Centralbanksvecka

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar uppåt
  • Ifo-index (tis)
  • Fed räntebesked (ons)
  • Riksbanken räntebesked (tors)
  • BoE & BoJ räntebesked (tors)

I fredags kom preliminära PMI-data från bland annat eurozonen och USA. Tyskland och Frankrike missade förväntningarna både för tillverkningsindustrin och servicesektorn, och PMI för tillverkningsindustrin i eurozonen som helhet uppgick till 51,4 mot väntade 51,9 medan servicesektorn uppgick till 51,4 mot väntade 53,5. Även i USA missade PMI förväntansbilden, då indikatorn för tillverkningsindustrin uppgick till 53,9 mot väntade 55,1 och indikatorn för servicesektorn uppgick till 53,4 mot väntade 54,7

Idag kommer slutliga europeiska inflationssiffror för november. KPI väntas uppgå till 2,0 procent i årstakt medan kärninflationen väntas uppgå till 1,0 procent i årstakt.

tisdag kommer den tyska konjunkturindikatorn Ifo-index. Vid föregående publikation föll index mer än väntat till 102,0. Väntat för tisdagens siffra är 101,8.

Onsdagen bjuder på en av månadens viktigaste händelse då Fed kommer med räntebesked under kvällen. Att banken höjer räntan med 0,25 procent i december är högst väntat, men i mötesprotokollet samt under Fed-chefen Jerome Powells tal i slutet av november målades en mer duvaktig ton än tidigare upp. Powell sa under talet att man nu var ”nära neutral räntenivå” vilket avviker från tidigare uttalanden om att man är långt ifrån neutral nivå. Prissättningen i marknaden indikerar fortsatt en decemberhöjning, men att förväntningarna inför 2019 har justerats till två höjningar från tidigare tre.

Under onsdagen publiceras även brittiska inflationssiffror samt amerikansk husförsäljning.

torsdagen kommer riksbanken med räntebesked. Förväntansbilden är något spridd, där en majoritet förväntar sig att banken höjer räntan, medan andra tror att höjningen dröjer. Enligt flera analytiker har sannolikheten ökat att banken avvaktar efter siffror som visade på dålig tillväxt i tredje kvartalet, fortsatt låg lönetillväxt men framförallt förra veckan låga inflationssiffror, där KPIF sjönk till 2,1 procent och KPIF exklusive energi föll till 1,4 procent.

Även den brittiska centralbanken BoE och den japanska centralbanken BoJ kommer räntebesked under torsdagen. Båda bankerna väntas lämna räntan oförändrad.

Philly Fed-index publiceras under eftermiddagen.

Fredagen inleds med japansk inflation där kärninflationen väntas uppgå till 1,0 procent.

Under dagen får vi även slutliga siffror för brittisk BNP under det tredje kvartalet samt svensk detaljhandelsförsäljning.

Från amerikanskt håll får vi slutliga BNP-siffror samt inflationssiffror i form av PCE-index.

I Asien handlas börserna försiktigt uppåt under morgonen. I skrivande stund är Tokyo-börsen upp 0,6 procent medan Shanghai-börsen och Hong Kong-börsen båda handlas strax över nollan.

De europeiska aktieterminerna pekar på en positiv öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-2,0% -1,9% 0,6% -0,2% 0,1%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,4% 0,3% 0,6% 0,4%

Uppgifter per klockan 08:21

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd