ECB lämnar årets sista räntebesked

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Arbetslöshetssiffror: kl. 9:30
  • Räntebesked ECB, kl. 13:45

New York-börsen avslutade onsdagen uppåt men en bra bit under handelssessionens toppnoteringar. The Wall Street Journal rapporterade att Kina arbetar mot att öka tillgängligheten för utländska företag, vilket lyfte börsentimentet. Storbolagsindexet Dow Jones steg 0,64 procent under onsdagen medan det bredare indexet S&P500 ökade 0,54 procent.

Tidigare på morgonen publicerades Prosperas stora mätning av inflationsförväntningarna, som Kantar Sifo gör på uppdrag av Riksbanken. Den större publikationen kommer en gång per kvartal och inkluderar löne- och inflationsförväntningar bland inköpschefer, arbetsmarknadens parter samt aktörer på penningmarknaden. Inflationsförväntningarna var oförändrade och de ligger på 2 procent (KPIF) på ett, två och fem års sikt. Igår släpptes inflationssiffran för november. Inflationstakten (KPIF) sjönk från 2,4 till 2,1 procent, vilket var 0,3 procentenheter lägre än Riksbankens senaste prognos. Rensat för energi sjönk inflationen från 1,5 till 1,4 procent. Senare på morgonen släpper SCB arbetskraftsundersökningarna (AKU). I oktober uppgick arbetslösheten i säsongsrensade och utjämnade termer till 6,3 procent.

Efter lunch riktas all uppmärksamhet mot den europeiska centralbanken ECB som kommer med räntebesked. Banken väntas lämna räntan oförändrad på noll procent. Fokus kommer ligga på kommentarer kring avslutandet av stödköpen som tidigare signalerats kommer att ske vid årsskiftet. Mot bakgrund av svaga tillväxtsiffror för Eurozonen, där framförallt Tyskland och Italien agerade sänke, samt en inflation som inte vill ta fart lär banken även behöva justera ned sina prognoser. Franska och tyska inflationssiffror släpps tidigare under dagen.

Nu på morgonen pekar Tokyobörsen uppåt och så gör även de kinesiska aktiemarknaderna. Theresa May gick vinnande ur gårdagens förtroendeomröstning, vilket gav stöd till det engelska pundet. På hemmaplan vann M+KD-budgeten över regeringens övergångsbudget och Stefan Löfven ser även ut att förlora morgondagens statsministeromröstning. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna kring nollstrecket inför dagens ECB-möte. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 CSI300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
0,64% 0,54% 0,99% 1,55% 1,03%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,03% 0,01% 0,05% 0,26%

Uppgifter per klockan 08:26

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.