Svensk Försäkring: ”Övertygad om att det behövs stimulanser”

Christina Lindenius, vd på Svensk Försäkring, anser att det krävs en diskussion om hur enskilda individer själva kan spara för att öka sin pension – och vikten av att individer ser till att omfattas av tjänstepension.

Svensk Försäkring är försäkringsföretagens branschorganisation. Ett 50-tal medlemmar svarar tillsammans för mer än 90 procent av den svenska försäkringsmarknaden. Vi ställde några frågor till vd Christina Lindenius angående Pensionsgruppens arbete och Skandias förslag om att stimulera det egna pensionssparandet.

Räcker de åtgärder som Pensionsgruppen enats om och om inte så är fallet, vilka åtgärder förordar Svensk Försäkring på kort respektive lång sikt?

– Det finns flera åtgärder som Pensionsgruppen har enats om som är helt nödvändiga. En sådan är höjningen av lägsta ålder för uttag av pension. En annan viktig åtgärd är att se över fondtorget inom premiepensionssystemet. I övrigt ser vi positivt på att Pensionsgruppen fokuserar på åtgärder för mer jämställda pensioner samt arbetsmiljö och utbildningssatsningar för ett hållbart arbetsliv, även om vi ännu inte vet vad det konkret kommer att leda till, säger Christina Lindenius och fortsätter.

– I överenskommelsen ingår även en reformering och förstärkning av grundskyddet. Det inkluderar bland annat en höjning av garantipensionen och bostadstillägget för pensionärer. Självklart ska vi så långt som möjligt undvika risken för ekonomisk utsatthet bland pensionärer som har sin huvudsakliga försörjning från grundskyddet, men här finns en uppenbar målkonflikt i det att varje höjning av bidragen minskar drivkrafterna till arbete för dem som har en låg förväntad pension. Varje höjning av grundskyddet innebär dessutom en ökad belastning på statsfinanserna och förstärker den så kallade jämställdhetsparadoxen, att drivkrafterna till arbete för kvinnor i låginkomstyrken blir lägre. Det riskerar dessutom att uppfattas som orättvist av dem som har arbetat heltid hela livet.

I det förslag som har remitterats när det gäller grundskyddet finns ett förslag om att tjänstepension och privat pensionssparande ska räknas av fullt ut mot bostadstillägget.

– Det innebär i praktiken att de kvinnor som under hela sitt liv har arbetat inom låginkomstyrken och avstått lön för sparande i tjänstepension eller privat pension får se sitt sparande räknas av krona för krona mot bostadstillägget när de går i pension. Det är inte rimligt!

I överenskommelsen saknas en diskussion eller ett ställningstagande till privat pensionssparande, menar Christina Lindenius.

– Vi anser att det måste till en diskussion om hur enskilda individer själva kan spara för att öka sin pension och vikten av att individer ser till att omfattas av tjänstepension. Sedan det avdragsgilla pensionssparandet avskaffades 2016 saknas en sparform som uppmuntrar till sparande till pensionen.

För att motivera människor att spara långsiktigt behövs ekonomiska stimulanser som är lätta att förstå och ger en tydlig effekt på sparandet, anser Christina Lindenius.

– Sverige går på det området helt emot trenden i omvärlden. Många länder i EU genomför reformer för att stärka det kompletterande privata pensionssparandet som ett sätt att lätta på trycket på de offentliga systemen. Ur ett statsfinansiella perspektiv har därför både tjänstepensioner och privat långsiktigt sparande en funktion att fylla.

Jobba längre och spara mer är två rätt tuffa råd till dem som nu arbetar in sin pension. Hur får man individen själv att ta ett större ansvar för sin pension?

– Om vi tänker efter ett slag så är det inga orimliga krav. Vi har alla ett ansvar för att trygga vår egen försörjning så länge vi är friska och pigga. Och om eller när den förmågan tar slut så ska vi kunna förlita oss på att det finns ett väl finansierat trygghetssystem som bidrar till vår försörjning.

– Ett problem är att alla inte har förstått att pensionsutfallet beror på de val vi gör genom livet. Det blir tydligt först nu när de första grupperna som omfattas av det nya pensionssystemet går i pension och inser hur låg pensionen i vissa fall blir.

– Här vill jag återigen lyfta vikten av god och lättillgänglig pensionsinformation som gör det möjligt för människor att fatta beslut utifrån sin egen situation.

Hur ställer sig Svensk Försäkring till Skandias förslag om Allemanspension?

– För att få fler människor att börja spara till sin pension är jag övertygad om att det behövs stimulanser. Det visar all beteendeekonomisk forskning. En sådan är ekonomiska drivkrafter, att göra det ekonomiskt mer lönsamt att spara långsiktigt till sin pension jämfört med vanligt sparande.

– Skandias förslag om Allemanspension är en sådan ekonomisk stimulans. Vi på Svensk Försäkring förordade för ett tag sedan ett förslag om så kallad matchning. Den ekonomiska stimulansen där skulle vara att staten går in och matchar individens insättningar till ett pensionssparande med till exempel 20 procent ytterligare.

– Det som är viktigt är att stimulansen eller subventionen är enkel och lätt att förstå för människor och alla goda idéer är välkomna. Jag hoppas att politikerna kan se att privat pensionssparande kan vara ett viktigt komplement för att så många som möjligt kan få ett så bra pensionsutfall som möjligt.

TEXT: KARIN AHLSTRÖM JENSEN

Läs även Hög tid att göra det lättare att spara till pension