Marknaderna styrs av förväntningar

Med en bakgrund som aktieanalytiker och förvaltare på en av Sveriges största pensionsstiftelser har Jon Arnell en gedigen bredd och god insikt i de finansiella marknaderna. Max Matthiessens investeringschef berättar här om företagets satsning inom förmögenhetsförvaltning och hur han ser på marknadsläget.

Vad innebär rollen som investeringschef på Max Matthiessen Värdepapper?
– Det betyder att jag har det övergripande ansvaret för företagets investeringsstrategi och förvaltning av olika tillgångsslag. Oavsett om det är analys, strategi eller förvaltning handlar det i grunden om att ge våra kunder de bästa förutsättningarna för att fatta kloka investeringsbeslut utifrån sin situation.

Hur arbetar ni mer specifikt?
– Vi står för långsiktighet och har en tro att det svåra inte alltid behöver vara så komplicerat. Utöver löpande analyser och marknadskommentarer hjälper vi våra kunder att sätta ihop färdiga portföljer för sitt pensionssparande. Vi har tagit fram ett antal portföljförslag med olika risknivåer och inriktningar hos varje försäkringsbolag som vi kontinuerligt uppdaterar och bevakar. Förra året lanserade vi även hållbara portföljer där vi har valt ut de fonder vi tycker är bäst och mest hållbara på varje plattform.

Hur har det gått hittills då?
– Av de portföljer som vi lanserade för sju år sedan har drygt 70 procent gått bättre än sitt respektive index, vilket är ett mycket gott betyg. De mest offensiva portföljerna, med 100 procent aktier, har avkastat mellan 104,2 procent och 147,6 procent sedan dess. Som sagt, långsiktighet…

Aktiemarknaderna föll i höstas, men har vänt upp hittills i år. Hur ser du på det?
– Uppgångar och fall ligger i aktiemarknadens natur. I dagsläget står vi inte inför en lågkonjunktur, men såväl den makroekonomiska trenden som vinstutvecklingen för bolagen är negativ och har varit det sedan en tid tillbaka. Vi ser en tydlig inbromsning i den globala ekonomin. Centralbankernas agerande säger också en del om situationen och deras vändning till en mer avvaktande inställning vittnar om en oro inför framtiden. Marknaderna är framåtblickande och styrs av förväntningar. Samtidigt menar de flesta bedömare att en lågkonjunktur väntar någon gång under 2020 eller senare. Givet de förutsättningarna har vi i nuläget en mer försiktig inställning till investeringsmarknaderna än normalt.

Ser du någon annan trend i den globala ekonomin?
– Omställningen till en mer digitaliserad och hållbar ekonomi har verkligen tagit fart de senaste åren. Vi kan se det i allt från tillverkningsindustrin till konsumtionsmönster och hur människor umgås. Våra kunder efterfrågar i allt högre utsträckning ansvarsfulla investeringsmöjligheter och vi ser det som självklart att kunna tillhandahålla sådana alternativ.

Vad händer närmast hos er, var ligger fokus framöver?
– Vi fortsätter att utveckla förmögenhetsförvaltningen som en del i vårt totala erbjudande. För både företag och privatkunder med större kapital ser vi ett behov av tjänster där vi tar över placeringsmandatet från kunden och investerar i både företagsobligationer och fonder på ett kostnadseffektivt sätt. I slutändan gynnar det kunden, eftersom vi upphandlar de underliggande produkterna till ett helt annat pris än vad kunden kan få ensam. Dessutom får kunden en kvalitativ rådgivning utifrån kundens hela situation samt en hållbar och långsiktig förvaltning.

Vad innebär det att vara kund på er förmögenhetsförvaltning?
– Enkelhet medför tydlighet, vilket skapar mervärde för kunden. Vi kan, utifrån en enskild kunds specifika avkastningskrav, sätta samman en portfölj som ger en god riskjusterad avkastning på sikt. Vi följer sedan upp både innehaven och kundens situation löpande och anpassar oss efter förändringar på de finansiella marknaderna och hos kunden. Tydligheten återkommer i vår kommunikation, där vi förklarar varför vi agerar som vi gör och hur vi ser på investeringar framgent. Det är den enkelheten och transparensen en kund kan förvänta sig hos oss. Långsiktighet i allt från enskilda investeringsbeslut till kundrelationen är en annan viktig hörnsten i vårt arbetssätt.


JON ARNELL

Bakgrund: Förvaltare Electrolux Pensionsstiftelse, aktie- och derivattrader HQ Bank, aktieanalytiker ABG Sundal Collier
Familj: Fru och två barn, 8 och 10 år
Ålder: 42 år
Bor: Villa norr om Stockholm
Intressen: Familjen, tennis, golf och böcker
Bästa investering: Stockholms bostadsmarknad