Veckobetraktelser – Dåliga nyheter är bra nyheter, eller?

  • Centralbankstung vecka
  • Brexit skjuts framåt

Vi lämnar en centralbankstung vecka bakom oss där Federal Reserve i USA varit i fokus, men där även blandade uttalanden från ett par amerikanska bolag och en förskjutning i Brexitfrågan har satt sin prägel på handeln under veckan.   

Mars månad inledde på den volatila sidan, men marknaderna har stärkts allt eftersom i spåren av fortsatta spekulationer kring handelsfrågan även om inget nytt har framkommit. Drivkraften i den alltjämt positiva utvecklingen tycks periodvis vara “FOMO” – fear of missing out – snarare än något mer fundamentalt i detta läget. Den amerikanska centralbankens något oväntat duvaktiga besked, mer om det nedan, ger i skrivande stund också stöd till marknaderna och att vi sannolikt kommer se nya toppar framöver.

Räntemarknaden å andra sidan speglar en mer dyster bild av utvecklingen. Medan S&P 500 korrigerade 20 procent under slutet av förra året, föll den amerikanska tioåringen 70 punkter till 2,55 procent, vilket indikerar en flykt till trygghet. Men i samband med årets uppgång av motsvarande magnitud har räntan snarare gått ned än upp, vilket visar på stor osäkerhet. Den amerikanska räntekurvan indikerar att en lågkonjunktur är i faggorna givet en flackare kurva, men att den i dagsläget ännu ligger en bit bort.

Centralbankstung vecka

Marknadens blickar har återigen varit riktade mot centralbankerna och närmare bestämt Fed, Bank of England och Norges Bank. Men vi har även fått räntebesked från Brasilien, Island, Thailand, Filippinerna, Schweiz, Colombia och Ryssland under veckan. Fokus har legat på Fed, givet centralbankens tongivande ställning i de finansiella marknaderna. Ordförande Jerome Powell levererade ett besked i linje med marknadens förväntningar i termer av oförändrad ränta, men kommunikationen var på den något mer duvaktiga sidan. Fed sänkte sin prognos vad gäller BNP-tillväxten och inflationens utveckling, främst drivet av den globala avmattningen men även på grund av den inhemska inbromsningen. Under den efterföljande presskonferensen var Powell dock tydlig med att de inte ser någon lågkonjunktur, vilket de i och för sig aldrig skulle säga rakt ut. Centralbanken menar att inkommande data visar på en ekonomi som växer enligt trend, att inflationen är runt målet och att arbetsmarknaden är fortsatt stark vilket föranleder en neutral inställning vad gäller räntan. Feds besked att den tidigare initierade avvecklingen av bankens balansräkning kommer att avslutas redan i september överraskade marknaden positivt. Det innebär en bibehållen likviditet i systemet, vilket kollektivet tagit fasta på i skrivande stund.

Det Fed egentligen säger är att den ekonomiska utvecklingen är för svag för att klara av en normalisering av såväl ränta som balansräkning i dagsläget därav denna helomvändning som faktiskt skett under de senaste månaderna. För endast tre månader sedan förutspådde centralbanken en helt annan utveckling där man förväntade sig ett par räntehöjningar såväl innevarande år som nästa. Makroekonomisk logik är kanske inte vad som styrt marknaden sista tiden och dåliga nyheter är återigen bra nyheter, eller?

Bank of England valde även de att lämna styrräntan oförändrad, vilket var väntat med tanke på det osäkra läget kring Brexit. Norges Bank står ut och fortsätter att höja sin styrränta och prognostiserar vidare höjningar, givet en god ekonomisk utveckling.

FedEx känner av den globala avmattningen

Det är fortfarande några veckor kvar till den svenska rapportsäsongen sätter igång, men veckan har än dock bjudit på några amerikanska bolagsrapporter med brutet räkenskapsår. Den globala leveransjätten FedEx rapporterade en svag kvartalsrapport på de flesta punkter och sänkte sin prognos för andra kvartalet i rad på grund av den globala avmattningen. Rapporten satte tillfälligt lite press på marknaderna under veckan. Honeywell, det amerikanska industri- och teknologibolaget, gav en mer positiv bild av den globala utvecklingen, där man ser fortsatt god tillväxt. Uttalandet följde på kommentarer kring händelseutvecklingen med Boeings flygplan till vilka Honeywell är en underleverantör. Halvledarsektorn, som tidigare varit under press, fick under veckan hjälp av en stark rapport från Micron Technology som signalerade en stabilisering av chipmarknaden senare i år. Aktien stärktes över åtta procent på resultatet och drog med sig sektorn som helhet.

Värderingarna har kommit tillbaka upp efter estimatrevideringar på nedsidan och årets starka aktieutveckling. Frågan är nu om estimaten inför de kommande kvartalsrapporterna är på den låga sidan eller ej och huruvida rapporterna kommer ge stöd till värderingarna. Runt mitten av april får vi svaren.

Brexitbeslut skjuts framåt i tiden

Storbritanniens premiärminister Theresa May har under veckan bett om lov att skjuta på utträdesdatumet till slutet av juni från tidigare 29 mars. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har medgivit en viss förskjutning, givet att britterna först röstar ja till ett utträdesavtal. Tusk uppger även att han kan komma att kalla till ett nytt toppmöte om så krävs. Theresa May antydde för sin del att hon troligen inte kommer att sitta kvar vid en olöst Brexitfråga. Marknaderna har tagit utspelen med ro, även om den brittiska valutan återigen uppvisat hög volatilitet. En ny folkomröstning är inte helt uteslutet, givet händelseutvecklingen under veckan.

Kvartalsskifte kommande vecka

I skrivande stund drivs marknaderna återigen på av duvaktiga centralbanker och uttrycket ”don’t fight the Fed” görs sig påmint. I en värld av fallande tillväxt kommer tillväxtaktier fortsatt premieras av marknaden över så kallade värdeaktier. I kommande vecka väntar ett kvartalsskifte, vilket kan föranleda en del rörelse i marknaderna.

Med det önskar vi en trevlig helg med hopp om lite vårvärme, även om den ekonomiska utvecklingen känns kall.

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.