Svidande nederlag för Theresa May

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Terminerna pekar uppåt
  • Talmannen annonserar statsministerkandidat (14.00)

Theresa May förlorade igår stort i parlamentet då hennes avtal föll med 432 röster emot och 202 röster för. Den enorma förlusten på 230 röster tros vara historisk i Storbritannien och Theresa May kommer under kvällen att bli föremål för en misstroendeomröstning. Den del av parlamentet som förordar en hård brexit utan avtal är dock fortsatt i minoritet, utan missnöjet grundar sig i Mays avtal. Nu väntar troligtvis snabba omförhandlingar med EU för att blidka parlamentet alternativt att brexit skjuts upp.

Rapportsäsongen är i full igång i USA och igår rapporterade bland annat J.P Morgan innan öppning, där vinsten per aktie inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Banken föll initialt vilket höll tillbaka sentimentet. Nyheter från Netflix om att streamingjätten kommer höja priserna drog dock igång ett rally i teknikaktierna, där Netflix steg 6,5 procent och resterande FAANG 2 procent vardera. Tekniktunga Nasdaq stängde 1,7 procent upp. Även J.P Morgan återhämtade sig och stängde på plus och storbolagsindexet Dow Jones stängde 0,65 procent högre medan S&P 500 stängde 1,07 procent högre.

Tysklands BNP-tillväxt uppgick som väntat till 1,5 procent under 2018. Under det tredje kvartalet krympte Tysklands ekonomi, där tillväxten jämfört mot föregående kvartal uppgick till -0,2 procent. Årssiffran indikerar emellertid en återhämtning i fjärde kvartalet.

Idag kommer försäljningssiffror från detaljhandeln i USA samt inflationssiffror för Storbritannien och Tyskland. Ikväll publiceras Feds Beige Book.

Efter att Vänsterpartiet meddelat att man inte stödjer uppgörelsen mellan S+MP och C+L utan förhandlingar med S är dagens planerade statsministeromröstning framflyttad till fredag. Talmannen Andreas Norlén kommer idag under morgonen och förmiddagen att träffa företrädare för samtliga riksdagspartier och avser sedan att klockan 14.00 nominera en statsministerkandidat till fredagens omröstning. Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt skall enligt uppgift ha haft ett möte under gårdagen och vänsterpartiet, som ännu inte meddelat hur de avser att agera, kommer att ha presskonferens idag efter mötet med talmannen som börjar klockan 10.10.

Nu under morgonen är det blandad utveckling i Asien, där Tokyo-börsen tappar ungefär en halv procent. Shanghai-börsen och Hong Kong-börsen handlas i skrivande stund precis över nollan.

De europeiska aktieterminerna pekar på en positiv öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,7% 1,1% -0,6% 0% 0,2%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,4% 0,1% 0,4% 0,4%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd