Svag kinesisk industriproduktion

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar nedåt
  • Bostadspriserna ned i november
  • PMI eurozonen & USA

Under gårdagen lämnade den europeiska centralbanken ECB som väntat räntan oförändrad på noll procent samt meddelade, också som väntat, att stödköpen kommer att avslutas vid årsskiftet. De massiva kvantitativa lättnaderna i form av obligationsköp som pågått sedan mars 2015 och som för närvarande uppgår till 15 miljarder euro per månad kommer därmed upphöra. Kapital från obligationer som går till förfall kommer dock fortsätta att återinvesteras, åtminstone fram till tidpunkten vid nästa räntehöjning som väntas tidigast efter sommaren 2019. ECB sänkte även sin tillväxtprognos för euroområdet och justerade ned årets tillväxt till 1,9 procent från tidigare 2 procent och nästa år till 1,7 procent från tidigare 1,8 procent.

Igår publicerade även SCB arbetskraftsundersökningarna (AKU), där det framgick att arbetslösheten, utjämnat och säsongsrensat, i november uppgick till 6,2 procent. Siffran är bättre än väntat och en nedgång med en tiondels procentenhet från föregående månad.

Enligt Valueguards HOX-index som publicerades under morgonen föll priserna på privatägda bostäder i Sverige med 0,7 procent. Bostadsrätter backar med 1,3 procent medan villor sjunker 0,4 procent. På regional nivå är nedgången störst i Göteborg respektive Stockholm. Precis som för oktober är dock november en kalendermässigt svag månad och i säsongsrensade termer stiger priserna för riket med 0,7 procent.

Nattens siffror för kinesisk industriproduktion under november uppgick till 5,4 procent, vilket var sämre än väntade 5,9 procent. Även kinesisk detaljhandelsförsäljning var sämre än väntat och uppgick till 8,1 procent mot väntade 8,8 procent.
Asienbörserna handlas över linjen svagt på beskeden. I skrivande stund handlas Tokyo-börsen ned 2 procent, Shanghai-börsen tappar 1,5 procent och Hong Kong-börsen faller 1,6 procent.

Idag är det dags för nummer två av fyra möjliga statsministeromröstningar då riksdagen skall ta ställning till Stefan Löfven som statsminister. Löfven kommer sannolikt ej att släppas fram då C och L meddelat att man kommer rösta nej.

På makrofronten får vi idag preliminära inköpschefsindex med PMI både för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn för eurozonen, Tyskland, Frankrike och USA. Gällande PMI för tillverkningsindustrin väntas decembersiffran uppgå till 52,0 för Tyskland, 51,9 för eurozonen och 55,1 för USA.

Från USA får vi även detaljhandelsförsäljningssiffror, där försäljningen i november antas vara 0,1 procent bättre än i oktober. Samma siffra exklusive bilar antas vara 0,2 procent.

Den ryska centralbanken CBR kommer med räntebesked där banken väntas lämna räntan oförändrad på 7,50 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på negativ öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,3% 0,0% -2,0% -1,7% -1,5%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-0,6% -0,7% -0,7% -0,6%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd