Ytterligare tullar på kinesiska varor

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna svagt negativa
  • Fortsatt stark konjunkturbarometer
  • Kärninflation i Eurozonen kl 11.00

Obekräftade uppgifter om att Trump föreslår de nya tullarna mot Kina på 200 miljarder dollar redan nästa vecka pressade New York-börsen under gårdagen. Volatilitetsindexet VIX som länge legat på historiskt mycket låga nivåer steg på beskedet. Dow Jones och S&P500 föll kring 0,5 procent medan Nasdaq tappade 0,1 procent. Amazon utvecklades positivt och stängde på en nivå över 2000 dollar. Bolaget närmar sig nu ett marknadsvärde på 1000 miljarder dollar. Oro huruvida Kanada kommer nå en handelsöverenskommelse tills på fredag eller ej präglade även det marknaden.
Den argentinska peson tappade över 10 procent mot dollarn efter att Argentina höjt sin ränta till 60 procent. Även den turkiska, indiska och indonesiska valutan fortsatte tappa i värde vilket fick tillväxtmarknadsindex på fall.

Under gårdagen publicerades konjunkturbarometern, vilken steg för tredje månaden i följd. Augustisiffran indikerar ett betydligt starkare stämningsläge än normalt i ekonomin. Läget fortsatte att stärkas för tillverkningsindustrin, där massa- och pappersindustrin samt transportmedelindustrin uppvisade starkast positiva signaler. För bygg- och anläggningsverksamhet steg konfidensindikatorn vilket främst förklaras av uppreviderade anställningsplaner. Även i detaljhandeln ökade optimismen efter relativt svaga siffror i juli. Tjänstesektorn å andra sidan uppvisade en negativ utveckling med svagare signaler än under föregående månad. Hushållens tillförsikt är alltjämt positiv, främst drivet av synen på den egna ekonomin.

Igår publicerades även siffror för amerikansk kärninflation där PCE-index uppgick till 2,0 procent vilket var i linje med förväntningarna och en uppgång från 1,9 procent föregående månad.

Idag publiceras kärninflation för eurozonen där ett oförändrat utfall ligger i förväntningarna.

De asiatiska börserna handlas mestadels ned under morgonen, där Tokyo-börsen och Shanghai-börsen är svagt ned medan Hong Kong-börsen handlas ned cirka 0,9 procent.
Positivt var dock kinesiskt inköpschefsindex för industrin, PMI, som steg till 51,3 från tidigare 51,2 i juli till skillnad från förväntningarna som indikerade en nedgång.

Aktieterminerna i Europa indikerar en svagt negativ öppning

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-0,5% -0,4% 0,1% -0,4% -0,9%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,2% -0,9% -0,3% -0,2%

Uppgifter per klockan 08:25

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd