Röda siffror på Wall Street

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna strax under nollan

New York-börsen inledde veckan med en bergodalbanefärd som slutade nedåt. Storbolagsindexet Dow Jones backade 0,4 procent medan det bredare indexet S&P500 sjönk 0,6 procent. Den tekniktunga Nasdaq-börsen pressades av prisfall för de stora teknikjättarna och föll 0,9 procent. Idag släpper Netflix sin kvartalsrapport som lär sätta stämningen för utvecklingen för de så kallade FANG-aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google). Marknaden följer även utvecklingen efter det förmodade mordet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsultat i Turkiet. Enligt mediakällor förbereder landet en rapport som kommer att erkänna att han dog under ett förhör som gick fel. Saudiarabien är den stora maktfaktorn inom oljekartelen OPEC och marknaden undrar hur händelsen kan påverkar det geopolitiska läget och oljepriset.

Imorgon släpps reviderade inflationssiffror för eurozonen. De preliminära siffrorna pekade på en KPI om 2,1 procent på årsbasis, vilket var något högre än väntat. Kärninflationen, som exkluderar de mer volatila varorna energi, mat, tobak och alkohol steg 0,9 procent, vilket var lägre än väntade 1,1 procent. Onsdagens siffror väntas bekräfta utfallet.

Det europeiska rådet möts under onsdagen och torsdagen och under onsdagskvällen kommer Theresa May att lägga fram sina Brexit-förslag. Ordföranden för rådet Donald Tusk har tidigare meddelat att han är optimistisk för att Storbritannien och de 27 övriga medlemsnationerna kan nå en överenskommelse och har hintat om att detta kan komma att ske innan året är slut.

Under onsdagskvällen släpps även mötesprotokollet från den amerikanska centralbanken Feds senaste räntemöte i september, då banken höjde räntan med 0,25 procent. Möjligtvis kan protokollet tydliggöra hur banken resonerat när man tog bort formuleringen om att räntenivån agerar stödjande.

På torsdag publiceras Valueguards HOX-index, som mäter utvecklingen för svenska bostadspriser. Under augusti ökade priserna med 1,9 procent på riksnivå. Priserna i samtliga tre storstäder var upp. Totalt steg bostadsrätter med 1 procent medan villor steg med 2,5 procent. Detta var i linje med säsongsmönstret, då augusti normalt är en stark månad. Säsongsrensat var uppgången dock endast 0,2 procent i. På torsdagsförmiddagen släpper även SCB arbetskraftsundersökningen där svensk arbetslöshet framgår. Föregående månad landade arbetslösheten på 6,1 procent.

Veckan avslutas med den kinesisk BNP-tillväxten för det tredje kvartalet, som väntas sjunka tio punkter och landa på 6,6 procent på årsbasis. Även japansk inflation kommer under dagen där kärninflationen i september väntas öka något och landa på 1 procent på årsbasis.

Nu på morgonen pekar Tokyobörsen uppåt medan det är röda siffror i Kina. I skrivande stund ligger terminerna för det europeiska Euro Stoxx-indexet under nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 SHSZ300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-0,4% -0,6% 1,3% -0,6% -0,5%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,1% -0,1% 0,1% 0,0%

Uppgifter per klockan 08:35

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.