Wall Street trotsade handelsoron

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Norges Bank väntas höja räntan

New York-börsen trotsade handelsoron och stängde något uppåt under gårdagen. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,61 procent med stöd av att bankaktierna lyftes av högre marknadsräntor. Det bredare indexet S&P500 såg något försiktigare uppgångar medan det var svagt röda siffror på den tekniktunga Nasdaq-börsen.

Tidigare i veckan meddelade Vita huset att ytterligare 200 miljarder dollar av kinesisk import kommer att omfattas av tullar på 10 procent från och med den 24 september. Beijing svarade i sin tur med nya tullar motsvarande ett värde av 60 miljarder dollar. Marknadsaktörerna reagerade dock med lättnad då beskedet var något mjukare än väntat, framförallt då tullsatsen landar på 5 till 10 procent istället för 20 till 25 procent som tidigare kommunicerats.

Senare på morgonen väntar räntebesked från Norges Bank, där marknaden räknar med en räntehöjning från 0,50 till 0,75 procent. På eftermiddagen släpps även Philadelphia Fed Manufacturing Index, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, konsensus pekar mot en uppgång från föregående månad.

Fredagen inleds med japanska inflationssiffror, som väntas stärkas något. Därefter skiftar fokus till PMI-data då preliminära siffror för Frankrike, Tyskland, Eurozonen samt Markits PMI för USA publiceras under dagen. Eurozonen väntas försvagas något medan en förbättring ligger i förväntansbilden för USA.

Nu på morgonen pekar Tokyobörsen något uppåt medan de kinesiska aktiemarknaderna ligger under nollstrecket. Kinas vice premiärminister Li Keqiang sade i ett tal att de kommer att sänka momsnivåerna och förenkla skatteavdragen samt öka tillträdet för utländska företag. Under gårdagen meddelade även Jack Ma, Alibabas grundare, att de inte längre avser att flytta/skapa 1 miljon arbeten i USA mot bakgrund av det eskalerande handelskriget mellan de två länderna.

I skrivande stund är de europeiska aktieterminerna mixade kring nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
0,61% 0,13% 0,01% -0,21% -0,28%

Uppgifter per klockan 08:31

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.