Hög tid att göra det lättare att spara till pension

Lagom till att valdebatten drog i gång på allvar presenterade Skandia ett politiskt förslag för att underlätta och stimulera ett eget pensionssparande. ”Allemanspension är ett förslag som på sikt gynnar både individerna och samhället”, säger Frans Lindelöw, vd och koncernchef på Skandia.

I december i fjol presenterade Pensionsgruppen en överenskommelse om hur det svenska pensionssystemet ska uppgraderas.

Frans Lindelöw, vd och koncernchef Skandia

– Det svenska pensionssystemet är finansiellt stabilt och i många år har vi befunnit oss i toppen av internationella rankningar. Men i dag är pensionssystemet under hård press, Sveriges föredöme har reducerats i takt med att våra politiker inte hanterat viktiga utmaningar i tillräckligt god tid, säger Frans Lindelöw, vd och koncernchef på Skandia, och fortsätter:

– Premiepensionssystemet behöver kvalitetssäkras och reformer är nödvändiga för tryggare, mer hållbara och mer jämställda pensioner som står sig över tid. I överenskommelsen ser vi dock att det saknas insatser kring en mycket viktig del, nämligen det långsiktiga egna sparandet till pension.

Skandia är ett kundägt företag med 1,2 miljoner sparare och Frans Lindelöw menar att de har ett ansvar för att vara ledande och drivande i debatten om Sveriges pensionssystem.

– Nu diskuteras pensioner betydligt mer än tidigare och det tycker vi är mycket bra. En bra pension är en viktig del av det svenska folkets välmående.

Skandia framhåller att de svenska politikerna sedan några år har försämrat villkoren för det långsiktiga sparandet. Tidigare fanns det en möjlighet att göra skatteavdrag för privat pensionssparande och omkring två miljoner svenskar använde sig av avdraget. Från politiskt håll hänvisas man nu i första hand till den nya, enklare sparformen investeringssparkonto, ISK.

– Sverige är ett av få länder i Europa som numera inte har någon typ av skattesubventionerat eller subventionerat sparande som är inlåst. Ett stort problem med ISK, som vi ser det, är att även om man har som ambition att spara till pensionen är det lätt att man under livets gång prioriterar om och använder dessa pengar till annat. Vi vill att det ska finnas ett system som är mer likställt tjänstepensionssystemet vad gäller beskattning och uttagsmöjligheter.

Det är beklämmande, menar Frans Lindelöw, att staten subventionerar lån genom ränteavdrag, oavsett om lånet är tänkt att gå till en ny bostad, hemelektronik eller en resa. Det innebär i praktiken att staten styr bort individer från långsiktigt pensionssparande till förmån för kortsiktig konsumtion och skuldsättning.

En undersökning gjord av Swedbank/Sifo visade att varannan svensk förväntade sig att pensionen ska motsvara 75–80 procent av den lön man hade före pensioneringen. I realiteten kommer den genomsnittliga nivån från allmän- och tjänstepension att ligga på mellan 60 och 70 procent.

– Svenskarna vill ha en bra pension och vill inte förändra sin livssituation drastiskt när det är dags för pensionering. Det innebär att många behöver ett eget pensionssparande, säger Frans Lindelöw.

Skandias förslag om ett eget sparande i vad de kallar Allemanspension skulle ha samma tydliga pensionssyfte och kapitalet beskattas på samma sätt som tjänstepensioner och pensionsförsäkringar i övrigt. Skatten på ett sparkapital i Allemanspension skulle för 2018 bli 0,08 procent, vilket motsvarar en sjättedel av den nuvarande skatten på ISK, som är 0,45 procent.

– Lägre skatt är ett tydligt incitament som vi bedömer skulle få fler människor att spara till sin pension i Sverige. Att kunna addera försäkringstjänster till sparandet, som exempelvis premiebefrielse och efterlevandeskydd, är ytterligare en sporre. Vi anser att Allemanspension är ett förslag som på sikt gynnar både individerna och samhället. Fler medborgare får ut en acceptabel pension och spararna får tillgång till en gynnad sparform, under förutsättning att det är ett långsiktigt sparande som öronmärks för pensionssparande och inte kan tas ut i förtid, säger Frans Lindelöw.

Trots att många svenskar oroar sig över sin pension är det färre och färre som har ett eget pensionssparande. Det mest rationella att göra för att få en pension med en kompensationsgrad på 75–80 procent är att se till att man omfattas av tjänstepension och att spara på egen hand. I dag väljer majoriteten bort att börja spara tidigt och Frans Lindelöw menar att det kan behövas en ”knuff” i rätt riktning. Han refererar till begreppet ”nudging” som myntades av Nobelpristagaren Richard Thaler. Nudging, knuffa på svenska, är ett begrepp inom beteendeekonomi som handlar om att konstruera system för att få människor i en valsituation att välja det beslut som ger störst nytta.

Att bli gammal i Sverige ska inte innebära att behöva gå ner drastiskt i levnadsstandard, anser Frans Lindelöw.

– Många svenskar riskerar trots pensionsgruppens nya förändringar att få en betydligt lägre pension än de förväntar sig. Vi har tagit fram ett färdigt förslag som Magdalena Andersson eller vår nästa finansminister kan genomföra. För att fler ska få mer att leva på i framtiden är det hög tid att det blir lättare att spara till sin pension i Sverige. Tanken är att förslaget ska leva vidare tills pensionspyramiden har återfått sin spets, säger Frans Lindelöw och avslutar:

– Vi har fått en god respons från Pensionsgruppen. Det finns en förståelse för behovet av ett incitament för ett långsiktig sparande för det svenska folket. Hur det exakt ska utformas kan diskuteras. Det viktiga är att vi fortsätter debatten och trycker på det politiska systemet för att få fram ett privat alternativ av pensionssparande.

Läs även Svensk Försäkring: ”Övertygad om att det behövs stimulanser”

TEXT: KARIN AHLSTRÖM JENSEN