Placeringsutsikter – Positiv potential

September 2019  

Augusti var en volatil månad präglad av fallande räntenivåer världen över och fortsatta turer i handelskonflikten. Osäkerhet kring den globala konjunkturutvecklingen dominerar alltjämt, men centralbanksstimulanser och klargörande i handelsfrågan har potential att påverka aktiemarknaderna positivt.  

De fallande räntenivåerna har lett till att obligationer till ett värde av närmare 17 tusen miljarder dollar nu handlas med en negativ ränta. I länder som Japan, Frankrike och Belgien är det negativa räntenivåer på statsobligationer med duration upp till 15 år. Danmark har negativa nivåer ända ut till 20 års duration och Tyskland och Holland till 30 år. Schweiz tar förstaplatsen med 50 åriga obligationer med negativ ränta. Amerikanska räntor är än så länge i positivt territorium, där den 30-åriga statsobligationen nu fallit till under 2 procent vilket är den lägsta nivå någonsin. Den före detta centralbankschefen Alan Greenspan uttryckte i veckan en tro på att även USA inom en snar framtid kommer ha negativa nivåer.

Avmattning leder till mjukare centralbanker

Centralbankerna världen över sänker nu sina styrräntor i hopp om att stävja den globala avmattningen i ekonomin. Den europeiska centralbanken, ECB har signalerat mjukare tongångar, där banken förväntas sänka räntan samt stimulera ekonomin ytterligare med kvantitativa lättnader. För svensk del håller Riksbanken fast vid sin önskan att höja styrräntan mot slutet av året alternativt i början av nästa, vilket många dock tolkar som just en önskan. Förväntansbilden ligger för fortsatt låga räntor framöver även för svensk del.

Sommarmånaderna har bjudit på en fortsatt försvagning i konjunkturen, vilket har satt press på de långa räntorna. Den inverterade amerikanska räntekurvan är en varningssignal om kommande sämre tider, men historiken säger att det är en tidig signal. Kreditmarknaderna speglar ännu inte någon större oro, givet fortsatt tighta spreadar och att inflationsförväntningarna förblir stabila. Räntemarknaderna prisar med andra ord kanske in kommande stimulanser snarare än en lågkonjunktur i detta läget. Samtidigt befinner vi oss sent i cykeln med redan låga räntor och frågan är vilken ytterligare effekt vi kan vänta oss av än lägre räntenivåer. Det är en fördröjning med upp till sex månader innan en räntejustering får effekt, vilket betyder att den senaste sänkningen från Fed i somras ännu inte syns i statistiken. Men svag global efterfrågan och upptrappade handelsspänningar påverkar den amerikanska ekonomin allt mer. Marknaden prisar in en räntesänkning av Fed i september och sannolikheten ökar för ytterligare sänkningar under hösten. ISM-index för industrin kom in oväntat svagt tidigare i veckan och sjönk under det viktiga 50-strecket för första gången på tre år och samtidigt föll antalet order på tunga lastbilar från de fyra största tillverkarna i USA med 80 procent under juli månad sett år över år.

 

Investeringsstrategi september 2019

Svagt säsongsmönster, men potential finns

September månads investeringsstrategi förblir en neutral historia, även om vi ser viss positiv potential för aktier under hösten som en följd av kommande centralbanksstimulanser och överraskningspotential i termer av inkommande makro. Handelskonflikten, brexit-debaclet och den konjunkturella utvecklingen utgör de stora osäkerhetsmomenten i dagens marknad utöver en rad oroshärdar världen runt. Den globala ekonomin står inför fortsatt avmattning och i vissa länder kommer det sannolikt slå över till recession, om det inte redan har gjort det. Tyskland, till exempel är farligt nära. USA sticker än så länge ut på den positiva sidan där konsumenten för närvarande håller uppe den ekonomiska utvecklingen, medan Europa förblir svagt där biverkningarna från en eventuell hård brexit ännu är oklara.

Den globala konjunkturutvecklingen i kombination med räntemarknaderna styr det övergripande sentimentet och kraftigt fallande räntenivåer sänder knappast ett positivt budskap vad gäller ekonomin. Samtidigt är avkastningspotentialen i räntemarknaden betydligt lägre än i aktiemarknaden om man inte ska tro på än djupare negativa räntenivåer, vilket känns svårt att motivera men som självklart är möjligt. En stabilisering i den globala avmattningen, ett klargörande i handelskonflikten och bekräftade centralbanksstimulanser har potentialen att gjuta nytt mod i aktiemarknaderna. Samtidigt befinner vi oss i en historiskt svag börsmånad där defensiva aktier har presterat bäst under september sett över de senaste 30 åren. Fortsätt vara investerad, men se över riskerna.

 

USA 

Vidare räntesänkningar väntas

En svagare global konjunkturutveckling, ett eskalerande handelskrig och avsaknad av inflationstryck föranledde den amerikanska centralbanken, Fed, att sänka räntan i slutet av juli. Det var den första sänkningen sedan 2008 och marknaden räknar nu med fortsatta sänkningar under året, där september är fullt inprisad. Det trots att Fed-ordförande Jerome Powell kommunicerade det senaste räntebeskedet som en mellancyklisk justering snarare än starten på en räntesänkningscykel. Powells framträdande vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole i augusti gav heller inte ränteduvorna vad de efterfrågade, om än att han konstaterade att banken kommer att agera lämpligt för att förlänga den ekonomiska expansionen.

Bedömare menar att Fed är angelägen om att framhålla dess oberoende, där en omsvängning skulle kunna uppfattas som att man viker sig för Donald Trumps kraftiga kritik och marknadens förväntningar. Fortsatt fallande räntemarknader ger dock en tydlig indikation om hur investerarkollektivet ser på den konjunkturella utvecklingen och vad man förväntar sig av Fed i termer av räntesänkningar.

Den amerikanska ekonomin är den ekonomi som har hållit emot bäst, tack vare en fortsatt välmående konsument och rekordlåg arbetslöshet om 3,7 procent. Tillväxttakten i den amerikanska ekonomin, som uppgår till 2 procent i uppräknad årstakt, föll något under det andra kvartalet och den senaste ISM PMI-siffran för tillverkningsindustrin uppvisade en fortsatt fallande trend.

Handelskriget sätter alltjämt sentimentet

En upptrappning och ett mer utdraget handelskrig, är enligt många bedömare vad som skulle få den globala och den amerikanska ekonomin att tippa över fullt ut. President Trump har tidigare hävdat att det är Kina som får betala för de höjda tullarna, men det är tydligt att det har en vidare negativ påverkan där den amerikanska konsumenten kan komma att dra det kortaste strået. Efter att förhandlingarna mellan USA och Kina havererat i maj återupptogs samtalen i och med G20-mötet i Japan i slutet av juni. Beslut togs om att skjuta på ytterligare tullar, vilket gav upphov till positivare tongångar på världens börser. Den goda stämningen varade dock inte länge och Trump har därefter hotat om ytterligare tullar på kinesiska varor och Kina har replikerat med samma hot. Ett dämpat tonläge under de sista veckorna har gjutit visst mod i marknaderna, men osäkerheten och därmed volatiliteten kvarstår.

Risken för besvikelser, vad gäller den amerikanska centralbankens agerande, är hög givet högt ställda förväntningar på stimulerande åtgärder. Samtidigt bör den senaste räntesänkningen ge en positiv effekt under hösten.

 

Europa

Marknaden hoppas på stimulanser

ECB lämnade, i linje med marknadens förväntningar, räntorna oförändrade vid räntebeskedet i slutet av juli. I samband med mötet och i det efterföljande protokollet framgick det att ledamöterna fortsatt ser nedsidesrisker och att inbromsningen i euroområdet kan bli mer utdragen än väntat. Ledamöterna uttryckte även oro över de fallande inflationsförväntningarna och diskuterade möjligheterna för ytterligare räntesänkningar, tillgångsköp samt stimulanser riktade mot bankerna. De flesta marknadsbedömare väntar sig att ECB kommer att leverera nya stimulanser och i skrivande stund ligger en räntesänkning i september i förväntansbilden.

Tillväxten för euroområdet är fortsatt svag med inköpschefsindex för tillverkningsindustrin på nivåer under 50 för flertalet länder samt EU som helhet. Tjänstesidan håller sig alltjämt på mer stabila nivåer med PMI på 53,5 på aggregerad nivå.

Brexit skjuts potentiellt framåt

Boris Johnson, som tillträdde premiärministerposten efter Theresa Mays avgång, har redan skapat stora rubriker gällande brexit. Johnson har hållit en hård linje om att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal på plats. Men parlamentet röstade i veckan igenom ett lagförslag, vilket behöver slutgiltigt godkännande, som stoppar en hård brexit. Johnson argumenterade direkt därefter att ett nyval bör hållas, vilket dock mötte motstånd och röstades ner omgående. Nu väntar fortsatta förhandlingar med EU där nästa deadline är den 19 oktober, varvid en förlängning till januari nästa år följer om inget avtal är på plats. Det brittiska pundet fortsätter handla volatilt som en följd av utvecklingen, men befinner sig alltjämt på låga nivåer.

Regeringskris i Italien

Efter långa strider mellan Italien och EU-kommissionen gällande Italiens budget blossade nya problem upp i landet under månaden med en stundande regeringskris. Den italienska premiärministern Guiseppe Conte lämnade in sin avskedsansökan som en följd av en misstroendeomröstning mot honom. Matteo Salvini, koalitionspartiet Legas ledare, hade hoppats på att tvinga fram ett nyval genom strategin. Premiärministerns avgång resulterade dock i att den italienska presidenten Sergio Mattarella gav Conte uppdraget att bilda en ny koalition. Det resulterade i en oväntad allians mellan Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet som nu ser ut att bilda en ny regering med Guiseppe Conte åter som premiärminister. Italienska räntor har handlat ned som en följd av denna händelseutveckling, vilket ska tolkas som att den politiska risken har minskat i landet.

 

Sverige

Konjunkturellt allt svagare

Svensk ekonomi fortsätter att försvagas, där tillväxten i det andra kvartalet var klart lägre än väntat och uppgick till 1,4 procent i årstakt. Arbetsmarknaden förblir svag med en arbetslöshet som befinner sig på relativt höga nivåer, 7,1 procent enligt den senaste mätningen. Det var högre än marknadens förväntansbild. Svenskt inköpschefsindex, PMI, steg oväntat på industrisidan i augusti vilket går emot den globala utvecklingen. Tjänste-PMI steg även det under augusti månad.

Den senaste barometerindikatorn, vilken sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk under augusti månad. Näringslivets anställningsplaner befinner sig nu på den lägsta nivån sedan 2013 och tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk ytterligare under månaden. Konsumenten, som tidigare förhållit sig förhållandevis positiva och alltjämt befinner sig på höga nivåer gällande den nuvarande situationen, ger nu en mer dyster vy av framtiden. Konfidensindikatorn faller normalt sent i cykeln och historiskt sett innan lågkonjunkturen infaller.

 

Japan

Stark tillväxt under det andra kvartalet, men orosmoln tornar upp sig

Det andra kvartalet medförde positiv tillväxt för den japanska ekonomin, vilket är det tredje kvartalet i rad med positiva siffror. Det efter en negativ utveckling under delar av 2018. Tillväxttakten var bättre än väntat, 1,8 procent mot 0,4 procent och drevs framför allt av inhemsk efterfrågan och investeringar inför OS i Tokyo 2020. Fortsatt svag export bidrog dock negativt som en följd av en fallande global efterfrågan. En viss oro råder också om den fortsatta utvecklingen, givet att tillväxttakten var positivt påverkad av engångseffekter och att den inhemska efterfrågan väntas sjunka efter svagare konsumentförtroende och en planerad skattehöjning i oktober.

Bank of Japan, som under många år har fört en ultralätt penningpolitik, väntas lätta ytterligare som en följd av svagare inflationssiffror än väntat. Centralbanken, som tidigare kommunicerat mycket låga räntenivåer fram till åtminstone våren 2020, meddelade i förra månaden att man inte skulle tveka att införa ännu lättare penningpolitik, givet att den globala konjunkturnedgången hämmar återhämtningen i den inhemska ekonomin. Den japanska yenen har dessutom stärkts relativt kraftigt under året, vilket bromsar exporten och bedömare menar att centralbanken behöver agera om apprecieringen fortsätter. En sänkning av räntebanan är det alternativ som ekonomerna ser som mest sannolikt i skrivande stund.

 

Kina

PMI-lättnad

Kina har kontinuerligt stimulerat den inhemska ekonomin genom aviseringar om kommande investeringar i infrastruktur, reduceringar av bankernas reservkrav samt skattelättnader för privatpersoner och företag. Tillväxten i ekonomin sjönk dock till 6,2 procent i årstakt under det andra kvartalet, vilket är inom tillväxtmålet om 6 till 6,5 procent. Industriproduktion, detaljhandelsförsäljning och investeringar föll tillbaka under juli månad efter att ha visat relativ styrka under juni. Lägre efterfrågan på bilar och utrustning till hemmet pressade detaljhandeln, medan investeringsnivån inom infrastruktur och fastigheter föll tillbaka något. En svagare global konjunktur och ett utdraget handelskrig leder till utmaningar kring den inhemska konsumtionen, vilken är en betydande del av ekonomin. Inköpschefsindex, PMI, noterades dock på en högre nivå för augusti månad inom såväl tillverkningsindustrin som servicesektorn, vilket i kombination med ett tillfälligt lugnt i Hong Kong kan ge regionen vissa positiva effekter.

 

Räntor

Lower for longer

Räntenivåerna runt om i världen har fallit betydligt under senare tid där de största nedgångarna har varit i USA och euroområdet. Ökade förväntningar på fortsatta räntesänkningar har lett till att räntorna i många marknader har fallit till negativt territorium, vilket leder investerare ut på riskskalan i termer av mer riskfyllda krediter såväl som till längre löptider, duration, för att ha möjlighet att erhålla avkastning. En hög andel företagsobligationer med god kreditvärdighet handlas med negativa räntor i dagsläget, främst euroobligationer. Kreditspreadarna, det vill säga det extra en investerare erhåller för att ta kreditrisk, hänger ihop med konjunkturutvecklingen och konkursrisken, vilken än så länge förväntas vara låg och även om konjunkturen mattas av är det tillväxt i systemet vilket alltjämt ger stöd till företagsobligationer. För en ränteinvesterare är negativa räntor naturligtvis ett problem, eftersom det garanterar en förlust i det fall inte räntorna sjunker än mer. Obligationer med högre kreditvärdighet och statsobligationer med längre duration är alltjämt det som ger bäst relativt skydd när det blåser snålt i aktiemarknaderna, medan high yield-obligationer tenderar att ge ett sämre diversifieringsbidrag till en övergripande portfölj. Givet de redan låga räntenivåerna begränsas det potentiella utrymmet för positiv avkastning.  Vi räknar med fortsatt låga räntor, men ser också en högre volatilitet som en följd av osäkerheten kring konjunkturutvecklingen.

 

 

Utveckling aktieindex, i svenska kronor

MSCI, i SEK I år 2018 2017 2016 2015 2014
Global 27,99% -1,15% 10,3% 15,9% 6,8% 27,9%
Sverige 15,40% -6,53% 8,7% 8,4% 2,3% 12,7%
USA 31,21% 2,83% 9,2% 19,5% 8,4% 37,4%
Europa 23,50% -7,81% 13,1% 7,3% 4,6% 14,4%
Japan 17,63% -5,66% 11,7% 10,3% 18,0% 17,0%
Tillväxt 15,72% -7,50% 23,7% 19,8% -8,4% 19,2%
Brasilien 20,46% 7,75% 11,9% 79,1% -36,9% 4,8%
Ryssland 41,22% 7,53% -5,2% 66,8% 12,2% -34,5%
Indien 5,72% 0,38% 25,1% 6,2% 1,1% 51,0%
Kina 21,20% -12,15% 38,9% 8,7% -0,7% 31,6%

Marknadsräntor/valuta

Marknadsräntor 4-sept 2018 2017 2016 2015 2014
Sverige, 10 år -0,308% 0,47% 0,78% 0,55% 0,99% 0,94%
USA, 10 år 1,474% 2,72% 2,41% 2,45% 2,29% 2,19%
Tyskland, 10 år -0,676% 0,24% 0,43% 0,21% 0,64% 0,54%
Japan, 10 år -0,283% 0,00% 0,05% 0,04% 0,26% 0,33%
Valuta
EUR/SEK 10,7448 10,2753 9,85 9,57 9,14 9,52
USD/SEK 9,7793 8,971 8,23 9,1 8,35 7,81
100JPY/SEK 9,2080 8,1197 7,31 7,77 6,93 6,54

Uppgifter om avkastning, ekonomiska nyckeltal med mera avser uppgifter per 4 september.

Av: Jon Arnell och Anders Bosvik

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.