Veckobetraktelser – Fortsatta uppgångar

  • Pressad krona
  • Bolagsrapporterna har dominerat nyhetsflödet

Vi lämnar en händelserik vecka bakom oss, präglad av kvartalsrapporter och räntebesked från Riksbanken. Ingves känner inget ansvar för den svaga kronan, medan näringslivets röster höjs allt mer. Kvartalsrapporterna överraskar överlag positivt, om än på lågt ställda förväntningar.

Sentimentet är samtidigt uppskruvat, där “FOMO”, “fear of missing out”, verkar vara en stark drivkraft. En reversering i flödena från aktier till obligationer, vilket ännu inte varit fallet, skulle innebära en betydande medvind för riskfyllda tillgångar. Under de senaste 60 åren när S&P 500 har stigit mer än tio procent under det första kvartalet har den fortsatta riktningen varit uppåt 9 av 10 gånger, med ett undantagsår, 1987. Mycket talar för att marknaderna kan fortsätta upp en bit till, drivet av alltför pessimistiska estimatrevideringar i och med fallen i höstas och alltför låga aktieallokeringar hos förvaltarkollektivet. Förutsatt att makrobilden inte fallerar så klart.

Riksbanken överraskar på den mjuka sidan

Riksbanken lämnade under torsdagen ett mjukare räntebesked än marknadens förväntansbild, med ett kraftigt tryck nedåt på den svenska kronan som tappade en dryg procent mot såväl euron som dollarn. Valutan befinner sig nu på den lägsta nivån mot euron sedan finanskrisen, medan vi får gå tillbaka till början av 2000-talet för att finna motsvarande nivåer mot dollarn.

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad, vilket var i linje med förväntansbilden medan direktionens besked om en sänkt räntebana överraskade marknaderna. Beskedet innebär att en eventuell räntehöjning skjuts till tidigast slutet av året alternativt under början av 2020. Swedbank är den enda svenska banken som prognosticerar med en höjning under året, medan övriga ser en justering närmare mitten av 2020. Capital Economics, en tongivande global analysfirma, ser en oförändrad ränta ända fram till 2022 vilket kommer fortsätta att hålla kronan nere.

Stefan Ingves är tydlig i sin kommunikation kring kronutveckling och även om de noterar svagheten i valutan ser de inga argument för att Riksbanken skulle försvara kronan i dagsläget. En viss förstärkning skedde under fredagen, men vi kan nog räkna med en fortsatt svag svensk krona framöver.

Kvartalsrapporterna färgar marknaderna

Den gångna veckan har präglats av en strid ström av kvartalsrapporter från båda sidor av Atlanten, där resultaten överlag har överträffat förväntningarna. Förväntningar som dock sänktes betydligt efter de kraftiga fallen i marknaderna under avslutningen av förra året. Värt att också notera är att många sektorer, framför allt verkstadssektorn, har gått starkt inför kvartalsrapporterna. Starka orderböcker och relativt ljusa utsikter har premierats av marknaden, medan vacklande resultat har straffats. Sandvik, Volvo och Atlas Copco levererade alla över förväntan med relativt positiv syn på respektive marknader med stigande kurser som följd. Alfa Laval och Electrolux sänktes av marknaden som en följd av svagare utsikter. Volvos ledning ser en hälsosam inbromsning från höga nivåer gällande den ekonomiska utvecklingen och ger därmed en mer positiv bild än många prognosmakare målar upp.

Amerikanska Caterpillar, som kan ses som en god konjunkturindikator, ger en något annan bild av det ekonomiska läget. Aktien föll på ett starkare resultat drivet av skattelättnader och en svag utveckling i de asiatiska marknaderna med fallande marginaler inom den byggrelaterade verksamheten. Det globala konglomeratet 3M, som också är en god värdemätare på den globala konjunkturen, föll kraftigt i spåren av en svag rapport. Bolaget flaggade för en fortsatt försvagning inom flertalet nyckelmarknader och aktiens fall satte press på hela Dow Jones index under torsdagens handel. Den tidigare oron kring den kinesiska ekonomins utveckling kan snabbt komma att segla upp på investerarnas radar, kinesiska stimulanser till trots.

De amerikanska tech-jättarna Facebook, Amazon och Microsoft rapporterade alla starkare resultat än väntat och har under veckan drivit såväl S&P 500 som Nasdaq till nya högstanivåer. Microsoft är återigen det största bolaget i världen sett till marknadsvärde i och med årets kraftiga uppgång. Senast bolaget var störst var år 2000.

Med det önskar vi en trevlig helg,

 

Jon Arnell

Investeringschef

Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.