HOX-index, PMI Tyskland, Ifo-index, svensk inflation och mötesprotokoll från Fed och Riksbanken

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna pekar uppåt
  • Bostadspriserna steg i januari, men föll säsongsrensat
  • Inflationssiffror Sverige (tis)
  • Prospera inflationsförväntningar (ons)
  • Mötesprotokoll Fed (ons)
  • PMI Tyskland och euroområdet (tors)
  • Mötesprotokoll Riksbanken (fre)
  • Ifo-index (fre)

Under morgonen publicerade Valueguard HOX-index med prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. I januari steg prisindex med 1,2 procent. Då januari normalt är en stark månad visar emellertid den säsongsrensade siffran på en nedgång om -1,4 procent.

Idag är New York-börsen stängd på grund av helgdagsfirande. Handelssamtalen mellan USA och Kina som pågick i Beijing under föregående vecka kommer att fortsätta i Washington under denna vecka. Gällande makrostatistik är dagens kalender tunn.

tisdag kommer svenska inflationssiffror. Föregående månad steg KPIF till 2,2 procent och KPIF exklusive energi uppgick till 1,5 procent.

Vi får även tyska ZEW-index, som mäter sentimentet bland 350 tyska institutionella investerare och analytiker. Föregående månad steg indexet till minus 15, vilket fortsatt indikerar pessimism. Vid tisdagens publikation väntas en nivå om -14,5.

onsdag kommer Prosperas inflationsförväntningar. Rapporten är den lilla, som endast inkluderar penningmarknadsaktörerna. Vid den senaste rapporten låg inflationsförväntningarna för KPI på 2,0 på ett, två och fem års sikt och en KPIF på 1,9 procent på ett, två och fem års sikt.

Under kvällen släpps mötesprotokollet från Feds senaste policymöte.

Torsdagen inleds med inflationssiffror för Tyskland och Frankrike. För dessa två länder samt euroområdet får vi även preliminära inköpschefsindex med PMI för både tillverkningsindustri och tjänstesektorn. Tyska PMI för tillverkningsindustrin väntas stärkas något till 49,8 medan motsvarande siffra för euroområdet väntas tappa något till 50,3.

fredag kommer inflationssiffror från Japan, där kärninflationen väntas uppgå till 0,8 procent.

Under förmiddagen publicerar Riksbanken det penningpolitiska protokollet från mötet i februari.

Vi får även slutliga siffror för BNP-tillväxten i Tyskland för det fjärde kvartalet samt slutliga inflationssiffror för euroområdet i januari.

Från tyskt håll publiceras konjunkturindikatorn Ifo-index. Föregående månad föll indexet mer än väntat till 99,1.

Det är väldigt munter stämning borta i Asien under morgonen – Tokyo-börsen stängde 1,8 procent högre. Shanghai-börsen handlar i skrivande stund 2,6 procent upp medan Hong Kong-börsen klättrar 1,7 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en positiv öppning.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai & Shenzhen Hong Kong
1,7% 1,1% 1,8% 3,2% 1,7%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,3% 0,0% 0,3% 0,3%

Uppgifter per klockan 08:21

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd