Bankerna i fokus

  • Invertering av avkastningskurvan
  • Cirkus Brexit

Vi lämnar en relativt stökig vecka bakom oss med fortsatta utspel i Brexitfrågan, en invertering av den amerikanska yieldkurvan och bankfrossa i såväl Sverige som i USA. Ett par Fed-ledamöter har också försökt spela ned recessionsrisken med positiva ordalag kring en återhämtning av tillväxten i det andra kvartalet. En oväntat stark kvartalsrapport från HM hjälpte dock börshumöret något under fredagen.  

Utvecklingen kring Swedbank nådde någon form av crescendo under veckan med bolagstämman i centrum, där styrelsen klarade sig kvar, medan VD Birgitte Bonnesen fick lämna. Aktien har varit under kraftig press, där amerikanska myndigheters inblandning i utredningen accentuerade aktieutvecklingen på nedsidan. Fortsatta utspel är att vänta och osäkerheten är alltjämt stor med potentiellt höga skadestånd i potten med risk för nyemission som följd. Största köpare under veckan har varit privata placerare, medan institutionerna har agerat mer avvaktande. Utvecklingen i Swedbank har pressat hela banksektorn, där det även har spekulerats kring huruvida SEB kan vara nästa offer.

Även den amerikanska banksektorn har varit under press i veckan, men snarare på grund av fallande räntor och ökad osäkerhet kring framtida intjäning än något annat. Kommande kvartalsrapporter kommer ge närmare vägledning hur bankerna ser på de återigen låga räntorna.

Den amerikanska yieldkurvan inverterade under veckan

Historiskt har en inverterad eller negativ avkastningskurva, det vill säga högre korta räntor än långa, varit en god indikator på att en lågkonjunktur är i antågande. Federal Reserve styr den korta räntan, medan den långa avspeglar marknadens vy på den ekonomiska utvecklingen, enkelt uttryckt. Långräntan faller när investerare allokerar om från mer riskfyllda tillgångar och köper statsobligationer som anses vara en tryggare placering. En historisk tillbakablick visar att tidsspannet från invertering till lågkonjunktur är relativt lång och ska inte tolkas som en säljsignal i det initiala skedet. Flertalet analyser visar på att det historiskt har gått upp mot 20 månader från det att avkastningskurvan inverterat till att aktiemarknaden toppat och att den genomsnittliga uppgången för MSCI World under den perioden varit närmare 40 procent. Samma analyser visar också på att nedgångsfasen för aktier från toppen till botten varat under 23 månader med en genomsnittlig avkastning i MSCI World om minus 55 procent.

Makroutvecklingen indikerar inte i skrivande stund att en lågkonjunktur ligger i närtid, även fast det sker en tydlig avmattning. Oroande är dock att marknaden idag prissätter en räntesänkning från Fed snarare än något annat. Det indikerar att man anser att centralbanken inte är tillräckligt ackommoderande givet den makroekonomiska utvecklingen. Oron för en kommande lågkonjunktur avspeglar sig bäst i den senaste tidens snabba räntenedgång i den amerikanska marknaden, vilken behöver reverseras för att gjuta nytt mod i marknaderna.

Cirkus Brexit fortsätter

Midsommarafton 2016 röstade den brittiska befolkningen för att lämna EU. Nu har det snart gått tre år och premiärminister Mays motgångar fortsätter med att finna en enad lösning i utträdesfrågan. Under veckan har det brittiska parlamentet röstat ned en lång rad av vägledande förslag. Att bilda en tullunion med EU och att genomföra en ny folkomröstning var de två förslag som nådde mest framgång, om än inte hela vägen. Under fredagen röstar parlamentet igen, men denna gång endast gällande villkoren i själva utträdet och inte den framtida relationen med unionen. Britterna behöver komma fram till en lösning, annars gäller förlängningen av utträdesdagen bara till den 12 april enligt EU innan vilket en ny plan behöver presenteras.

Om ett utträdesavtal antas denna vecka så lämnar Storbritannien EU den 22 maj. Önskar Storbritannien tillfälligt förlänga sitt EU-medlemskap måste EU-val hållas den 23 maj. Andra alternativ inkluderar att dra tillbaka landets anmälan om utträde helt eller att be om förlängning av utträdet på årsbasis, vilket skulle öppna upp frågan om en ny folkomröstning. Theresa May har i veckan också gjort klart att hon kommer att avgå om utträdesavtalet röstas igenom, något som sannolikt sker även om det inte röstas igenom.

Starkt första kvartal

Avslutningen av veckan innebär också slutet på årets första kvartal, vilket medfört en tydlig återhämtning för riskfyllda tillgångar. Räntemarknaden, om än positiv i termer av avkastning, målar upp en betydligt mer negativ bild av den ekonomiska utvecklingen. I slutändan kommer en av marknaderna att ge vika. Vi får se om de kommande kvartalsrapporterna kan gjuta nytt mod hos investerarna i termer av positiva estimatrevideringar och synen på den konjunkturella utvecklingen.

 

Nu önskar vi er en trevlig helg,

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.