Veckobetraktelser: Italiensk frossa

  • Åttonde höjningen avklarad
  • Fondförvaltare fortsätter ta ned risken

Short squeeze i ett hårt blankat H&M, amerikansk räntehöjning och italiensk bankfrossa har präglat den gångna veckan. Utöver det har Theresa May hotat med skatteparadiskortet och världens fondförvaltare intar en allt mer försiktig inställning till risk.   

Klädföretaget H&M presenterade kvartalssiffror under veckan och marknaden verkade ta fasta på den starka tillväxten inom online och skickade upp aktien över 10 procent. Det faktum att aktien är hårt blankad och att det sedan en tid råder en stor misstro kring bolagets förmåga att generera vinst och tillväxt bidrog till den stora rörelsen, på uppsidan då det delvis handlade om en så kallad short squeeze. Marknaden dividerar nu huruvida detta är första tecknet på en positiv vändning eller om de strukturella problemen fortsatt står i vägen. Tiden får utvisa, men aktien har återhämtat sig betydligt de sista veckorna.

Feds åttonde räntehöjning

Under onsdagskvällen höjde Federal Reserve styrräntan i linje med förväntansbilden. Det var den åttonde höjningen sedan cykeln inleddes i december 2015. Fed-ordföranden Jerome Powell slog fast att ännu en höjning väntar i slutet av året, likväl som tre höjningar under 2019. Det är helt i linje med tidigare kommunikation och enligt förväntansbilden även om marknadens vy ligger något under denna i dagsläget. Enligt centralbankens prognos innefattar 2020 ytterligare en räntehöjning, men sedan förväntas räntan stanna av. Det ger en långsiktig ränta om 3 procent.

Fed höjde sin prognos över den ekonomiska tillväxten för innevarande år såväl som för 2019. Tillväxten väntas takta av redan nästa år för att sedan komma ned ytterligare under 2020. Direktionen valde att för första gången lämna sin prognos för 2021, vilken visar på en än lägre tillväxttakt. Detta i kombination med att ordet ”accommodative” ströks i det skriftliga beskedet samt att Powell inte såg några oroande tecken på en eventuellt stegrande inflation ledde till att marknaden tolkade det hela som duvaktigt, vilket pressade långräntorna.

Italienfrossa under fredagen

Under torsdagskvällen annonserades den italienska budgeten för 2019, vilken visar på ett underskott om 2,4 procent av BNP. Överenskommelsen ledde under fredagen till stora tapp för riskfyllda italienska tillgångar, medan räntorna steg. Då övriga europeiska räntor föll, ökade skillnaden mellan den italienska och tyska 10-årsobligationen och den så kallade spreaden närmar sig återigen 300 punkter. Detta är nivåer vi upplevde senast i spåren av eurokrisen 2013. Underskottet togs med andra ord inte väl emot av marknaderna och bedömare menar att underskottet i budgeten snarare landar över 3 procent. Italiens storlek, den svaga ekonomin och minst sagt den svaga banksektorn har potential att skapa en förnyad eurokris och under fredagseftermiddagen handelsstoppades även ett antal banker efter stora fall och övriga marknader kände också av pressen.

Vidare förhandlingsspel i Brexit-frågan

Theresa May hotar med att göra Storbritannien till ett skatteparadis, en uppenbar förhandlingsstrategi som premiärministern tagit till tidigare, utan framgång, men som nu återkommer i ett mer stressat läge. Drygt två veckor återstår till EU-toppmötet då parterna har ombetts vara överens.  Theresa May har inte bara förhållandet till EU att ta ställning till utan även USA, där Trump flaggat för försvagad relation om Storbritannien viker sig för mycket i förhandlingarna.

Fondförvaltarna plockar ned risken

Den senaste fondförvaltarundersökningen från Bank of America Merrill Lynch visar att förvaltarna relativt historiken ligger underviktade aktier, neutrala i räntor och överviktade kassa. Inom aktier är de överviktade USA, neutrala mot Europa och underviktade tillväxtmarknaderna. Exponeringen mot aktier har minskat allt eftersom under året, medan kassorna och ränteexponeringen har ökat. Undersökningen skall ses ur ett motsatsförhållande, det vill säga, sälj amerikanska aktier och köp tillväxtmarknaderna.

Nästa vecka väntar PMI för Kina under natten till måndag för att sedan följas upp av slutgiltiga PMI-siffror för Europa och amerikansk ISM. Veckan avslutas med sysselsättningsdata under fredagen där löneutvecklingen är i fokus. Veckobetraktelserna tar ett uppehåll på grund av resa och återkommer om två veckor med en uppdaterad investeringsstrategi.

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.