Sänkt bolagsskatt och begränsningar i ränteavdrag för företag

Den 1 januari inleddes sänkningen av bolagsskatten. Samtidigt infördes en generell begränsning av ränteavdrag i företagssektorn genom EU-direktiv. Syftet är att motverka skatteplanering med ränteavdrag och att utjämna skillnaderna i kostnader för lånat och eget kapital.

I juni förra året beslutade riksdagen om en stegvis sänkning av bolagsskatten från 22 procent till 20,6 procent mellan 2019 och 2021. Den 1 januari sänktes bolagsskatten i ett första steg till 21,4 procent och ränteavdragen i bolagssektorn begränsas enligt den så kallade EBITDA-regeln. Ränteavdrag beviljas endast med 30 procent av skattemässigt EBITDA, det vill säga företagets skattemässiga resultat före räntor, skatter och avskrivningar. Sverige har haft ränteavdragsbegränsningar sedan 2009 (justerade 2013) för koncernintern belåning (s.k. riktade ränteavdragsbegränsningsregler). Nu gäller de nya generella reglerna parallellt med de äldre riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna vilket innebär att reglerna tillsammans träffar all belåning.

De företag som har skjutit upp beskattningen av vinster genom avsättning till periodiseringsfond vid beskattningsår som börjar före 1 januari 2019 ska vid återförandet multiplicera beloppet med en faktor. Faktorn är olika beroende på när avsättning och återföring sker, eftersom bolagsskatten sänks i olika steg fram till 2021.

Vilka är då vinnarna och förlorarna på de nya reglerna? Förlorarna är högt belånade bolag exempelvis inom fastighetsbranschen, menar Henrik Hedberg, Tax Partner på Grant Thornton.

– Bolag med stora leasingkostnader kommer att omfattas i vidare mening av ränteavdragsbegränsningsreglerna eftersom del av leasingkostnaden i många fall kommer att räknas som räntekostnad, säger han.

Enligt Henrik är vinnarna lågt belånade bolag oavsett bransch. För bolag som har räntekostnader under fem miljoner kronor per år (gäller för alla bolag inom intressegemenskapen) innebär de nya reglerna att dessa bolag får göra avdrag för hela räntekostnaden.

– Denna gräns innebär att relativt få svenska bolag kommer att träffas av de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna. Med andra ord är majoriteten av alla bolagen vinnare i och med att de får sänkt bolagsskatt, säger han avslutningsvis.