Veckobetraktelser – Känsligt läge

  • Kommer Fed avvakta under 2019?
  • Negativa prognosrevideringar

Den gångna veckan har präglats av tech-oro, fallande handelsvolymer och återtest av tidigare bottennivåer. Prognosrevideringarna har varit negativa och vi har sett en ökad osäkerhet kring Feds räntehöjningscykel och utfallet i brexit-frågan. Marknaderna återupplever översålda nivåer och sentimentet är redan negativt, vilket öppnar för en potentiell återhämtning kortsiktigt allt annat lika. Thanksgiving i USA är den officiella starten på julhandeln, vi får se om det också kan vara inledningen på ett klassiskt julrally.

Den starka inledningen på månaden visade sig vara ett falskt utbrott på uppsidan och i veckan har vi återigen testat bottennivåerna från oktober. Årets börsuppgång i USA är nu utraderad i lokal valuta och flertalet stora bolag har fallit väsentligt från toppen. Värderingsmässigt handlas S&P 500 till strax över 10-årssnittet, vilket varken innebär en mot- eller medvind givet att estimaten håller men här råder det just nu stor osäkerhet. Även denna gång är det tech-sektorn som har visat vägen, där FAANG-bolagen nu är ned motsvarande det samlade börsvärdet för hela Stockholmsbörsen sedan toppen tidigare i år. Facebook har varit ifrågasatt, ända sedan Analytica-skandalen, men nu vacklar alla bolagen samtidigt vilket sätter press. Apple har varit i fokus under veckan efter rapporter om sjunkande iPhone-försäljning, där världens största kontraktstillverkare Foxconn planerar betydande besparingar i spåren av minskade produktionsordrar gällande Apples nya modeller. Inte ens Warren Buffets annonserande av köp i Apple-aktien har hjälpt under veckan.

Kommer Fed att ta en paus?

NAHB-index, National Homebuilders, vilket är en ledande indikator på den amerikanska ekonomin föll 8 punkter under månaden. Det är det största fallet sedan februari 2014 och indexet nådde den lägsta nivån sedan augusti 2016. Svagheten i bostadsbyggandet kommer som en följd av mer avvaktande konsumenter efter en tid av stigande räntor, vilket skulle kunna tyda på att räntan har passerat det som enligt Fed är en neutral nivå. Flertalet bostadsbyggare i USA sänkte också sina prognoser i kvartalsrapporterna. Bostadsmarknaden är en betydande del i den amerikanska ekonomin med en direkt länk till konsumtionen. Frågetecken höjs nu kring Feds planerade räntehöjningar under 2019. En höjning i december är redan inprisad i marknaden, men bedömare menar att centralbanken kommer slå av på höjningstakten redan nästa år och eventuellt även ta en paus.

Prognosförändringar på nedsidan

Goldman Sachs prognostiserar en svagare aktiemarknad under 2019 som en följd av avtagande vinsttillväxt hos bolagen i och med avmattningen i den ekonomiska utvecklingen. Givet att investmentbanken inte förutspår någon recession för varken 2019 eller 2020 med fallande bolagsvinster som följd väntas inte någon björnmarknad, utan aktier förväntas alltjämt ge positiv avkastning. Goldman menar att stigande räntor och inflation kommer att sätta press på tillväxten med ökande risker för lågkonjunktur under 2020.

OECD sänkte återigen sin prognos för den globala ekonomins utveckling för 2019. Även om revideringen är marginell på nedsidan är trenden negativ då en prognosförändring skedde så sent som i september. OECD ser ingen kraftig inbromsning i dagsläget och behåller prognosen för innevarande år, men sänker alltså för nästa år.

Risk för hård brexit, söndagens möte i fokus

En hård brexit, det vill säga ett brittiskt utträde ur EU utan ett handelsavtal på plats riskerar att bli verklighet. Theresa May lyckades i förra veckan ro i land ett avtal, men kritiken är massiv i landet och risken är överhängande att parlamentet inte godkänner avtalet. En hård brexit skulle initialt vara kraftigt negativt för världens finansmarknader, med stora fall som följd. För Sveriges del skulle det innebära dyrare varor på grund av tullar samt att kronan antagligen skulle tappa i värde då oron i världsekonomin ökar och att Sverige med en stor export därmed blir mer sårbart. EU-ledare träffas under söndagen för ett specialmöte kring utträdet.

Bostadoro och en potentiellt krympande svensk ekonomi

Riksbanken flaggade i sin senaste stabilitetsrapport för en rad risker i världsekonomin. Den största är USA:s handelskrig, men även det italienska budgetbråket och landets generellt sett svaga statsfinanser listas likväl som risken att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal på plats. För svensk del handlar det framför allt om bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning. Det är inte bara en kommande höjning från Riksbanken som riskerar att stressa hushållen utan även det faktum att oro i omvärlden kan leda till högre finansieringskostnader för de svenska bankerna, vilka för över det på bolånekunderna. Riksbanken utesluter inte vidare prisfall på bostäder och lyfter fram osäkerhetsfaktorn kring bostadsutvecklare och eventuella kreditförluster hos bankerna därav. Bankerna är tätt sammanlänkade med en betydande del av säkerheterna i fastigheter, vilket gör systemet känsligt enligt Riksbanken.

Tidigare i veckan inkom siffror kring antalet byggstarter under årets första nio månader, vilka var ned 16 procent jämfört med samma period förra året. Även hushållens konsumtion föll under sommaren och tidig höst, vilket har lett till prognosjusteringar av flertalet makroekonomer. Marknaden räknar nu med att den svenska ekonomin krympte under det tredje kvartalet, vilket skulle vara första gången på fem år, delvis som en följd av detta.

Marknaderna befinner sig i ett känsligt skede där sentimentet överlag är negativt likväl som prognosrevideringarna. Pessimism föder pessimism och medierna spär på ytterligare. Även om vi alltjämt håller en avvaktande inställning, där vi under året har justerat våra risker på nedsidan ser vi potential för en viss återhämtning mot slutet av året. Men en rad faktorer behöver falla väl ut i närtid för att så ska ske.

Med det önskar vi en trevlig helg och återkommer om två veckor som följd av resande.

 

Jon Arnell

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.