Brexit skjuts upp till oktober

Morgonrapport, Makro & Marknad

  • Aktieterminerna kring nollan
  • Svensk inflation (09.30)

På Wall Street klarade Dow Jones med liten marginal en stängning precis över nollan, S&P 500 stängde 0,35 procent högre medan tekniktunga Nasdaq steg 0,69 procent.

Det europeiska rådet samlades igår och kom överens med den brittiska regeringen att förlänga brexit till den 31 oktober. Förlängning är flexibel och innebär att Storbritannien kan lämna tidigare om man kommer överens om ett utträdesavtal.

Idag startar parlamentsvalet i Indien då 900 miljoner röstberättigande skall börja gå till valurnorna. Processen kommer att pågå fram till den 19 maj. Den sittande premiärministern Narendra Modi och hans parti BJP med allierade är favorittippade, men enligt de senaste opinionsundersökningarna är försprånget inte stort mot Indian National Congress som leds av Rahul Gandhi.

ECB bjöd inte på några överraskningar vid gårdagens räntebesked då man inte rörde räntenivån samt upprepade sin guidning att räntan kommer vara oförändrad till åtminstone slutet av 2019.

Amerikanska inflationssiffror för mars visade att KPI steg till 1,9 procent mot väntade 1,8 procent medan kärn-KPI backade till 2,0 procent, där en oförändrad nivå om 2,1 procent låg i förväntansbilden.

Igår kväll publicerades protokollet från Federal Reserves senaste policymöte i mars, då banken justerade ned sin räntebana och meddelade om att minskningen av bankens balansräkning skulle upphöra. Från protokollet framgick att banken kommer att vara flexibel och utesluter varken höjningar eller sänkningar och att förändringar i de ekonomiska utsikterna kommer avgöra vilken väg man tar. Majoriteten av ledamöterna ser dock ingen höjning under året i korten.

Idag släpps svenska inflationssiffror för mars månad. KPI väntas backa till 1,8 procent. Samma nivå väntas för KPIF, vilket är klart under Riksbankens prognos.

De asiatiska börserna handlas mestadels i rött under morgonen. Tokyo-börsen håller sig i skrivande stund precis över nollan medan Shanghai-börsen tappar 1,1 procent och Hong Kong-börsen faller 0,8 procent.

De europeiska aktieterminerna pekar på en öppning kring nollan.

För vidare information om utvecklingen på marknaden se Max Matthiessens placeringsutsikter och veckobetraktelser.

Börser – Föregående stängning i USA och utvecklingen i Asien under morgonen

Dow Jones S&P500 NIKKEI225 Shanghai HANG SENG
New York New York Tokyo Shanghai Hong Kong
0,0/td> 0,4% 0,1/td> -1,0td> -0,8%

Futures – Europeiska aktieterminer i skrivande stund

EURO STOXX50 FTSE100 DAX30 CAC40
Eurozonen London Frankfurt Paris
0,0 -0,1% -0,1% 0,2%

Uppgifter per klockan 08:25

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd