Han hjälper egenföretagare med anpassade lösningar

Foto: Raul Blanco

Den 1 juni tog Staffan Husell över som ansvarig för Max Matthiessens kundsegment ägarledda bolag. Här berättar han om sitt nya uppdrag och om sin passion för entreprenörskap.

Berätta om din bakgrund!

– Jag kommer ursprungligen från Värmland där jag växte upp i en riktig försäkringsfamilj. Min pappa jobbade större delen av sitt yrkesverksamma liv som finansiell rådgivare och min mamma som personskadereglerare. Min plan var att bli revisor men efter att ha jobbat extra med sak- och personförsäkring under studietiden i Uppsala insåg jag att det här med försäkring var rätt kul. Efter examen gick flyttlasset till Stockholm, där det blev ett antal år som finansiell rådgivare på Skandia. De senaste åren har jag haft en specialistroll där jag har jobbat med utbildning av rådgivare och affärsutveckling inom kundsegmentet ägarledda bolag.

Varför brinner du för ägarledda bolag?

– Jag har alltid varit intresserad av företagande och entreprenörskap, att få ta del av människors affärsidéer är fantastiskt kul. Eftersom varje företag och företagare ser olika ut krävs det skräddarsydda lösningar för varje kund. Det finns också ett stort behov av rådgivning när det kommer till sparande och försäkringar.

Vad kommer din roll att vara på Max Matthiessen?

– Min huvuduppgift är att stärka affärsområdet ”mindre företag” genom att utbilda våra rådgivare i både skatteregler för fåmansbolag och produktkunskaper. Jag kommer också att ansvara för att vi har ett komplett spar- och försäkringserbjudande till mindre företag, så att vi kan hjälpa fler egenföretagare att komma till ett bättre läge.

Det har varit tyst länge om förändringarna i 3:12-reglerna. Vad tror du kommer att hända härnäst?

– Det blev ju inga ändrade regler nu men det kommer säkerligen att komma. Det finns ett behov av att förbättra och förenkla regelverket. Anledningen till att utredningen tillsattes var från början att se över generationsskiften i fåmansbolag. I dag är det oftast bättre att sälja bolaget till en extern köpare än att sälja bolaget inom familjen, rent skattemässigt, och det tror jag inte att något av de politiska partierna tycker är speciellt bra. Eventuellt skulle generationsskiftesfrågan kunna brytas ut och hanteras separat men jag tror att det blir ett omtag under nästa år med en total översyn av hela regelverket.

Slutligen, om du skulle ge något enkelt råd till alla småföretagare, vad skulle det vara?

– Ta hjälp. Att på egen hand hitta en pensions- och försäkringslösning som passar just dig är svårt och det finns betydande vinster att hämta på att anlita professionell hjälp. Ytterligare ett råd är att börja spara (i tid). De flesta som är anställda har tjänstepension via sin arbetsgivare. Som egenföretagare är det upp till dig att spara till din pension. Ett litet sparande är bättre än inget sparande alls och ju tidigare du börjar, desto större blir pensionen med ränta-på-ränta-effekt.