Nytt jobb? Glöm inte tjänstepensionen!

Det är mycket att tänka på när man byter arbetsgivare. När det gäller de ekonomiska bitarna är lönen förstås en viktig komponent men många glömmer bort tjänstepensionens betydelse.

Efter lön är tjänstepensionen den i särklass viktigaste förmånen du kan få från din arbetsgivare. Se därför till att du sätter dig in i de villkor som gäller på arbetsplatsen. Här är några tips på vägen.

  • Om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal kan du känna dig trygg i att du får bra villkor. I annat fall kan det vara bra att jämföra den tjänstepension som företaget erbjuder med villkoren i något av de stora kollektivavtalen, exempelvis ITP eller SAF-LO.
  • Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla dig till det eller förhandla upp lönen med motsvarande belopp för att kunna spara på egen hand.
  • Utöver avsättning till din ålderspension bör tjänstepensionen innehålla ett grundförsäkringspaket i form av en sjukförsäkring som täcker upp inkomstbortfall vid en långtidssjukskrivning och ett skydd för dina efterlevande om du skulle gå bort.
  • Andra förmåner som ibland erbjuds är sjukvårdsförsäkring, hälsoförsäkring och en möjlighet att komplettera sitt privata pensionssparande genom så kallad löneväxling.
  • Pensioner och försäkringar är komplicerat för de flesta av oss – och det sparalternativ och försäkringsskydd du väljer spelar stor roll för din framtida pension och din familjs ekonomiska trygghet. Därför kan det även vara klokt att se till att det erbjuds någon form av vägledning via arbetsgivaren.

Vill du veta mer? Vänd dig till din arbetsgivare eller oss på Max Matthiessen så hjälper vi dig.