Räntebesked från ECB och PMI för Eurozonen

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna mixade kring nollan
  • Eurozonen: Flash-PMI (kl. 10:00), ECB (kl. 13:45)
  • Sverige: AKU (kl. 9:30)

New York-börsens storbolagsindex Dow Jones steg 0,7 procent under gårdagen mot bakgrund av starka kvartalsrapporter från IBM, United Technologies och Procter & Gamlbe. Det bredare indexet S&P500 utvecklades dock något försiktigare med en uppgång på drygt 0,2 procent medan den tekniktunga Nasdaq-börsen ökade strax under 0,1 procent. Föregående handelssession var det mörkröda siffror mot bakgrund av handelskonflikten med Kina och svagare tillväxtprognoser från IMF.

Senare på förmiddagen publiceras flash-estimatet för inköpschefsindex PMI för Eurozonen. PMI väntas sjunka något från föregående månads resultat på 51,4 enheter, där nivåer över/under 50 indikerar att aktiviteten i ekonomin ökar/minskar. Under 2018 föll PMI från höga nivåer vid inledningen av året. På eftermiddagen lämnar den europeiska centralbanken ECB räntebesked. Centralbanken väntas lämna räntan oförändrad och fokus kommer förmodligen ligga på huruvida någon ny information ges kring utsikterna för 2019.  Idag publiceras även SCB arbetslöshetssiffrorna för december.

Nu på morgonen ligger Tokyobörsen under nollstrecket medan de kinesiska aktiemarknaderna pekar uppåt. I skrivande stund ligger de europeiska aktieterminerna på båda sidor av nollan. För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 CSI300 HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
0,70% 0,22% -0,09% 0,56% 0,23%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,26% -0,85% 0,22% -0,04%

Uppgifter per klockan 08:20

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.