Veckobetraktelser – Nervösa marknader

  • Kvartalsrapporterna dominerar
  • Vändning i korten?

Vi lämnar en fullspäckad vecka av rapporter bakom oss där besvikelser eller tecken på kommande svaghet har straffats hårt av marknaden. Volatiliteten håller i sig och sentimentet är minst sagt svagt. Försök att köpa på svaghet har så här långt straffat sig där eventuella uppställ har följts av desto större nedgångar. Oro kring konjunktur, rädsla för att Fed höjer för mycket, italienskt budgetbråk, utdragna Brexit-diskussioner och fortsatt handelskrig är alla bidragande orsaker till den negativa utvecklingen. En annalkande studs från översålda nivåer bör dock snart ligga i korten.      

Veckan har medfört en strid ström av kvartalsrapporter där tolkningsföreträdet har varit på den negativa sidan. Minsta indikation om en avmattning i affären eller enskilda verksamheter har resulterat i stora fall för berörda bolag. Hellre fälla än fria är den rådande parollen i marknaden och bolagens nuvarande starka intjäning är uppenbart ointressant. Rapporterna vittnar om en relativt god intjäning, men vi ser samtidigt tecken på vikande efterfrågan i utvalda marknader. Det medför att investerarna nu prisar in ett annat scenario där vi ser fallande konjunktur och vinster framöver. I många kvartalsrapporter återkommer Kina och Europa som marknader med svagare framtidsutsikter, men även makromässigt har vi sett en fortsatt avmattning i inkommande siffror. USA och Japan framstår ännu som relativt konjunkturstarka, där den senaste BNP-siffran i USA kom in starkare än väntat.

Investerarna är uppenbart nervösa, vilket visar sig i de stora slagen och den överlag höga volatiliteten. Svenska aktier i termer av OMXS30 har i skrivande stund tappat närmare 12 procent från toppen i slutet av september och befinner sig i tydligt negativt territorium för året. Uppgångarna är utraderade även på andra sidan Atlanten med Dow Jones och S&P 500 ned runt 10 procent under oktober, medan Nasdaq har tappat närmare 20 procent från toppen. Den svaga kronan håller dock alltjämt svenska investerare på plus i globala aktier för året.

Kvartalsrapporterna dominerar flödet

De amerikanska rapporterna har fortsatt varit i fokus och har i veckan bjudit på besvikelser från såväl Amazon som Alphabet (Google), utöver halvledarbolaget AMD som tappade 25 procent på sin rapport. Stanley Black & Decker kom in svagare än väntat och sänkte sin helårsprognos, medan Caterpillar pressades märkvärt i spåren av en svagare rapport. Tydligt är att marknaden tar höjd för en svagare konjunktur framöver. Microsoft levererade överlag en stark rapport, medan Tesla visade upp ett positivt kassaflöde för första gången och aktien stärktes 12 procent. Amazon levererade ett starkt kvartal, men guidningen för det fjärde kvartalet var en besvikelse och marknaden skickade ned aktien 9% i efterhandeln under torsdagskvällen.

För Sveriges del har den gångna veckan inneburit ett rapport-crescendo där nu i princip alla de större bolagen har rapporterat. På den cykliska sidan levererade Sandvik en högre omsättning, medan orderingången var svagare. Sandvik Machining Solutions, det mest konjunkturkänsliga affärsområdet visade upp en stark efterfrågan i USA och Asien vilket gick obemärkt förbi i en volatil handel med aktien ned runt tre procent. Även SKF lämnade relativt goda utsiktsprognoser inom mer konjunkturkänsliga verksamheter, vilket borde ge en viss framtidstro. Men marknaden fokuserade på det svagare resultatet och exponeringen mot den negativt trendande bilindustrin och sänkte aktien. Electrolux fick också känna på marknadens bestraffning, dock mer försvarbart då resultatet var svagt och efterfrågan i Europa fallerar.

Bankerna som utgör en stor del av OMXS30 och därmed är tongivande i utvecklingen levererade blandade resultat i veckan. Swedbank uppvisade ett något lägre räntenetto, det vill säga skillnad mellan bankens ut- och inlåning, medan omsättning och rörelseresultat var i linje med förväntansbilden. Aktien upplevde ett visst lättnadsrally efter den senaste tidens negativa nyheter kring banksektorn generellt. Nordea levererade en svag rapport, medan Handelsbanken landade mer i linje men levererade sparkrav då kostnadsbilden inte är fördelaktig framgent.

Centralbanker enligt förväntansbild

Riksbanken lämnade i veckan styrräntan oförändrad och gjorde ingen förändring i sin tidigare prognos om en kommande höjning i december alternativt februari. Kronan försvagades på beskedet, vilket antagligen följde på en förhoppning om tydligare indikationer om en höjning redan i december som en följd av de senaste inflationssiffrorna. Den europeiska centralbanken lämnade också räntan oförändrad, vilket var väntat. Avslut av de nuvarande stödköpen kommer att ske vid årsskiftet, vilket tidigare annonserats. Mario Draghi ser ett fortsatt underliggande stöd för den ekonomiska utvecklingen och förväntar sig högre inflation mot slutet av året, vilket fick euron att stärkas. Draghi lyfte även fram den tyska fordonssektorn som en orsak bakom den lägre tillväxttakten och underströk samtidigt att avsvalningen i konjunkturen snarare handlar om en tillbakagång till euroområdets potentiella tillväxt från mycket höga nivåer. Den senaste PMI-siffran för Tyskland sjönk mer än väntat i oktober, där såväl tjänste- som industrisektorn bidrog på nedsidan och vittnar om den inbromsning som flertalet bolag ser i Europa.

Vändning i korten?

Det råder en generell oro över huruvida vi har passerat toppen såväl konjunkturellt som i bolagens intjäning. Det faktum att det är hussektorn, bankerna och bilindustrin som lett marknaden neråt vittnar om denna oro. Flera tunga europeiska fordonsaktörer har på senare tid varnat för en svagare marknad i Kina och dessutom tyngts av hårdare utsläppstester för dieselbilar. Husrelaterade aktier toppade i februari tidigare i år. De amerikanska teknikbolagen, vilka lett uppgången leder nu också på nedsidan, vilket gör det trångt i dörren.

Innevarande år har inneburit två korrektioner om 10 procent i den amerikanska marknaden, vilket är ovanligt och har endast inträffat en gång, 1990, sedan 60-talet. Då föll marknaden 10 procent under inledningen av året, återhämtade sig för att sedan falla ytterligare 20 procent. Statistik som denna likväl som de upprepade försöken att jämföra innevarande års utveckling med 1994-års för att sia om fortsättningen på året är egentligen helt ointressanta och visar endast att marknaden famlar i mörkret för tillfället. Att S&P 500 har fallit alla dagar utom fyra under oktober spär endast på bilden av en historiskt svag börsmånad. Det normala har historiskt varit 3–4 korrektioner om mer än 5% per år. 2017 var ett undantag då S&P 500 gick upp varje månad utan en nedgång större än 3%, vilket ligger färskt i mångas minne och självklart påverkar psykologin.

Vi har tidigare skrivit om att marknaderna tenderar att åter testa satta bottennivåer samt att en vändning sällan sker i en v-formation utan att det snarare handlar om en process. Bolagen har nu i stort levererat sina kvartalsrapporter, vilket inte har hjälpt marknaden att vända runt. Någon form av överenskommelse alternativt en nedtrappning i det pågående handelskriget eller ett mer duvaktigt Fed som indikerar en dämpad höjningstakt skulle i detta läget gjuta nytt mod i investerarna. Marknaderna är översålda, reaktionerna i många aktier är överdrivna och värderingarna har kommit ned vilket talar för att någon form av en mer uthållig studs bör ligga i korten framöver. Amerikanska bolag får också inom kort återvända till marknaderna för fortsatta återköp av egna aktier, vilket normalt utgör ett naturligt stöd. Vi har även sett en hel del insiderköp i Sverige efter de svaga kursreaktionerna, vilket indikerar någon form av förtroende i de egna bolagen.

Vi återkommer inom kort med en uppdaterad investeringsstrategi och önskar med detta en trevlig helg.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.