Fortsatta nedgångar på världens börser

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna kring nollan
  • Amerikansk BNP-tillväxt, slutlig (14.30)
  • Amerikansk kärninflation (14.30)

Ytterligare en mörkröd dag igår på New York-börsen efter Feds räntehöjning på onsdagskvällen. Även budgetbråk mellan senaten och Trump, som vill ha finansiering för den mexikanska muren, tyngde. Samtidigt fortsatte oljan att falla vilket pressade energiaktier. Dow Jones återhämtade sig något från de lägsta nivåerna men stängde ändå ned 2 procent. Det bredare indexet S&P 500 tappade knappt 1,6 procent och tekniktunga Nasdaq föll drygt 1,6 procent.

Vid gårdagens räntebesked från Riksbanken, med ett på förhand mycket osäkert utfall, höjde banken räntan med 0,25 procent till -0,25 procent. Höjningen, som var den första på sju år, ackompanjerades dock av duvaktiga toner då Riksbanken även sänkte räntebanan, som nu indikerar att nästa höjning sker först under andra halvåret 2019.

Under gårdagen lämnade även den japanska centralbanken BoJ och den brittiska centralbanken BoE räntebesked. Båda bankerna lämnade som väntat räntan oförändrad.

Igår publicerades Philly Fed-index, som föll till 9,4 från tidigare nivå om 12,9. Väntat var en uppgång till 15,6.

Nu under natten kom japansk inflation där kärninflationen uppgick till 0,9 procent i årstakt. Väntat var 1,0 procent.

Idag får vi slutliga siffror för brittisk BNP under det tredje kvartalet, där tillväxten antas ha varit 1,5 procent i årstakt och 0,6 procent jämfört mot föregående kvartal.

Svensk detaljhandelsförsäljning publiceras, som väntas ha ökat med 0,6 procent jämfört mot föregående månad.

Från amerikanskt håll får vi slutliga BNP-siffror för det tredje kvartalet som väntas uppgå till 3,5 procent i årstakt samt inflationssiffror i form av PCE-index, där kärninflationen väntas uppgå till 1,9 procent.

Asien handlas mestadels i rött under morgonen. Tokyo-börsen är i skrivande stund ned 1,1 procent. Även Shanghai-börsen tappar 1,1 procent medan Hong Kong-börsen handlas strax över nollan. Sydney-börsen är ned 0,7 procent medan sydkoreanska Kospi handlas strax över nollan.

De europeiska aktieterminerna pekar på en öppning kring nollan.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
-2,0% -1,6% -1,1% -1,2% 0,3%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,0% -0,1% 0,0% 0,0%

Uppgifter per klockan 08:21

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd