starkt.

Handelsoron fortsätter att dominera

Handelstullar har varit det dominerande temat under en längre tid och turerna har varit många med tillfälligt förhöjd volatilitet i marknaderna som följd. De stora förlorarna så här långt har varit tillväxtmarknaderna, där även den starka amerikanska dollarn har haft en betydande negativ effekt på utvecklingen. Flertalet tillväxtmarknadsvalutor har straffats hårt under de senaste månaderna som en följd av hög belåning i dollar och generella bytesbalansunderskott. Flertalet tillväxtmarknadsindex har tappat runt 20 procent sedan den starka inledningen på året. Brasilien har tappat över 30 procent från toppen i februari i dollartermer medan MSCI EM som helhet är ned mer modesta 12 procent. Indien å andra sidan står ut på den positiva sidan med en marginell uppgång sedan slutet av februari.

Under natten till fredagen avslutades de senaste handelssamtalen mellan USA och Kina utan några vidare genombrott. Även om marknadens förväntningar var lågt ställda inför mötet reagerade de asiatiska marknaderna svagt negativt. Inga nya möten är planerade och vi kan räkna med vidare utspel från båda parter. Vår tro är att president Trump driver detta vidare några varv till innan han lugnar ned sig inför kongressvalet i november med förhoppning om någon form av avtal på plats.

Marknaden har med tydlighet visat en känslighet mot de protektionistiska turerna och volatiliteten lär hålla i sig framöver.

Sentimentet alltjämt på den neutrala sidan

Trots den senaste tidens uppgångar har sentimentet inte dragit iväg utan håller sig relativt neutralt. Amerikanska aktiefonder har haft utflöden under hela året och svenska sparare sålde aktiefonder under sommaren och köpte räntefonder trots eller som en följd av den starka utvecklingen. Denna typ av flöden är intressanta att följa och ska ses som contrarian, det vill säga köp när alla andra säljer och tvärtom.

Enligt en av världens mest följda ränteförvaltare, Jeffrey Gundlach, är det just nu rekordvolymer på den korta sidan vad gäller amerikanska 10-åringen, det vill säga det är många som tror på fortsatt ränteuppgång. När räntan går upp faller priset på obligationer. Risken har alltså ökat för en sk. ”short squeeze”, det vill säga att en vidare nedgång i räntan leder till att en stor andel investerare måste köpa tillbaka de obligationer de tidigare sålt.  Det är alltid vanskligt när intresset dras till det extrema. Den amerikanska 10-åringen befinner sig för närvarande runt 2,8 procent, men har under en längre tid handlat i ett intervall upp till 3 procent. På liknande sätt är det rekordlånga positioner i den amerikanska dollarn, vilket har varit delvis bidragande till pressen på tillväxtmarknaderna.

Centralbankstankar att vänta under helgen

I skrivande stund väntar Fed-ordföranden Jeremy Powells tal, vilket inleder den årliga konferensen i Jackson Hole och vi kan väntas oss vidare kommenterar kring den amerikanska ekonomins utveckling under helgen. Fed har tidigare indikerat ytterligare två räntehöjningar under innevarande år, en i september och en i december, vilket i dagsläget är väl diskonterat av marknaden. Den stora frågan gäller i vilken takt centralbanken planerar fortsätta räntejusteringar och deras vy på ekonomin under nästkommande år.

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.