Veckobetraktelser – Konjunkturoro

  • Kina vacklar
  • Det negativa sentimentet håller i sig

Vi lämnar en volatil vecka bakom oss där tisdagskvällen såg ut att innebära ett försök till reversering av förra veckans nedgångar. Nervositeten kring den ekonomiska utvecklingen återvände dock under torsdagskvällen och veckans initiala uppgång utraderades. Ett hökaktigt FOMC-protokoll, förnyad oro för den kinesiska ekonomin och konjunkturen överlag gav upphov till nervösa investerare.      

Förra veckans nedgångar summerades till 4–5 procent i den amerikanska marknaden och något mer för svensk del. Starka amerikanska bankrapporter hjälpte föga när investerare flydde risk till följd av uppgången i räntor, rotationen ut ur tidigare vinnarsektorer och en allmän skepticism kring uthålligheten i konjunkturen. Nedgångarna var i realiteten inte så stora och volatiliteten, om än att den vände upp, tog sig egentligen bara över 20-strecket, vilket historiskt inte är högt. Men marknaderna föll relativt fort och fallen intensifierades sannolikhet på grund av algoritmstyrd handel samt stora flöden i passiva indexprodukter. Sentimentet blev snabbt mycket negativt, vilket avspeglades i CNN:s Fear & Greed Index som sjönk till 8 på en 100-gradig skala. Det är en ovanligt låg nivå även i en nedåtgående marknad. Investerare flydde in i inverterade ETF:er, det vill säga indexprodukter som stiger vid nedgång, vilket skedde under stora volymer och tolkas därmed negativt.

Enhällig höjning från Fed

Protokollet från det senaste FOMC-mötet släpptes under onsdagskvällen och visade på en fortsatt hökaktig direktion där beslutet att höja styrräntan var enhälligt. Enligt protokollet kan vi komma att se en period där man till och med passerar en normalisering av ränteläget, vilket i nuläget indikerar fler höjningar än marknadens förväntansbild. Vidare visade protokollet på tilltro till den nuvarande ekonomiska expansionen, men att tveksamhet råder kring vilken effekt handelstariffer kan komma att få på den framtida utvecklingen. Fed-kommitténs känningar i näringslivet vittnar om att negativa effekter har börjat skönjas i flertalet branscher i ekonomin.

Kinesisk BNP svagare än väntat

Under fredagen publicerades den senaste BNP-siffran för den kinesiska ekonomin, vilken kom in svagare än väntat. Tillväxttakten landade på 6,5 procent, vilket är den lägsta sedan finanskrisen. Den senaste tidens makroutveckling ger en bild av en ekonomi på väg mot avmattning och sentimentet är också tydligt på den negativa sidan. De kinesiska myndigheterna har också aktivt uppmanat till likviditetsfrämjande åtgärder bland mindre företag, vilket vittnar om en viss frustration kring aktiemarknadens utveckling under året. Röster har höjts sedan tidigare kring den ekonomiska utvecklingen där den pågående handelskonflikten knappast hjälper till.

Kan techsektorn vända sentimentet?

Rapportsäsongen inleddes redan under förra veckan i USA med banksektorn, vilken var stark i linje med förväntansbilden. I skrivande stund har endast Netflix av FAANG-bolagen rapporterat, där bolaget toppade högt ställda förväntningar. Nästa vecka väntar Amazon och Alphabet, medan Apple och Facebook dröjer ännu en vecka. Frågan är om dessa rapporter kan vända marknaderna som de gjort tidigare. Den amerikanska halvledarindustrin, vilken är en viktig del för techsektorn har enligt en rapport från Goldman Sachs saktat in betydligt i termer av tillväxt. Industrin som helhet har erfarit ett tillväxttapp från tidigare 21 procent ned till 8 procent, under en relativt kort tid enligt rapporten. Det är en viktig komponent att bevaka de kommande veckorna.

Cyklisk frossa på Stockholmsbörsen

Svenska bolag har börjat bekänna färg under veckan. Ericsson sticker ut positivt då bolaget vände till vinst och visade upp en organisk tillväxt för första gången på länge. Fokusering av verksamheten och kostnadsbesparingar fortsätter ge resultat och aktiemarknaden drog upp aktien kraftigt. Även Tele2 levererade ett starkt resultat med stigande kurs som följd, medan Telias rapport togs emot negativt trots starkt resultat och höjd helårsprognos. Svag utveckling i Sverige med oväntat hög kostnadsbild satte press. Under torsdagskvällen levererade byggbolaget Skanska stora nedskrivningar i sin amerikanska verksamhet och sällar sig därmed till sektorkollegan NCC som tidigare också annonserat negativa nyheter. Aktien föll kraftigt under fredagen.

Volvo som, i likhet med övrig fordons- och bilindustri i Europa, varit under press de senaste dagarna fortsatte att handla svagt i fredagens handel. Bolaget levererade vad bedömare initialt tolkade som en stark rapport med en oväntat hög orderingång och en prognoshöjning för den amerikanska marknaden. Men ett generellt svagt sentiment i sektorn i spåren av Michelins vinstvarning under torsdagskvällen där bolaget likt Volvo vittnade om en inbromsning i Kina och Europa satte press på den svenska lastbilstillverkaren. Aktien tyngs också av de tidigare annonserade komponentfelen, där ingen ny information framkom i och med rapporten. Den cykliska frossan fortsatte i och med Atlas Copcos rapport som kom in sämre än marknadens förväntningar på i princip alla punkter och intensifierade den redan negativa trenden i verkstadssektorn under fredagen. Marknaden ställer nu ned förväntansbilden för övriga bolag så som SKF och Sandvik och konjunkturoron är uppenbar.

Avslutning i moll

Veckans avslutning kunde ha varit bättre där även den italienska budgeten tynger än en gång och italienska räntor skjuter i höjden. Räntespreaden mot Tyskland är återigen på krisnivåer. I skrivande stund ser marknaderna ut att vilja testa nedsidan snarare än något annat, vilket inte är något ovanligt vid en korrektion. Investerare letar efter tecken på att konjunkturen är på väg att tippa över och konjunkturkänsliga sektorer tar stryk. Det historiska mönstret är att aktier normalt bottnar ur under mitten av oktober och vi får se om kommande bolagsrapporter kan vända det just nu negativa sentimentet.

Med detta önskar vi en trevlig helg,

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.