Wall Street inledde veckan uppåt

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna under nollan

New York-börsen inledde veckan med kraftiga uppgångar, mot bakgrund av ”vapenvilan” mellan USA och Kina. Under helgens G20-möte kom presidenterna Xi och Trump överens om att pausa handelskriget under 90 dagar för att öppna för nya förhandlingar. Storbolagsindexet Dow Jones och det bredare indexet S&P500 steg en bit över 1 procent medan den tekniktunga Nasdaq-börsen klättrade 1,5 procent. Flera bedömare pekar dock mot att rörelsen var överdriven och att kommunikationen från de två länderna inte varit samstämmig samtidigt som det är en relativt kort tidsfrist, nu på morgonen rekylerade flera asiatiska börser. Oljepriset steg även kraftigt under gårdagens handel inför veckans OPEC-möte.

Igår släpptes inköpschefsindex PMI för en rad regioner och länder. Svenskt PMI trotsade konjunkturoron och steg från 55,0 till 56,7 enheter. Indikatorn för Eurozonen ligger på lägre nivåer men det slutgiltiga resultatet på 51,8 enheter var något starkare än det tidigare flash-estimatet. Amerikanska ISM steg till 59,3 enheter, vilket var starkare än vad marknaden räknat med. Dagens ekonomiska kalender är tunn på riktigt intressant makroekonomisk statistik.

Nu på morgonen är Tokyobörsen ned drygt 2,4 procent medan det är svagt röda siffror på Hong Kong-börsen. De kinesiska fastlandsbörserna pekar något uppåt. I skrivande stund noteras de europeiska aktieterminerna under nollstrecket. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 CSI300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
1,13% 1,09% -2,39% 0,21% -0,21%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,53% NA -0,68% -0,57%

Uppgifter per klockan 08:32

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.