Kinas BNP-tillväxt i linje med förväntan

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Prospera inflationsförväntningar (ons)
  • Räntebesked ECB (tors)
  • PMI Tyskland & eurozonen (tors)
  • Arbetskraftsundersökningarna (tors)
  • Ifo-index (fre)

Konjunkturoro med framförallt risk för avmattning i Kina har varit på tapeten under den senaste tiden och under natten kom ett batteri av statistik från landet med BNP-data, industriproduktion och detaljhandelsförsäljning. BNP-tillväxten under det fjärde kvartalet uppgick till 6,4 procent i årstakt, vilket var i linje med förväntansbilden. Jämfört mot tredje kvartalet var tillväxten 1,5 procent och under helåret 2018 växte ekonomin med 6,6 procent. Industriproduktionen, som var en besvikelse föregående månad uppgick till 5,7 procent, vilket var bättre än väntade 5,3 procent. Detaljhandelsförsäljningen uppgick till 8,2 procent, vilket var vad analytikerna väntat sig.

Idag skall Theresa May presentera vad nästa steg i brexit-processen blir. Stefan Löfven ska lämna sin regeringsförklaring och presentera sina nya statsråd kl 11.00. I övrigt är dagens kalender tunn gällande makrostatistik

På tisdag kommer tyska ZEW-index som mäter sentimentet bland 350 tyska institutionella investerare och analytiker. Nivåer under noll indikerar pessimism och föregående månad var siffran -17,5. Från amerikanskt håll kommer data för husförsäljningen.

På onsdag kommer den japanska centralbanken BoJ med räntebesked där analytikerna väntar sig en oförändrad ränta om -0,1 procent. Här hemma får vi inflationsförväntningar från Prospera.

På torsdag kommer europeiska centralbanken ECB med räntebesked. Banken väntas lämna räntan oförändrad, och fokus lär istället ligga på om någon ny information ges kring utsikterna för 2019. Vi får även inköpschefsindex från ett flertal länder och regioner med PMI för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn för Tyskland, Frankrike samt eurozonen. Från svenskt håll får vi arbetslöshetssiffror då SCB publicerar arbetskraftsundersökningarna.

På fredag publiceras japansk inflation, den tyska konjunkturindikatorn Ifo-index samt svensk detaljhandelsförsäljning.

Asienbörserna handlas uppåt under morgonen. Tokyo-börsen är upp 0,3 procent. Shanghai-börsen stiger i skrivande stund med 0,4 procent och Hong Kong-börsen handlas upp med 0,3 procent.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
1,4% 1,3% 0,3% 0,4% 0,3%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris

Uppgifter per klockan 07:59

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd