Höjer Riksbanken räntan?

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar nedåt
  • Riksbanken, kl. 9:30
  • Bank of England, kl. 13:00

New York-börsen breda index S&P500 sjönk drygt 1,5 procent efter att Federal Reserve som väntat höjde räntan vid gårdagens möte. Fed är först ut i denna räntehöjningcykeln och bara i år har centralbanken hunnit höja räntan fyra gånger. Efter gårdagens höjning ligger styrräntan på 2,25 till 2,50 procent. Oron för högre räntor har varit en av de faktorer som pressat aktiemarknaderna under hösten samtidigt som investerare följt indikationer på svagare tillväxt och potentiella handelskrig. Under gårdagens möte sänkte Fed prognosen för nästa år från tre till två räntehöjningar. Marknadens prissättning är dock lägre ställd.

Senare på morgonen lämnar Riksbanken årets sista räntebesked. Förväntansbilden är något spridd men majoriteten förväntar sig att banken höjer räntan för den första gången sedan 2011, medan andra tror att höjningen dröjer till februari. Enligt flera analytiker har sannolikheten ökat att banken avvaktar efter siffror som visade på dålig tillväxt i tredje kvartalet, fortsatt låg lönetillväxt men framförallt förra veckan låga inflationssiffror, där KPIF sjönk till 2,1 procent och KPIF exklusive energi föll till 1,4 procent.

Bank of Japan lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid mötet som gick av stapeln under natten svensk tid. På eftermiddagen är det Bank of Englands tur men även där väntar sig marknaden inga förändringar av räntan. Nu på morgonen är Tokyobörsen ned närmare tre procent och det är även röda siffror på de kinesiska aktiemarknaderna. I skrivande stund pekar även de europeiska aktieterminerna nedåt. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 CSI300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
-1,49% -1,54% -2,84% -0,77% -1,15%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
-1,57% -1,67% -1,29% -1,21%

Uppgifter per klockan 08:26

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.