Detta innebär den nya ITP-upphandlingen

Från och med 1 oktober är det en ny uppställning pensionsbolag som är valbara inom ITP-avtalet. Den nya upphandlingen berör många löntagare, totalt har nästan två miljoner ITP i någon form.

Historiskt är det långt ifrån alla som gör ett aktivt val. Särskilt stor andel soffliggare finns bland yngre sparare, som har mest att vinna på att göra ett aktivt val. Oavsett hur engagerad du varit tidigare är det läge att se över din pension i samband med den nya upphandlingen. Det behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid. Allra viktigast är en riskprofil som passar din ålder.

ITP är den kollektivavtalade tjänstepensionsplanen för privatanställda tjänstemän. ITP-planen ser lite olika ut beroende på åldern på spararen. Tjänstemän födda 1978 och tidigare har i regel ITP2 som i huvudsak är en förmånsbestämd plan, vilket betyder att storleken på pensionen är bestämd på förhand men inte premien.

De yngre spararna har i stället ITP1 som är helt och hållet premiebestämd. I en premiebestämd plan beror slutresultatet på hur väl du lyckats förvalta pengarna arbetsgivaren har avsatt till din pension. Storleken på premien styrs av din lön. För lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp – motsvarande 39 062 kronor i månadslön – avsätts 4,5 procent och däröver ökar premien till 30 procent av lönen. Anledningen till att avsättningarna ökar är för att kompensera att inkomster över den nivån inte är pensionsgrundande i det allmänna systemet. Om du har deltidspensionspremie/flexpension inom ditt avtalsområde ökar premien något.

Spararna inom ITP2 har även en kompletterande premiebestämd del, kallad ITPK, motsvarande minst 2 procent av lönen. På vissa företag har dock alla anställda ITP1 oavsett ålder.

Den premiebestämda delen kan placeras i antingen traditionell försäkring eller fondförsäkring. Den traditionella förvaltningen är en försiktigare placering som har vissa garantier. Fondförvaltning är en mer riskfylld placering utan garantier men med möjlighet till högre avkastning. Inom ITP1 måste minst halva premien placeras i traditionell försäkring. Görs inget aktivt val placeras premien i icke-valet Alecta Optimal Pension.

Nyheter i upphandlingen

Den nya upphandlingen bjuder på ett antal förändringar när det gäller valbara bolag och garantinivåer. Inom traditionell försäkring tillkommer SEB Pension & Försäkring. I övrigt ingår fortsatt Alecta, AMF, Folksam och Skandia. Väljer du traditionell försäkring sköter bolaget förvaltningen åt dig samtidigt som du får en viss garanti vid pension och möjlighet till avkastning över den samma. I samband med den nya upphandlingen har lägstanivån för garantin sänkts från 0 procents ränta på hela premien – ”pengarna tillbaka” – till 0 procents ränta på 85 procent av premien. Det är en utveckling som ligger i linje med den övriga marknaden där bolagen har justerat ned garantierna mot bakgrund av fallande marknadsräntor.

Alecta och Skandia erbjuder dock fortsatt garanti på hela premien inom ITP. Alecta, AMF och Folksam har även en alternativ garanti som beräknas vid pensionstidpunkten, vilket möjliggörs av att de produkterna ställer om till en mer defensiv placering av pensionskapitalet. Inom ITP är utbudet rejält rabatterat och i den nya upphandlingen har priserna pressats ned ytterligare.

Inom fondförsäkring utgår AMF och SEB och ersätts av Handelsbanken och Movestic. Sparare som önskar ha kvar sitt sparande hos AMF och SEB har ombetts göra ett bekräftelseval före den 30 september. Om man har missat detta får man per automatik en ny försäkring i Alecta som är icke-valet inom ITP. Danica, SPP och Swedbank är fortsatt valbara men med en del förändringar i fonduppställningen. Likt den traditionella försäkringen har medelavgifterna sjunkit inom fondförsäkring men samtidigt är det något snävare utbud på fondtorgen i jämförelse med föregående upphandling. Medianen för antal fonder per fondbolag har sjunkit från 17 till 14 och på totalen har antalet fonder minskat från 93 till 76. Spararna kan däremot inte välja mellan 76 fonder utan de är begränsade till att välja ett eller två fondförsäkringsbolag.

CHECKLISTA NYVAL ITP1

  1. Välj rätt sparform för din ålder
  2. Traditionell försäkring: Välj rätt typ av produkt
  3. Fondförsäkring: gör det själv eller gör det åt mig

I generella termer är det din ålder som är den viktigaste utgångspunkten för pensionsvalet. Ju yngre du är desto mindre känslig är du för kortsiktiga marknadsrörelser. Därmed bör yngre sparare placera sin pension i en större andel offensiva tillgångar med högre risk, som till exempel aktier, som bedöms leverera starkare över tid än mer defensiva räntebärande tillgångar. Omvänt så ökar behovet av att trygga pensionskapitalet när pensionstidpunkten närmar sig.

Eftersom minst hälften av premien måste placeras i traditionell försäkring bör yngre sparare välja en av de traditionella försäkringarna som är något mer offensiva samt öka andelen offensiva tillgångar ytterligare genom att välja fondförsäkring för den andra hälften. Äldre sparare nära eller under pension kan med fördel parkera sitt kapital i en traditionell försäkring.

Traditionell försäkring – Välj produkt efter ålder

Det finns två olika produkttyper för den traditionella försäkringen. AMF, Alecta och Folksam använder sig av en modell där portföljen justeras beroende på ålder/spartid och där överskottet fördelas med individuella avkastningsräntor. I regel rekommenderas den modellen för yngre sparare som får en något mer offensiv allokering. För de allra yngsta är AMF mest offensiv men Alectas produkt håller jämnare och högre risknivå längre upp i åldrarna. SEB och Skandia använder den klassiska modellen där alla sparare har samma portfölj och där överskottet fördelas med en gemensam återbäringsränta. Den produkttypen är mer utjämnande över tid och lämplig för äldre sparare som nått eller närmar sig pensionsålder. Förutom produkttyp bör bolagets finansiella ställning och kostnadsuttag beaktas.

Fondförsäkring – Gör det själv eller gör det åt mig

Att välja fondförsäkring behöver inte nödvändigtvis vara särskilt komplicerat. Om du är en aktiv och intresserad sparare kan du själv välja fonder. Du har också möjlighet att ligga kvar i entrélösningen – då justerar bolaget risknivån åt dig per automatik. Entrélösningarna är relativt likvärdiga men det finns vissa skillnader kring när nedtrappningen av aktier inleds samt vilken regional exponering som portföljen har. För aktiva sparare som själva vill göra sina fondval är utbudet relativt begränsat men fonderna är i regel kraftigt rabatterade och har låga avgifter. För att utöka valmöjligheterna kan det vara en idé att dela upp premien i två fondförsäkringsbolag.

Ett annat perspektiv som kan vara värt att ta med i ekvationen är i vilken utsträckning bolagen arbetar med hållbara och ansvarsfulla investeringar. Mer om det kan du läsa i vår årliga hållbarhetsundersökning ”Ansvarsfullt ägande” som du hittar på vår hemsida.

Läs även Unga soffliggare får betala dyrt